Te kockáztatsz?
Gondold át, mekkora kockázatot akarsz vállalni. Szereted a veszélyes helyzeteket?
Átgondoltad már, mekkora haszonra tehetsz szert, ha hajlandó vagy kockázatot vállalni?

Ebben a posztban a befektetési kockázatok hierarchiájáról írok, amelyet könnyedén alkalmazhatsz a saját pénzügyeid kezelésekor is.

Vannak helyzetek, amikor azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, hogy csak annyi pénzt kockáztassanak, amennyinek hajlandók akár búcsút is inteni.

A befektetések esetében mekkora kockázat tekinthető elfogadhatónak?

Itt most a kockázatot definiáljuk lehetséges anyagi veszteségként.

A válasz: egyénileg változó, kinek mekkora kockázat elfogadható.

Ha Te nem félsz egy havas hegyoldalon végig csúszni egy tálcán ülve, akkor valószínűleg a befektetések terén is bevállalós vagy.

Ha viszont egy kis kiránduláshoz is tucatnyi védőfelszerelést veszel magadra, akkor valószínűleg a befektetések terén is nagyon óvatos vagy.

Amikor befektetésekre kerül  a sor, mindenképpen érdemes átgondolnod, mekkora kockázatot vagy hajlandó elviselni. Ha kezdő vagy, akkor a következő kis gyűjtemény segít eligazodni a befektetési lehetőségek között.

Amit a részvényekről dióhéjban tudnod kell

 Ha részvényt vásárolsz, akkor tulajdonképpen az adott vállalat egy kis részét szerzed meg magadnak. Résztulajdonosként jogosult vagy a cég által termelt adott hányadára. Ezt többnyire éves osztalékként kapod majd meg. Ahogy az évek során a cég értéke növekszik, a részvények értéke is megnő, de ugyanolyan gyorsan eshet is, mint ahogy emelkedik. Persze az éves osztalék kifizetésére sincs semmilyen garancia.

Amit a kötvényekről kell tudnod

618w_james_bond_in_pictures_6 Bond. Nem, nem James Bond, aki szebbnél, szebb, bikinis csajok társaságában keres elsüllyedt megfigyelő hajót, vagy deríti fel egy atomreaktor titkát…  A bond kötvény angolul. A kötvények nem olyan izgalmas befektetési eszközök, mint a Bond-filmek. (Most tekintsünk el a pillanatnyilag zajló Questor-kötvény botránytól.)

Amikor kötvényt vásárolsz, akkor egy adott cégtől, államtól kapsz egy elismervényt, amelyben garanciát vállal arra, hogy a befektetett összeget egy előre meghatározott időpontban, a teljesítési napon vissza fogja adni. Ezen felül a kötvény kibocsátója kötelezi magát, hogy adott időközönként meghatározott kamatot fizet a befektetett összeg után.

Az egyes országok által kibocsátott kötvények az államkötvények. Mivel az államok ha pénz szűkében vannak, könnyedén élhetnek a az adóemelés lehetőségével, az államkötvények biztonságos befektetési módszernek tekinthetők. A kincstárjegy is álla által kibocsátott kötvény.

Néhány szó a befektetési alapokról

A befektetési alapok általában részvényekkel és kötvényekkel operáló befektetési eszközök. A részvények és kötvények adásvételével kapcsolatos döntéseket az alapkezelők hozzák meg. Amikor pénzt  fektetsz egy befektetési alapba, azzal részesedést szerzel az alap ügyeleteiből. Ha az alap fellendül, a részvények ára emelkedik, a részvények után éves osztalékot, a kötvények után pedig kamatot kap; abból Te, mint befektető is részesülsz. Ha az alap pénzügyi gondokkal küzd, akkor a befektetésed értéke is csökkenni fog.

Csak úszni tudóknak! Származtatott ügyletek

A származtatott (derivatív) ügyletek magas kockázattal járó befektetési formák.  Nevüket onnan kapták, hogy értékük egy adott alaptermékből (áru, deviza, kötvény, részvény) származik. Azért kockázatosak, mert határidősek, így előfordulhat, hogy a határidő lejártára elértéktelenednek.

 

Jó tanács a befektetéshez

Légy tisztában azzal, hogy mekkora kockázatot akarsz vállalni.

Készítettem egy listát, melyen a (szerintem) legkockázatosabbtól a legbiztonságosabbig soroltam fel a befektetési eszközöket.

  • derivatív termékek
  • kisvállalatok részvényei
  • közepes vállalatok részvényei
  • nagy múltú, óriásvállalatok részvényei
  • részvény-túlsúlyos befektetési alapok
  • vállalati kötvények
  • ingatlanépítési befektetések
  • befektetési alapok
  • államkötvények

DE! Nem javaslom, hogy kizárólag e lista alapján dönts befektetéseidről! Kérj segítséget! Jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra!

Van kérdésed? button (7) Segítség kell?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com