Sokan döntöttek már egy-egy befektetési döntéshelyzetben úgy, hogy nem a számukra legideálisabbat választották, hanem egy kedvezőtlenebb megoldást. Ez bárkivel megeshet. Min múlik? Mi határozza meg a befektetési döntéseket? Mi van a döntések hátterében? Hogyan tudsz a rossz beidegződéseken változtatni? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre találsz válaszokat.

Az, hogy melyik termék, szolgáltatás mellett teszed le a voksodat két fő tényezőn múlik. A hirdetéseken, és a múltbeli tapasztalataidon. E két alkotó elem határozza meg, hogy mit tudsz és hogy mit érzel egy adott termékről, szolgáltatásról.
A kérdés akkor kezd igazán izgalmassá válni, amikor megtakarított pénzed sorsáról kell döntened: a két hatás közül melyik a domináns.

A gondolkodási hibák miatt van

Rendszeresen előfordulnak hibás döntések, köztük szép számmal befektetési, pénzügyi döntések , amelyeknek hátterében a különféle gondolkodási hibák (torzítások) állhatnak.

A befektetési döntések esetében az az általános tapasztalat, hogy szívesebben vásárolunk olyan befektetési termékeket (részvényeket, befektetési alapokat…) – a historikus hozamokat szem előtt tartva-, amelyek jól teljesítettek az elmúlt időszakban.  Pedig a jövőre nézve nem jelentenek garanciát  a múltbéli hozamok. Sokan azt gondolják, hogy ha az elmúlt x időszakban ilyen jól teljesített az befektetési eszköz, akkor biztosan jól fog teljesíteni az a jövőben is. Csakhogy ez egy hibás logikai gondolatmenet, mert bármikor teljesen megváltozhat a piac, a gazdasági helyzet. Gondolj csak a Brexitre.

Ha a szívedre hallgatsz

Az érzelmek is nagy befolyással hatnak a befektetési döntésekben. Sokan ha azt látják, hogy az elmúlt időszakban egy befektetési eszköz 10 % hozamot hozott, akkor túlzottan belelkesülnek és azt feltételezik, hogy a jövőben is hasonló hozamot fog hozni. Nem így működik sajnos. Ha ilyen egyszerű lenne, ilyen kiszámítható lenne a „befektetősdi”, akkor már senkinek nem lennének anyagi gondjai, mindenki milliomos lenne, mindenki a tőzsdei kereskedésből teremtené meg az anyagi függetlenségét.

Téged is befolyásol a tömeg?

Ha igen, akkor a csordaszellem hat rád: Azt érzed, ha mások már vettek az ajánlott részvényből, akkor már Te is vállalhatod kockázatot. (Ezt az érvet akár hallhatod is üzletkötőktől.) De gondolj csak bele: e gondolkodás nem logikus, hiszen nincs arra garancia, hogy jól teljesítsen egy értékpapír csak azért, mert sokan vásároltak már belőle. Ha ilyen gondolat alapján döntesz, akkor egyszerűen felbátorodsz, vagy épp egyszerűen úgy gondolod, hogy  ilyen sokan  nem hibázhatnak. Pedig hibázhatnak!

Gyakori hiba a horgonyzás is.

Ez azt jelenti, hogy túlságosan bizakodó vagy, túlzottan elbízod magad múltbéli adatokra alapozva. Egy cégre sikeres vállalatként gondolsz, s hajlamos vagy azt feltételezni, hogy jól fognak teljesíteni a részvényei is. Ez azonban nincs mindig így. Ha el akarod kerülni a horgonyzás csapdáját , mindig nyitottan állj az új információkhoz és ne felejtsd el, hogy a cégek és a égvezetők jönnek és mennek.

Az árfolyamok hatása a döntésre

Sok esetben az árfolyamok is negatívan befolyásolják döntéseinket. Ha egy részvény árfolyama nagyot esik, akkor azt gondolhatod, hogy olcsó; ha pedig nagyot emelkedik, akkor pedig azt, hogy drága. Nagymértékben ronthatja döntési hatékonyságot a múltbeli árakhoz való viszonyítás. Vedd azt figyelembe, hogy a jelenbeli árfolyamban az összes fontos, lényeges információ tükröződik (a bennfentes információk is).

Hogyan kerülheted el a befektetési hibákat?

Próbálj meg mérlegelni és minden eshetőségre felkészülve, körültekintően dönteni. Érdemes lehet egy szakértővel konzultálni mielőtt meghoznál egy befektetési döntést, így esély van arra, hogy a tanácsadás során olyan információkhoz jutsz, amely segít elkerülni a logikai bukfenceket a pénzügyi döntésedben. Fogadd meg, hogy érzelmileg túlfűtött állapotban nem hozol befektetési döntéseket. Higgadj le, aludj rá egyet és utána hideg fejjel a problémát átlátva teszed meg a következő lépést, hozol döntést.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra van szükséged, kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*