Mit veszel meg hitelre? Miért veszel fel kölcsönt?
Általában azért, mert nincs annyi megspórolt, megtakarított pénzed, amennyiért megvásárolnál, kifizetnél valamit, amire szükséged van, vagy amit szeretnél.

Hitelből fizetheted a tandíjat, vehetsz autót, mehetsz nyaralni….

Sokan nem tudnak kapásból előrántani 3-4 millió forintot egy új autó megvételekor, nem tudják megtakarításból finanszírozni a gyerek egyetemi tanulmányait. Van-e különbség a két hitel között? Ugyanaz a finanszírozás mind a két esetben?

Jó és rossz adósság? Mi a különbség hitel és hitel között?

Hatalmas különbség van a hosszútávú befektetésre és a rövid távú fogyasztásra felvett hitel között.

Vegyél új autót, menj nyaralni évente, vagy félévente, ha megengedheted magadnak. budget-nyaralásHa a nyaralást csak kölcsönnel, hitelkártyával tudod megoldani, amit hónapokon keresztül törlesztesz, akkor nem engedheted meg magadnak.
Inkább szokj rá az előtakarékosságra, mint rossz adósságokba verd magad.
Ha hitelből veszel autót, ruhát, fogyasztási cikket, mész nyaralni, akkor sokkal többet fizetsz ki (a kamatok miatt) ezekre a dolgokra, mint amennyi a tényleges áruk. Mindezt a jövőbeni jövedelmed kárára teszed. Kevesebb pénzed marad egyéb céljaidra.

A rossz adósságod miatt nem tudsz takarékoskodni.

Ha már hitelt, adósságot „akarsz”, akkor legyen jó adósságod!

Ha (nem saját lakhatási célú) ingatlan megvásárlásához veszel fel hitelt, jó adósságot szerzel.
Ha tanulmányok finanszírozására igényelsz kölcsönt, akkor szintén jó adósságot csinálsz, hiszen a tanulás hosszú távú befektetés. A tanulás a keresőképességedet, a „piaci áradat emeli”.

Van rossz adósságod? Számolj!

Mekkora adósságod van a jövedelmedhez képest? Koncentrálj a rossz adósságodra. Vedd számításba az olyan magas kamatozású hiteleidet, amelyeket olyan dolgokra vettél fel, halmoztál fel, amelyek nem őrzik az értéküket. Az egyenlegként kapott számot oszd el az éves jövedelmed összegével.
A legjobb, ha a kapott arányszám a nullához van közel.
Ha a kapott arányszám 25%, vagy afeletti, nagy bajba sodródhatsz. A magas kamatozású hitel – ilyen a rosszul használt hitelkártya – hólabdaként tud dagadni, s a probléma maga alá gyűrhet. Az ilyen hitelektől szabadulj meg minél hamarabb.

S mekkora a jó adósság mértéke?

Változó. A nagy kérdés az, hogy tudsz-e a céljaid érdekében megtakarítani?
Csak befektetési célra vegyél fel hitelt. Olyan dolgokat vásárolj jó adóssággal, amelyek értékőrzők, vagy remélhetőleg értékük növekedése várható.

A jóból is megárt a sok!

A jó adósság halmozása esetén tegyél fel magadnak 2 kérdést:

  • Jól alszol-e, nem kell aggódnod a jövő havi számláid kifizetése miatt?
  • Félre tudsz tenni a jövőbeli céljaid megvalósítására ?

Megszabadulnál a rossz adósságodtól? Egyedül nem megy? Mi legyen a szabaduló a stratégiád?  Jelentkezz pénzügyi tanácsadásra, segítek!

 

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a megtakarítók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074