Kezdő kisbefektetőként mi alapján válassz befektetési eszközt megtakarított pénzed befektetésére? Vedd figyelembe a befektetési eszközök múltbéli hozamát, vagy sem?
Sokszor láthatod, hallhatod:

„A befektetésekkel kapcsolatban soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve.”

Ez igaz is, de nem jelenti azt, hogy ne foglalkozz a múltbeli adatokkal, hozamokkal, amikor befektetési döntést hozol.
Amikor a hozamot, a befektetés célját megfogalmazod, akkor kimondasz egy számot: X % hozamot szeretnél elérni a befektetéssel.

Ezután keresd meg azt a befektetési eszközt, amellyel ezt a hozamot el lehetett érni.
De ahhoz, hogy ezt az eszközt megtaláld, meg kell nézned az eszközök múltbeli hozamait. Meg kell nézned, hogy azok az eszközök, amelyek rendelkezésre állnak, képesek voltak-e az általad elvárt hozamot hozni, mit tudnak az egyes befektetési eszközök.
Tehát kell foglalkozni a múlttal, mert a múltról több információ áll a rendelkezésedre, mint a jövőről.

Ha meg van a hozamelvárásod

Nézz körül a befektetési piacon (itt van egy „útikönyv” hozzá). Keresd meg azt az eszközosztályt, amelyik az elmúlt 5-10-15 évben tudta hozni az általad elvárt éves hozamot. Nézd meg a kötvényeket, a részvényeket, az abszolút hozamú- és a származtatott befektetési alapokat, a nyersanyagokat, az aranyat…

Ha képes volt hozni az általad elvért hozamot, akkor van esély rá, hogy hozza a jövőben is.

Van esély rá, hogy hozza az elvárt hozamot?

Meg kell értened, hogy mi történt a múltban, miért volt az a befektetési eszköz képes arra a hozamteljesítményre, amit a múltbeli eredményeknél látsz.

Nézzük például a magyar államkötvényeket. Ha végig nézed, hogy mi történt a magyar piacon, milyen volt a kötvények átlagos, éves hozama, akkor azt is sejtheted, hogy a következő 5 évben nem lesz már az a hozamtendencia, ami eddig volt.

De vannak olyan eszközosztályok, amelyeknél nincs ilyen ellentét a múlt és a várható jövő között.

Mohóság, félelem és a befektetés célja

Megfogalmaztad már a saját hozamelvárásod? Miért szeretnéd azt az X% hozamot ?

„Minimális kockázattal, magas hozamot szeretnék elérni.”

„10 % már megfelel.”

Mekkora a magas hozam és miért magas Neked az a hozam? Hogy jött ki Neked ez a szám? Ez a saját pénzed „inflációja”?

A félelem vagy a mohóság érzelmei vezérelnek, amikor kimondod a hozamelvárásodat.

Ha azt mondod 10 % és kockázat nélkül, akkor a mohóság „dolgozik” benned. Ha pedig azt mondod, én nem szeretnék kockáztatni, mert megégettem már magam, akkor a félelem van benned.

A kettő között kellene megtalálni a középutat. Vannak különböző összetételű portfóliók, amelyeknek a várható eredménye az elmúlt 10-15 éves időtáv alapján bizonyos sávok között mozoghatnak. Választhatsz, hogy melyik portfólió jó, komfortos Neked, melyikkel alszol jól.

A „megoldás” 

A hosszútávon való gondolkodás. A hosszútávú befektetések.

„Jaj, de nekem bármikor kellhet a pénzem.” „lehet, hogy 1, de lehet, hogy csak 5-10 év múlva kell a pénzem. Mit csináljak?”

Kérdezem én, mennyi időbe telt a megtakarításodat összespórolni? A megtakarításod hány év munka „gyümölcse”?  Mióta nem nyúltál hozzá a megtakarított pénzedhez?

 

Ha személyes pénzügyekről van szó, nekem rengeteg kérdésem van. Tedd fel Te is a saját kérdéseidet! button (7) Egyedül nem megy?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com