Néha csupán apró dolgokon múlik, hogy milyen gyorsan szalad ki zsebünkből a pénz. Sokszor nem is tudja az ember, hogy pontosan mit csinált rosszul, csak azt látja, hogy a következő fizetésig még hátra van néhány nap, a bankszámla viszont jóformán már üres. Pedig a pénzzel való rossz bánásmód jelei, bár nem annyira szembetűnőek, de felismerhetőek és kezelhetők.

[social_warfare]

Sokan gondolják, hogy nincsenek rossz pénzügyi szokásaik, mégis hónap végére kiürülnek a számlák, és már csak épphogy marad valami étel az asztalon következő fizetésig, a rezsitartozásokról nem is beszélve.

Fontos azonban tisztázni, a rossz pénzügyi szokásoknak mindig vannak tünetei, amiket ha felismer az ember, orvosolhatja is őket. Sok (negatív) szokás ugyanis annyira mindennapossá válhat egy idő után, hogy már fel sem figyel rá az ember, pedig lehet, hogy éppen ezek közül néhány vezet el odáig, hogy hónap végén már csak a strigulázás megy fizetésnapig.

Összegyűjtöttem 5 biztos jelet , amely arra utal, hogy rosszul bánsz a pénzeddel, de ne aggódj, azt is megmutatom, hogy miként módosíthatsz ezeken a rossz pénzügyi  szokásokon.

Adósságot csinálsz

Nem kell feltétlenül óriási adósságokat felhalmozni ahhoz, hogy pénzügyileg elindulj a lejtőn. Sokszor elég, ha csak alkalmanként futsz ki a keretből. Ha te is azt veszed észre, hogy egy-egy „szükségtelen” költekezést áruhitelből vagy nem jól megválasztott személyi kölcsönből fedeztél, akkor itt az ideje annak, hogy elgondolkodj. Vajon tényleg szükséged volt arra a valamire, ami miatt adósságba keveredtél, hitelhez nyúltál?

Ha a válasz nem, akkor első feladatod az, hogy újratervezd a saját vagy háztartásod teljes költségvetését, és egy rendszeres költségcsökkentési tervet készíts. Azaz szűrj ki minden olyan többletköltséget, ami csak a pénzt viszi, de valós hasznot nem jelent a számodra. Lehet, hogy az is elég, ha 100 TV-csatorna helyett csak 20-at fogsz, mert úgysem tévézel annyit, vagy a gigászi internetsebességről egy alacsonyabb csomagra váltasz, mert úgyis csak levelezésre és böngészésre használod a netet. Ne feledd, a lényeg a részletekben rejlik.

Nem marad pénzed megtakarításra

Annak, ha nem takarékoskodsz hosszú távon bizony drága következményei lesznek. Nem elég, hogy egy-egy váratlan pillanatban nem lesz vésztartalékod, amihez nyúlhatnál, de még a lehetőségét is elveszted annak, hogy összegyűjts egy olyan alapot, amit például magas hozamok reményében a jövőben befektess.

A megtakarítás rendkívül fontos. Úgyhogy, amikor csak teheted és amennyit csak tudsz mindenképp tegyél félre. Kezdetnek már az is elég lehet, ha nyitsz egy kedvező feltételű megtakarítási számlát, és a fizetésed egy részét rögtön a hónap elején áthelyezed oda. Ezzel máris nyersz, hiszen ez az összeg kikerül az elköltésre szánt büdzséből, és majd csodálkozol, hogy így is kijössz a pénzedből.

Halogatod a hosszú távú terveidet

A hosszú távra kitűzött célok a jelenből sokszor nem tűnnek valóságosnak, és a mindennapi nehézségeket látva az ember könnyen hajlamos lemondani róluk. Ez azonban nem jó stratégia.

Hosszú távú cél lehet például a békés, boldog idős kor elérése, amihez akár teljes életmódváltásra és nem kevés nyugdíjmegtakarításra lehet szükség. Ezek közül azonban egyik összetevő sem érhető el rögtön, hanem csak állandó odafigyeléssel és kitartással. Elsődlegesen tehát fejben kell tisztáznod azt, hogy mire készülsz, és hogy mindezt milyen cél érdekében teszed.  A többi viszont már jön magától.

Minimális hiteldíjat törlesztesz csak vissza

Hitelkártyát használsz, és túlszaladtál a kereteden, viszont ezt követően csak a kártyához tartozó minimális visszafizetési kötelezettségnek teszel eleget? Így nem elég, hogy az adósságot csigalépésben fizeted vissza, de az egyre csak növekvő kamatdíjak valósággal megrázhatják a teljes költségvetésed.

Mindezt csak úgy úszhatod meg, hogy a lehető leggyorsabban visszafizeted a legnagyobb költségű tartozásaid, hogy azokra még véletlenül csak rakódjanak horribilis kamatterhek.

Nem igényled az adójóváírásokat, nem használod ki a támogatásokat

Sokan pusztán nemtörődömségből vagy egyszerű információhiányból fakadóan nem használják ki a különböző, az állam által nyújtott kedvezményeket. Ezek lehetnek szociális alapú támogatások vagy adóvisszatérítések. Mindenképpen érdemes tehát tájékozódnod az efféle lehetőségekről, akár saját magad, akár szakértő segítségével.


[social_warfare]
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*