Ha van befektetni való pénzed, megtakarításod, akkor ne csak a várható hozamkilátás, az elmúlt időszak hozamai alapján dönts. Mindennek ára van, s hiába a jó hozam, ha a magas költségek alaposan megvágják a jó eredményt.

A boltban is megnézed a termékek árát

Tegyél így a befektetés kiválasztásakor is. Igaz, ez nem minden esetben egyszerű. A számlavezetési és tranzakciókkal, kezelt vagyonnal kapcsolatos díjakról már írtam itt és itt.

Ebben a posztban a befektetési alapok költségeiről írok, mivel a kevésbé bátor kisbefektetők ezeket a lehetőségeket lépik meg első sorban.

 

Befektetési alapokba történő befektetés költségei:

  • vételi árrés, vételi jutalék  – nevéből adódóan akkor szokta forgalmazó felszámolni, amikor a befektetési alapba teszünk pénzt, veszünk az alap befektetési jegyeiből,
  • Alapkezelési díj, mértéke attól függ, milyen befektetési politikát folytat az alapkezelő, ebből eredendően milyen költségei vannak magának az alapkezelőnek. Ha „XY alapok alapja” befektetési jegyet vásárolsz, azaz az alap is más alapok alapjaiba fektet, akkor magasabb alapkezelői díjra számíthatsz, mert a mögöttes alapok költségeit tartalmazza az általad vásárolt alap díja.
    Az ingatlanalapok alapkezelői díja is magasabb, hiszen az ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézés is költségesebb.
  • Előfordulhat, hogy sikerdíjat is fizetsz. Ez abban esetben fordul elő, ha az alap aktív kezelésű és az alapkezelő túlteljesíti a kitűzött százalékos hozamot.
  • Eladási árrés, eladási jutalék – mint a neve is mutatja, ezt akkor fizeted, ha eladod a befektetési jegyedet. Ez a tétel azoknál az alapoknál lehet nagyobb összeg, amelyeknél az alapkezelő nevesít egy javasolt időtávod és szankcionálja azt, ha idő előtt veszed ki az alapból a pénzed.

Ezeket a költségeket akár „meg is úszhatod”

Ezek pedig az adók. A pénzkivonás pillanatáig megtermelt hozamot, a kamatjövedelmet kamatadó terheli. Ez pillanatnyilag 16%, jövőre pedig 15% lesz. E mellett még le kell vonni az egészségügyi hozzájárulás 6%-os adóját. Ez együtt 22 (illetve jövőre 21%). Nem kell ezeket a tételeket mind, vagy egyáltalán megfizetned, ha:

  • az eladandó befektetési alap, amelyben a pénzedet tartottad, legalább 80%-ban kincstárjegyeket és / vagy államkötvényeket tartalmaz. (Ekkor mentesülsz az EHO fizetési kötelezettség alól.)
  • TBSZ számlán tartod (3-5 évig) a befektetési jegyeidet.

 

 

Van a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatban kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds