Egyszerű javaslatok, mindennapi pénzügyekhez. 

9pénzügyi-tipp

  1. Állítsd fontossági sorrendbe hosszú távú céljaidat. Ide sorold a nyugdíjcélú megtakarítást, a gyerek felsőfokú tanulmányainak finanszírozását…(A nyugdíjtervezésről itt olvashatsz.)
  2. Légy türelmes. Addig gyűjts, tegyél félre a bevételeidből, amíg összejön a szükséges pénz azokra a dolgokra, amelyeket birtokolni, élvezni szeretnél (autó, házimozi, nyaralás…)
  3. Tartsd egyensúlyban a folyószámládat.
  4. A társaddal hangoljátok össze magatokat. Ha együtt nézitek át a számlákat és a költségvetést, az véget vethet a pénzügyi vitáknak. (Érdemes elolvasnod ezt a cikket is, ha nem akarod, hogy a pénz miatt legyen vége a kapcsolatodnak.)
  5. Tartsd külön bankban a folyószámlád és a megtakarításod. (De minimum külön számlákon.) Ha nem látod a megtakarításod , amikor belépsz a folyószámládba az online felületen, akkor kevésbé esel kísértésbe, hogy hozzányúlj a félre tett, befektetett pénzedhez.
  6. Tedd borítékba magadnak a szórakozásra szánt pénzt. Miután ez a készpénz elfogyott várj a következő havi „móka”-pénzre.
  7. Legyen egy sürgősségi alapod. Ez az összeg „védőernyő” lehet, ha elveszted az állásod, ha valamelyik tartós fogyasztási cikk felmondja a szolgálatot, s már a javítás nem megoldás…. A vésztartalék mértékéről itt már írtam, olvasd el.
  8. Kommunikálj a hiteleződdel vagy a bankároddal. Ha eldöntöd, hogy kifizeted az adósságaidat, kérdések merülhetnek fel benned. Érdemes kommunikálni a hitelezőkkel, fizetési kedvezmény is lehet a vége.

 

Van a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatban kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com