A magyar infláció februárban elérte a 8,4%-ot.  A drágulás mértéke már komoly hatást gyakorol a pénzügyeinkre is: az áremelkedés elértékteleníti a pénzt. 

De ez még nem minden: a magyar gazdaság számára óriási kihívás lesz az inflációt rövid időn belül letörni. Hiába bízik ebben a kormány és a jegybank, az inflációs várakozások miatt sem fogunk egy év múlva az MNB által elfogadható inflációs toleranciasávba visszakerülni, véli Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank korábbi elnöke.

Már a gondolattól is fáj a zsebem. 

Az inflációt az teszi pénzügyileg annyira károssá, hogy a legtöbbünk jövedelme stagnál, miközben a költségek az egekbe szöknek. Más szóval, minden egyes megkeresett forint már kevesebbet ér, mint korábban.

A múlt hónapban készített kötségvetés már nem releváns. Nem is beszélve a tavalyi éviről. Az inflációval együtt a korábbi költségvetési keretösszegek nem biztos, hogy elegendőek a mai tényleges szükségleteinkhez.

Bár az inflációt nem kerülhetjük el, minimalizálhatjuk a költségvetésünkre gyakorolt hatását. Persze, a megélhetési költségek emelkedése kellemetlen, de nem kell, hogy nagyon az legyen. Az alábbiakban 7+1 tippet találsz, hogy hogyan igazítsd a költségvetésedet az inflációhoz!

1. Minden egyes hónapban finomítsd és igazítsd a költségvetésedet

Az inflációval kapcsolatban a következő a helyzet: a gazdaság nem egy monolitikus lény, amely pontosan ugyanabban az ütemben mozog.

A gazdaság egyes szegmensei (például a tőzsde) jelenleg úgy tűnik, hogy jól vannak, míg mások (például az autóipar) súlyos hiányokkal küzdenek.

A megélhetési költségeink emelkednek, de nem fog egyszerre, mindenhol emelkedni. Az élelmiszerárak egy hónap alatt érezhetően emelkedhetnek. Ha ez a helyzet, akkor a költségvetés havi kiigazítása segít felkészülni ezekre a költségekre. Hasonlóképpen, ha a gázárak emelkednek, észreveheted, hogy a villanyszámlád is emelkedni kezd.

A költségvetés készítése soha nem egy egyszeri “állítsd be és felejtsd el” típusú terv. Folyamatosan értékelni és újraértékelni kell, különösen gazdasági bizonytalanság idején. A költségvetés havi rendszerességgel történő finomhangolása és kiigazítása segít abban, hogy az inflációval lépést tarts!

2. Vegyél vissza az élet más területein

Ha az alapszükségleteink nem változnak, de a pénzünk nem elég annyi mindenre, mint korábban, akkor az élet más területein kell megszorításokat eszközölnünk.

Tudom, hogy nem jó erről beszélni, de elkerülhetetlen, tehát tény, hogy valamit tenni kell.

Egyes területek nyilvánvalóbbak lesznek, mint mások. Ha például van egy költségvetési kategóriád a vendéglátásra vagy a szórakozásra, akkor ezeken a területeken ideiglenesen csökkentheted a kiadásaidat. 

Másfelől más megtakarítási lehetőségek nem biztos, hogy annyira nyilvánvalóak, és némi kreativitást igényelhetnek. Ha Te például szabadidődben futóversenyeken veszel részt, akkor a következő néhány hónapban lemondhatsz a helyi versenyekre való nevezésről. Vagy ha a világjárvány idején rákattantál bevásárlás házhoz szállíttatására, akkor lehet, hogy inkább személyesen vásárolsz, és megspórolod a szállítási díjakat.

3.  Adósságod rangsorolása

Soha nincs jó alkalom arra, hogy elmaradj az adósságtörlesztéssel, de egészen biztosan vannak rosszabbnál rosszabb időszakok, beleértve a gazdasági bizonytalanság időszakát is.

Ne feledd, hogy a hitelkártyák és hitelek kamatai ugyanúgy “felemésztik” a pénzedet, mint az infláció. Itt kezdődhet egy nagyon kényes helyzet: ha késedelembe esel  hiteltörlesztéssel, egyes hitelezők komoly díjakat számítanak fel, akár egyetlen elmaradt számla miatt is. Mások akár meg is emelhetik a kamatlábat.

Bár az inflációt nem tudjuk irányítani, az általunk fizetett kamatra van némi ráhatásunk.

Ha hitelkártya-, diákhitel-, jelzáloghitel- vagy bármilyen más típusú adóssággal küzdesz, ajánlom, hogy nézd meg néhány korábbi cikkemet az adósságról és az adósságtörlesztési stratégiákról.

Kapcsolódó cikk: Válaszd a Neked megfelelő adósság-kifizetési stratégiát [/box]

4. Legyél tisztában az energiafelhasználásoddal 

A viharos olaj- és gázárak az infláció egyik fő hajtóerői. Elég csak az emelkedő energia költségekre, és a benzinkutaknál jelentkező problémákra gondolni. 

Íme néhány tipp, hogy csökkentsd az energiaszámláidat anélkül, hogy kellemetlenül éreznéd magad:

 • Kapcsold ki a fűtést/légkondicionálót, amikor dolgozol, a gyerekek pedig iskolában vannak.
 • Kerüld a forró vízben történő mosást.
 • Legyél naprakész az időjárással kapcsolatban, és szép napokon nyisd ki az ablakokat.
 • Fektess be hatékony LED-izzókba.
 • Ellenőrizd kétszer az ajtók és ablakok tömítését.

Ezek az apró változtatások összeadódhatnak és idővel nagy különbséget jelenthetnek! Még ha a havi megtakarítás nem is tűnik soknak, egy év alatt a költségvetésed hálás lesz érte!

5. Tarts lépést a nyugdíj-megtakarításokkal

Amikor az inflációról van szó, csábító, hogy csak az itt és mostra gondolj. 

De fontos, hogy a hosszú távú céljaidat tartsd szem előtt. Ezért olyan fontos a költségvetés létrehozása és betartása!

Amikor ugyanis eljön a kiadások visszafogásának ideje, nehéz lemondani az olyan aktuális örömökről, mint az éttermi étkezés vagy a szórakozás. Ahelyett, hogy a kiadásokat csökkentenék, egyesek elkövetik azt a hibát, hogy a megtakarításokat csökkentik, hogy a megnövekedett költségeket most fizessék ki.

Én azonban arra bátorítalak, hogy ehelyett így gondolj erre: amikor eljön a nyugdíjba vonulás ideje, a dolgok még drágábbak lesznek. Így működik az infláció, és ezért ne hagyd abba a befektetést. Sőt, egyesek azt állítják, hogy a megtakarítás/befektetés az egyik bevált módja annak, hogy valóban felvegyük a harcot az inflációval.

6. Fontold meg, hogy emelést kérsz

A főnököd váratlan pénzügyi megkönnyebbülés forrása lehet. 

Az éves felülvizsgálat során megemlítheted az inflációs rátát, és a gazdasággal indokolhatod a megélhetési költségek kiigazítását. További megfontolandó tényezők többek között a következők:

 • Pozitív értékelések vagy elismerő nyilatkozatok a vezetőségtől.
 • Adatalapú eredmények (pl. megnövekedett értékesítési számok vagy a vállalat pénzmegtakarításának módja).
 • Kutatás arról, hogy a piacon a hasonló munkahelyek mit kínálnak.

Ha a főnököd nem hajlandó emelést adni, ne félj más lehetőségek után kutatni. Ígérem, hogy nem vagy egyedül. A munkaerőpiac már néhány éve változik, és a világjárvány felgyorsított néhány változást.

7. Kezdj el egy mellékes tevékenységet

A költségvetés inflációhoz igazítása nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell faragnod a kiadásaidat. Ne feledd, hogy minden költségvetésnek két oldala van: a bevételek és a kiadások.

Ha nem akarod csökkenteni a kiadásaidat, akkor az egyetlen másik megoldás a bevételeid növelése. Számos oka lehet annak, hogy miért akarsz mellékállás (vállalkozás)ba kezdeni, például, hogy töröld az adósságodat, többet takaríts meg, gyarapítsd a vagyonodat, vagy hogy megtanulj egy új hobbit vagy készséget. Miért ne kezdhetnél tehát mellékállás (vállalkozás)ba azért is, hogy lépést tarts az inflációval?

A sikeres mellékállás elindításához ajánlom:

 • Lassan kezdj, hogy tanulhass, alkalmazkodhass, és elkerülhesd a kiégést.
 • Gondold át alaposan, hogy melyik a megfelelő mellékállás az Te számodra és a Te egyedi helyzetedben.
 • Azt válaszd, amelyik megéri neked – bocsánatkérés nélkül.

Kapcsolódó cikk: Hogyan, mikor váltsd mellékállású vállalkozásod főállássá?

8. Koncentrálj a céljaidra

A költségvetés betartása olyan, mint a diéta betartása.

Könnyebb mondani, mint megtenni.

Néha azért nehéz betartani a költségvetést, mert szigorúan érzelemmentes, matematikai szemszögből nézzük. 

Elfelejtjük, hogy miért is akarunk egészséges költségvetést, de egy erős miért nélkül hogyan várhatjuk el magunktól, hogy tartsuk magunkat a tervhez, amikor a dolgok nehezebbre fordulnak?

A pénzügyi kiteljesedés nem arról szól, hogy a világ összes pénze meglegyen (bár, nem lenne az jó?). Inkább arról szól, hogy a pénzügyi lehetőségek szabadsága és stabilitása csak akkor jöhet létre, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit akarunk elérni.

Záró gondolatok

Az élet nem stagnál, és a költségvetésed sem. Azzal, hogy a költségvetésedet az inflációhoz igazítod, felkészíted magad a jövőre azáltal, hogy minimalizálod a bizonytalan gazdasági időkkel járó pénzügyi buktatókat. 

Természetesen nem mindig könnyű motiváltnak maradni, hogy a helyes úton maradj. Ha hasonlóan gondolkodó és motivált emberek csoportját keresed, bátorítalak, hogy csatlakozz a Pénzügyi Fitness Krisztával csoporthoz a Facebookon, vagy jelentkezz a Válságálló Pénzügyek című webinárra!

 

 

 

Hogyan készítsd elő és kezeld pénzügyileg a válást?
10 tipp amelyekkel spórolhatsz a Húsvéton
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.