Ha a tudatalatti pénzügyi modelled nem a sikerre van „programozva”, akármit tanulsz, teszel – semmi sem segít.

Azt, amit gyerekkorodban látsz szülői, családi mintaként követsz, az határozza meg a tudatalatti pénzügyi modelledet is. Ez vonatkozik a párkapcsolati, társas viselkedési és pénzkezelési szokásokra is. Ez lehet jó és lehet rossz.

Az anyagi biztonságban töltött élet feltétele a helyes pénzügyi szokások, pénzügyi gondolkodásmód elsajátítása.

Ha úgy érzed, anyagi helyzeted nincs az általad kívánt szinten, gondolkodj el a következőkön.

Volt saját pénzed gyermekkorodban?

Sok gyereknek nem volt és ma sincs saját pénze, zsebpénze. A zsebpénz pedig remek „taneszköz”, amellyel megtanulható a megtakarítás, beosztás, a tudatos költekezés.

Kaptál zsebpénzt, de azon túl is mindent megkaptál? Sosem szembesültél gyerekkorodban azzal, hogy vágyaid nem teljesülhetnek, mert vannak anyagi korlátok, mert nincs rá fedezet?  Szüleidtől nem láttad a takarékosságot?

Azok a mai felnőttek, akik gyerekkorukban nem tanulták meg a takarékosság, tudatos pénzkezelés fontosságát; akik nem tanulták meg, hogy nincs mindenre pénz, azok estek/esnek bele a hitelcsapdába, húzza őket egyre jobban a hitelspirál. Ők azok, akik ha „pénz áll a házhoz”, rögtön elköltik. S ebből adódik a következő kérdés:

A pénzre, mint jutalmazási eszközre gondolsz? 

Sok családban (leginkább a szegényebb családokra jellemző) ha extra „pénz áll a házhoz”, azt extra dolgokra költik, kompenzációként olyan dolgokra költik, amelyeket a mindennapokban nem engedhetnek meg maguknak. Ennél már csak az a rosszabb verzió, ha a kompenzációhoz hitelt vesznek fel.

Ha Te is ilyen családban nőttél fel, akkor fontos, hogy mielőbb átszokj egy pénzügyileg egészségesebb gondolkodásra. A pénz nem a boldogság eszköze.

Azt hallottad a családban, hogy a pénz minden rossz eredője?

A pénz se nem jó, se nem rossz. Egy semleges eszköz, ami a létfenntartáshoz kell. Használhatod jó és rossz dolgokra. Attól ha több, vagy sok van belőle még nem leszel rossz ember, s ha kevesebbet birtokolsz belőle, akkor pedig nem leszel jobb ember. Ezek az emberi tulajdonságok nem a szegénységen vagy a gazdagságon múlnak.

S akkor beszéljünk a másik végletről:

A pénzköltés lelkiismeret-furdalást okoz?

Ügyfeleim között is akadtak páran, akik a pénzügyi tanácsadás során elmondták, hogy a megtakarított pénzüket annak, köszönhetik: nem költekeznek, illetve csak a legszükségesebb dolgokat veszik meg maguknak, sok dologról inkább lemondanak, csak legyen pénzük. Lelkiismeret-furdalást okoz nekik, ha egyéb dolgokra költenek pénzt…

S itt jön a kérdés: miért spórol ennyire? Azért mert, gyermekkorában szegénységben nőtt fel és a spórolás kényszer volt.

Ilyen esetben érdemes megvizsgálni: most mit mutat az egyenleg, s minek mi az „ára”? Általában kiderül, hogy már csak a „lelke”, a tudatalattija szegény. A „fejben lévő szegénységtől” meg kell szabadulni, meg kell tanulni a lehetőségek szerinti életszínvonalon élni.

Akció vadász vagy?

Sokan vannak, akik szinte mániákusan figyelik a kuponoldalakat, a szupermarketek akciós újságjait, hírleveleit, s folyton csak akciós dolgokat vásárolnak, s elégedettek, amiért X forintért nem egy, hanem 2-3 dolgot vettek…

Ha Te is ilyen vagy, ne áltasd magad: ezzel a szokással még nem vagy tudatos pénzkezelő, csak másként, másra költöd a pénzed.

Az akcióvadászatnak csak akkor van értelme, ha az akciók kihasználása a megtakarításaid növelését szolgálja, tehát nem költesz el minden pénzt, amit keresel.

Megtakarításaid vannak vagy adósságaid? Van elég fedezeted egy-egy váratlan kiadásra? Ha ezekre a kérdésekre nem határozott igen a válaszod, vizsgáld meg a pénzkezelési szokásaidat. A fenti kérdések nem teljeskörűen járták körül a családi pénzügyi modelleket.

 

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com