Ami a személyes pénzügyeket illeti, az egyik legnagyobb vita mindig is az aktív és a passzív jövedelem körül zajlott. Melyik kínál több előnyt? Mik az előnyei és a hátrányai? És ami a legfontosabb, hogyan generálhatod egyiket vagy mindkettőt?

Ez a cikk választ ad ezekre a kérdésekre, és átfogó útmutatót ad a passzív és aktív jövedelem felhasználásához pénzügyi céljaid elérése érdekében.

Mi az aktív jövedelem?

Aktív jövedelem az, amit munkával keresel.

Ez a te munkád, a te karriered és a te dolgod. Ez az a fajta jövedelem, amelynek fenntartása és növelése folyamatos erőfeszítést igényel.

Példák az aktív jövedelemre

Az aktív jövedelem számos formában jelentkezhet, beleértve a munkabéreket, az üzleti nyereséget, a szabadúszó munkát és a tanácsadást. Például:

Munka (bérek, borravalók, jutalékok)

Munkaviszony révén szerzett, például rendszeres fizetés, borravaló a szolgáltatói munkákból, vagy jutalék értékesítési pozíciók esetén.

Üzleti nyereség

Az üzleti tevékenységekből, például termékek vagy szolgáltatások értékesítéséből származó jövedelem, ahol a  tulajdonos aktívan irányítja és hoz döntéseket a vállalkozás érdekében.

 Szabadúszó jövedelem

Azáltal kapod, hogy nem alkalmazottként, hanem projektenként nyújtasz ügyfélszolgáltatásokat.

 Tanácsadói bevétel

Szakértői tanácsadás és útmutatás nyújtása az ügyfeleknek egy adott témában vagy iparágban.

Az aktív jövedelem előnyei

Az aktív jövedelem és a passzív jövedelem elsődleges előnye, hogy rendszeres bevételt biztosít, amelyre számíthatsz.

Akár alkalmazott vagy, akár vállalkozást vezetsz, szabadúszó vagy tanácsadó vagy, általában számíthatsz arra, hogy állandó fizetést vagy jutalékot kapsz a munkádért.

Az aktív jövedelem hátrányai

Az aktív jövedelem legjelentősebb hátránya, hogy idő- és energiaigényes.

Aktívan kell dolgoznod, és erőfeszítéseket kell tenned a munkádban vagy vállalkozásodban, hogy bevételt szerezz. Ez időigényes lehet, és korlátozhatja más érdeklődési körödnek vagy hobbidnak a gyakorlását.

Ezenkívül a bevételed csökkenhet vagy megszűnhet, ha megbetegszel, vagy más okból nem tudsz dolgozni.

Hogyan adóztatják az aktív jövedelmet?

Ha aktív jövedelmet keresel, azt jövedelemadó is terheli. 

Az adó összege számos tényezőtől függ, beleértve a jövedelmi szintet, a bejelentési státuszt és az esetleges levonásokat vagy jóváírásokat, amelyekre jogosult vagy.

Nézzük meg közelebbről:

Személyii jövedelemadó (SZJA)

Az szja mértéke 2023-ban 15 százalék, ami egységesen vonatkozik minden adóalanyra.  Aktív jövedelem esetén azonban számos levonásra és jóváírásra lehetsz jogosult.

Mi a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem olyan jövedelemre vonatkozik, amelyet aktív részvétel vagy erőfeszítés nélkül hozol létre. Ez a fajta jövedelem azonban kezdeti befektetést vagy kemény munkát igényel.

Ennek ellenére folyamatos erőfeszítés nélkül is termelhet bevételt.

@papsztkriszta♬ Pieces (Solo Piano Version)

Példák a passzív jövedelemre

A passzív jövedelem számos formában jelentkezhet, beleértve a piaci befektetéseket, a kamatokat, a jogdíjakat és a bérleti díjakat.

Íme mindegyik leírása:

Tőkenyereség

Egy eszköz, például részvények, ingatlanok vagy egyéb befektetések eladásából származó nyereség. Ez az eszköz vételárának és eladási árának különbsége.

Osztalék

A társaság nyereségéből a részvényeseknek teljesített kifizetések. Általában készpénzben vagy készletben fizetik ki, negyedévente vagy évente.

 Hozam

Hitelnyújtásból vagy kamatozó számlán, például megtakarítási/befektetési számlán lévő pénzből szerzett.

Jogdíjak

Szabadalom, védjegy vagy szerzői jog tulajdonosának fizetett kifizetések a szellemi tulajdon használati jogáért.

 Bérbeadásból származó jövedelem

Ingatlan, például ház, lakás, garázs vagy üzlethelyiség bérbeadásából szerzett bevétel.

A passzív jövedelem előnyei

A passzív jövedelem egyik fő előnye, hogy alvás közben is pénzt keresel.

A passzív jövedelemforrások állandó bevételi forrást biztosíthatnak anélkül, hogy folyamatos erőfeszítést vagy munkát igényelnének. Ez előnyös lehet számodra, ha szeretnéd kiegészíteni aktív bevételi forrásaidat vagy korán nyugdíjba akarsz menni.

A passzív jövedelem másik előnye, hogy helyfüggetlen lehet. Ha van internetkapcsolatod,, a világ bármely pontjáról szerezhetsz passzív jövedelmet.

A passzív jövedelem hátrányai

Az egyik legnagyobb hátrány, hogy a passzív jövedelem kevésbé megbízható, mint az aktív jövedelem.

A passzív jövedelemforrások ingadozhatnak vagy teljesen eltűnhetnek, ami megnehezíti, hogy állandó bevételi forrásként támaszkodj rájuk.

Ezenkívül a passzív jövedelem gyakran kezdeti idő- vagy pénzbefektetést igényel. Például egy bérbeadó ingatlan megszerzése, vagy egy vállalkozás elindítása jelentős készpénzbefektetést igényel.

A passzív jövedelem adóvonzata

Bár a passzív jövedelem megszerzése nagyszerű módja lehet a jólét növelésének és a pénzügyi szabadság elérésének, fontos megérteni, hogyan adóztatják.

A legtöbb esetben a passzív jövedelemre jövedelemadót, és/vagy kamatadót kell fizetni.

A passzív jövedelem adókulcsa azonban eltérhet attól, amit az aktív jövedelem után fizetsz, a passzív jövedelem típusától és megszerzésének módjától függően.

Különbség az aktív és passzív jövedelemforrások között

Az egyes bevételtípusok alapvető ismeretei alapján most összehasonlíthatjuk az aktív és a passzív jövedelmet, hogy segítsen meghatározni, melyik jövedelem felel meg leginkább pénzügyi céljaidnak és életmódodnak.

Különösen a következőket érdemes figyelembe venni:

  • Kereseti lehetőség és skálázhatóság
  • Befektetések időbe és pénzbe
  •  Kockázatok

Az aktív és passzív jövedelem kereseti lehetősége és mérhetősége

Az első tényező, amelyet figyelembe kell venned, az aktív és passzív bevételi források kereseti potenciálja és mérhetősége közötti különbség.

Az aktív jövedelmet a munkaidő és a képzettség korlátozza.

Az aktív és a passzív jövedelemből származó kereseti lehetőséget korlátozza a befektetett munka mennyisége.

Például a teljes munkaidőben végzett munkavégzés a munkaórák és az órabér/fizetés alapján korlátozza a kereseti potenciált.

A karrier és az iskolai előmenetel növelheti a kereseti potenciált, de időt és erőfeszítést igényel. A kiegészítő oktatás vagy képzés jobban fizető állásokhoz vezethet, de jelentős befektetést igényel.

A karried előrehaladása azonban hatással lehet a munka és a magánélet egyensúlyára.

A passzív jövedelemnek kevesebb korlátozása van a bevételi forrás beállítása után.

A passzív bevételi források folyamatos ráfordítás nélkül termelnek bevételt, ezek vonzóvá teszik őket.

Például a bérelhető ingatlanok, a sikeres blogok és az online kurzusok bevételt generálhatnak a hirdetések, az affiliate marketing és a szponzorált tartalom révén.

A méretezés a bevételi forrás bővítésével vagy további folyamok létrehozásával lehetséges.

És bár jelentős előzetes idő- és/vagy pénzbefektetésre van szükség, a passzív jövedelemforrások, miután létrejöttek, megbízható és állandó jövedelmet biztosítanak a hosszú távú vagyon érdekében.

Idő- és pénzbefektetés aktív vagy passzív jövedelemre

Ezután fontold meg, hogy mennyi időre és készpénzre van szükséged az aktív vagy passzív jövedelem kezdeményezéséhez és fenntartásához.

Az aktív jövedelem csak állandó erőfeszítéssel és idővel hoz pénzt.

Az aktív bevételhez állandó időre és erőfeszítésre van szükség a bevételhez, ami azt jelenti, hogy a munka leállása ( tartósnbetegség, munkanélküliség..) megállítja a bevételt. Folyamatos munkára van szükség a rendszeres jövedelem biztosítása érdekében, amely jelentős idő-, energiabefektetést és folyamatos képzést igényel a kereseti potenciál fenntartása érdekében.

Az oktatás, a képzés és a fejlődés kulcsfontosságú az aktív jövedelem, a kereseti potenciál növelése és a munkalehetőségek megnyitása szempontjából. Ez azonban idő- és pénzbefektetést igényel.

A felsőoktatásban vagy képzésben való részvétel költséges lehet, de magasabb fizetésekhez és jobb munkalehetőségekhez vezethet.

Emellett a folyamatos fejlesztés és képzés segít fenntartani a bevételi potenciált és az iparági trendek előtt maradni.

Az aktív jövedelem általában minimális kezdeti pénzügyi befektetéssel jár, de a vállalkozás elindítása vagy a felsőoktatás képzés kezdeti költségeket igényelhet, például felszerelést, marketinget, tandíjat vagy kölcsönt.

Ezek a befektetések azonban hosszú távon megtérülhetnek a kereseti potenciál és a karrierlehetőségek növelésével.

A passzív jövedelemhez időre és erőfeszítésre van szükség, de nem következetesen

A passzív bevételi forrásoknál a kezdeti befektetések eltérőek; egyesek kevesebb tőkét igényelnek, mint mások. Például az ingatlanbefektetések több tőkét igényelnek, mint a részvények vagy az online tanfolyamok.

Ezenkívül a passzív bevételi források létrehozása jelentős időt és erőfeszítést igényel, beleértve a kutatást, a tervezést és a termék vagy szolgáltatás létrehozását. Azonban, ha egyszer létrejöttek, állandó bevételt biztosítanak, kis folyamatos erőfeszítéssel.

A passzív jövedelem nagyobb szabadságot és rugalmasságot kínál, mint a hagyományos aktív jövedelemforrások.

A passzív jövedelemmel az egyének akkor is termelhetnek bevételt, ha nem dolgoznak aktívan. Ez rugalmasabb időbeosztást és más szenvedélyek vagy érdeklődési körök követésének képességét teheti lehetővé.

Aktív vs passzív jövedelem kockázata

Végül nézzük az aktív és a passzív jövedelemforrások kockázatait, mielőtt élsz egy lehetőséggel. A kockázat szempontjából nagy különbség van az aktív és a passzív jövedelem között.

Az aktív jövedelemnek olyan kockázatai vannak, mint a nagyobb bevétel elvesztése vagy az esetleges kudarc.

Az aktív és a passzív jövedelemforrások kevésbé kockázatosnak tűnhetnek, de még mindig vannak bennük rejlő kockázatok.

Például a szerződésben rögzített fix fizetés vagy bér kevés lehetőséget jelent többletbevételre, ami megnehezíti a kereset növelését még több idővel és erőfeszítéssel is.

Egy vállalkozás elindítása jelentős kockázatokkal jár. Jelentős idő-, erőfeszítés- és pénzbefektetést igényel, és mindig fennáll a kudarc veszélye.

Ezen túlmenően, a gondos tervezés és kutatás ellenére olyan váratlan tényezők, mint például a piaci változások, befolyásolhatják a sikert.

Az aktív jövedelemforrások kiégéshez és a karrier stagnálásához is vezethetnek. A munka követelményei a munka és a magánélet egyensúlyának hiányát okozhatják, és befolyásolhatják a mentális és fizikai egészséget.

Növekedési lehetőségek nélkül alkalmazottként kiteljesedetlennek érezheted magad, csökken a motiváció és a kereseti lehetőség.

A passzív jövedelemnek olyan kockázatai vannak, amelyek a Te befolyásodon kívül eshetnek.

A passzív jövedelemforrások előzetes befektetést igényelnek, ami kockázatos lehet, ha a hozam instabil. Például a bérelt ingatlanokba vagy részvényekbe történő befektetés nyereséges lehet, de a piac kiszámíthatatlan.

Ezenkívül a passzív bevételi források folyamatos karbantartást és kezelést igényelnek, ami bevételkiesést eredményezhet, ha nem kezelik megfelelően.

Például a bérelt ingatlanok bérlői kezelést és karbantartást igényelnek, míg a készletek és befektetések megfigyelést és beállítást igényelhetnek.

A rajtuk kívül álló külső tényezők is hatással lehetnek a passzív jövedelemforrásokra. Például az ingatlanbefektetésekre hatással lehetnek a piaci változások, míg a részvénypiaci ingadozások a részvényekre.

Hogyan lehet felépíteni az aktív és a passzív jövedelmet?

A passzív és az aktív jövedelemnek nem kell vagy/vagy helyzetnek lennie – mindkettőnek van hely az átfogó pénzügyi tervedben.

Végső soron a bevételeid szerkezetének azon kell alapulnia, hogy mi a legjobb Neked és helyzeted számára.

Néhány ember számára ideális lehet a passzív és az aktív jövedelem keveréke. Mások inkább minden erőfeszítésüket passzív jövedelemforrások generálására fordítják.

Kezdésként nézd meg jelenlegi bevételeidet, és nézd meg, honnan származnak, és határozd meg, hogy mi a legmegfelelőbb a számodra, általában a következők egyike:

  • Használd az aktív jövedelmet passzív jövedelem generálására
  • Használd az aktív jövedelmet aktívabb bevételek generálására
  • Használd a passzív jövedelmet aktív jövedelem generálására
  • Használd a passzív jövedelmet, hogy több passzív jövedelmet generálj.

De nem számít, milyen megközelítést alkalmazol, ne feledd, hogy alapvető fontosságú a bevételi források diverzifikálása, hogy ne legyél túlzottan függő egyetlen forrástól sem. Ez segít abban, hogy továbbra is jövedelmet termelhess, még akkor is, ha az egyik forrás kiapad.

Aktív jövedelem passzív jövedelem generálása érdekében

Míg az aktív jövedelem megszerzése fontos a számlák kifizetéséhez és az életmód fenntartásához, ezt a pénzt hosszú távú jólét és pénzügyi szabadság megteremtésére is felhasználhatod, ha aktív jövedelmedet passzív jövedelmet generáló eszközökbe fekteted.

Egyszerűen fordítsd aktív bevételed X százalékát passzív bevételi forrásokba. Ez bármi lehet a bérelt ingatlanoktól és az osztalékot fizető részvényektől a befektetési alapokig és kötvényekig.

A passzív jövedelem megteremtésének másik módja egy vállalkozás elindítása. Ez bármi lehet az online áruháztól vagy blogtól az e-könyvig.

Aktív jövedelem az aktívabb bevételek generálásához

A meglévő aktív bevételből aktívabb bevételt teremthetsz!

Ennek jó módja az, ha saját magadba és a karrieredbe fektetsz be. Ez azt jelentheti, hogy többletmunkát vagy mellékállást kell vállalnod a bevételed növelése érdekében, vagy olyan oktatási és szakmai fejlesztési programokba való befektetést jelenthet, amelyek segítségével több pénzt kereshetsz jelenlegi munkahelyeden vagy iparágadban.

Passzív jövedelem az aktív jövedelem generálásához

Tudtad, hogy a passzív jövedelmet felhasználhatod aktív bevételi források létrehozására?

Ennek egyik módja az, hogy passzív jövedelmedet újra befekteted aktív bevételt generáló eszközökbe. Ez bármi lehet, új vállalkozás indításától, franchise-ba történő befektetéstől vagy új termék vagy szolgáltatás bevezetésétől.

Passzív jövedelem, hogy több passzív jövedelmet generálj

Egy kis okos befektetéssel és elhivatottsággal passzív jövedelmedet felhasználhatod a passzív jövedelem erőteljes hógolyó-effektusának létrehozására, amely idővel növekszik, és támogatja pénzügyi céljaidat.

Ennek egyik módja az, hogy passzív jövedelmedet további passzív jövedelemtermelő eszközökbe fekteted be. Ez bármi lehet a bérelt ingatlanoktól és az osztalékfizető részvényektől a kötvényekig és a befektetési alapokig.

Egy másik módja annak, hogy a meglévő passzív jövedelmedből több passzív bevételt generálj, ha azt adósságtörlesztésre vagy kiadások csökkentésére használod.

Magas kamatozású adósság törlesztésével vagy havi számláidnak csökkentésével több pénzt szabadíthatsz fel további passzív jövedelemtermelő eszközökbe való befektetéshez.

Aktív vs passzív jövedelem: használd mindkettőt pénzügyi céljai eléréséhez!

Az aktív és a passzív jövedelem közötti különbség az, hogy két nagyon különböző utat mutatnak be a pénzszerzésre.

De mindkettő hihetetlenül jövedelmező lehet a Te preferenciáidtól, céljaidtól és pénzügyi lehetőségeidtől függően.

Az aktív és passzív jövedelem közötti különbségek megértése segíthet abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozz jövedelmi stratégiáiddal kapcsolatban, és pénzügyi stabilitást és függetlenséget teremtsenek.