A ’90-es évek egyik divatszakmája a brókerség volt. A gyors meggazdagodás reménye, a rendkívül izgazmasnak tűnő munka sokakat vonzott a tőzsde parkettjére. A sikerek mellett volt kudarc is bőven. S mint tudod, vannak, s voltak brókercsődök. Mint minden szakmának, ennek is vannak árnyoldalai. Mégis van mit tanulni a brókerektől, ami Téged is sikeressé tehet a saját szakmádban, saját pénzügyeidben.

Hogyan dolgozik, mit csinál egy bróker?

Egy bróker előtt két út áll:

 • hosszú távon építkezik: ügyfeleket gyűjt, bizalmas kapcsolatot épít ki velük, méghozzá azzal, hogy nem veri át őket, és nem ígér nekik csillagászati hozamokat. Ez sok munkával jár, éppen ezért kevesen is választják.
 • a kezdő bróker kap egy ügyféllistát, és azt be kell „darálni”. Azaz a lehető legtöbb jutalékot kell megszereznie az ügyfelektől: akár elad, akár vesz, akár nyer, akár veszít az ügyfél, a brókerház mindig keres.

 

Képességek, amelyek neked is segíthetnek a mindennapokban

A brókerek felpörgetett életritmusban élnek. Rengeteg olyan képességgel, készséggel rendelkeznek, amellyel Te is rendelkezhetsz, s rendelkezel. Kérdés, hogy Te mennyire használod a saját javadra, a saját céljaid eléréséhez ezeket.

 • A hirtelen érkező új információk feldolgozásához nélkülözhetetlen a gyors felfogás.
 • Az egyszerre több forrásból több helyről érkező információk észleléséhez szükséged van a figyelem megosztásának képességére. Munkád során többféle tevékenységet végzel. Egyszerre beszélgetsz kollégáiddal, ellenőrzöd a mailjeidet figyelsz, jegyzetelsz, reagálsz.
  A multitasking képességét sokan nagyon előnyös tulajdonságnak tartják, de a Stanford Egyetem kutatói más véleményt vallanak erről. Kutatásaik bizonyították, hogy ez a fajta kommunikáció gyengébb önkontrollt von maga után. Vizsgálataik során megállapították, hogy azok akik multitasking feladatokban jól teljesítők, rosszabb eredményeket értek el azokon a teszteken, amik a memória és a figyelem kontrollját mérték.
  Összességében arra a következtetésre jutottak, hogy a multitasking módszerrel dolgozók hajlamosabbak arra, hogy figyelmük elkalandozzon. Ezzel szemben azok, akik nem végeznek számtalan különféle tevékenységet (pl. nem használnak egyszerre különböző kommunikációs eszközöket), azok hatékonyabban koncentrálnak a fontos információkra és szűrik ki a lényeget.
 • Sok esetben pillanatok alatt kell döntést hoznod? Ehhez kell a döntési képesség. Rengeteg olyan napi helyzet van, amelyben problémát kezelni és megoldani, intézkedni, dönteni, és cselekedni kell: fontos a jó kapcsolatteremtés képessége.Lehetetlen valamit megcsinálni? Fel sem merül benned ez a kérdés ha jól tudsz kapcsolatot teremteni. Amikor hirtelen új kihívás elé kerülsz, egyből ne utasítsd el. Inkább keresd meg azt az utat, amely a leghatékonyabban és leggyorsabban visz el a megoldáshoz!
 • Okosabban döntesz, ha különbséget tudsz tenni a lényeges és lényegtelen információk között. Ha az összefüggések átlátására képes vagy, az adatok minőségéből és mennyiségéből számtalan következtetést tudsz levonni.
 • Ha hoztál egy döntést, ne aggódj a lehetséges akadályokon, koncentrálj a végrehajtásra, az előtted álló lehetőségekre. Dönts gyorsan és határozottan és vállald a felelősséget a döntéseidért. A határozott fellépés nélkülözhetetlen a jó benyomás kialakításához.

  Kép forrása: wikipedia

  Kép forrása: wikipedia

Még ha nem is akarsz tőzsdecápa, bróker lenni, a karakter tanulmányozására ajánlom többszöri megnézésre a Tőzsdecápák 1-2 és A Wall Street farkasa című filmeket. ( Tudtad, hogy  vannak olyan magyar brókerek, akiknek ez utóbbi film ‘szakmai tananyag’ volt:hogy semmit se tévesszenek szem elől hetente legalább kétszer megnézték.)

A Gordon Gekko és Jordan Belfort karakter tanulmányozása megtaníthat a döntésre való felkészülésre, a döntéshozásra, a siker és a kudarc megfelelő kezelésére és a továbblépés lehetőségeire. Legjobb fegyverük az önfegyelem és a múltból való tapasztalat felhasználása.

 

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds