Sokan tévesen azt gondolják, hogy a befektetéshez gazdagnak kell lenni. De mi lenne, ha megtanulhatnád, hogyan fektess be kevés pénzből? Ez lehetséges! Néhány módszerhez mindössze pár ezer  Forintra van szükség a kezdéshez. És minél hamarabb kezdesz el befektetni, annál gyorsabban fog gyarapodni a pénzed is.

Ebben a cikkben egy kicsit másképp gondolkodunk, és megnézzük, milyen egyszerű befektetni kevés pénzből is. Mindent megtudhatsz azokról a stratégiákról és helyekről, ahová kevés pénzzel is befektethetsz, így azonnal belevághatsz!

Hogyan fektess be kevés pénzzel: Először a megtakarításokat használd fel

A kis összegű befektetés megtanulásának kulcsa az, hogy felismerjük a megtakarítás értékét. Az alábbi tippek némelyike talán nem is tűnik befektetésnek, de ha látod a „befektetésed” megtérülését, akkor befektetsz!

Íme öt egyszerű stratégia, amellyel megtakaríthatsz egy kis pénzt, hogy még többet tudj befektetni.

 1. Automatizáld a megtakarításaidat

Gondolj arra, mikor takarékoskodtál utoljára. Félretettél egy bizonyos összeget a fizetésedből  már aznap, amikor megkaptad a fizetésed, vagy csak a hónapban végén  azután akartál takarékoskodni, hogy elköltötted az összes pénzedet?

Sokan próbálnak fére tenni  azután  miután elköltötték szinte az összes pénzüket. De mi történik akkor, amikor már nincs mit megtakarítani?

Ehelyett előbb takarékoskodj, mielőtt költenél, azáltal, hogy először saját magadat fizeted ki. Készíts költségvetést, és határozd meg, mennyi pénzt tudsz havonta félretenni, és tedd be ezt is a költségvetésedbe egy sorba. Kezeld úgy, mint egy számlát, csak automatizáld. 

Fizetésnapon  irányítsd át a fizetésed egy részét a megtakarítási számládra.

 1. Fizesd ki a magas kamatozású adósságokat

Az adósságok törlesztése valószínűleg nem tűnik megtakarításnak, de gondolj rá így. Ha átlagosan 46,3%-os kamatot fizetsz a hitelkártya-tartozásod után, akkor több, mint 50%-ot veszítesz minden alkalommal, amikor nem fizeted ki teljes egészében az egyenleget.

Ha kifizeted az adósságot, sokkal több pénzed marad befektetni. Ha sok fogyasztói hiteled van, akkor jobb, ha a befektetés előtt kifizeted az adósságot, különben nem fogod kihasználni a befektetésben rejlő teljes potenciált, mert a pénzt magas kamatozású hitelkártyaadósságra költöd.

 1. Csökkentsd a kiadásokat, és találj kreatív módokat a megtakarításra

Meg fogsz lepődni hogy mennyi pénzt tudsz megtakarítani  befektetésre, ha csökkented a költségvetésedet és kreatív módszereket találsz a spórolásra. Ez bármi lehet, de íme néhány remek példa, amivel kezdheted:

 • Kuponok használata
 • Csak leárazásokon vásárolj
 • Vásárlás előtt készíts listát, és ne térj el tőle.
 • Vigyél magaddal ebédet a munkahelyedre, ahelyett, hogy étteremben ebédelnél.
 • Készíts otthon ételt ahelyett, hogy rendelnél
 • Találj módot arra, hogy otthon ingyenesen szórakoztasd a családot.
 • Cseréld a gyerekruhákat olyan barátokkal, akiknek különböző korú gyerekeik vannak.
 • Adj el olyan tárgyakat, amelyekre már nincs szükséged
 1. Optimalizáld az adókat

Dolgozz együtt adótanácsadóval, hogy csökkentsd adókötelezettségeidet. Keresd meg a módját, hogyan takaríthatsz meg adót a megfelelő levonások érvényesítésével vagy a megfelelő adóstratégiák alkalmazásával. Beszélj adótanácsadóval arról, hogyan használhatod fel bizonyos befektetések vagy vállalkozások veszteségeit más területeken keletkező tőkenyereségek és jövedelmek ellentételezésére.

 1. Szerezz ingyenes nyugdíjazási pénzt

Ha alkalmazottként dolgozol, használd ki a nyugdíjcélú megtakarításokra az adójóváírást. Ne hagyd ezt veszni!

Hol kezd a befektetést kevés pénzzel

Ha már megtaláltad a módját, hogyan tudsz egy kis pénzt megtakarítani, valószínűleg elgondolkodsz azon, hogyan kezdhetnél el befektetni kevés pénzzel? A jó hír az, hogy számos módja van a kis pénzzel történő befektetésnek, és ezek nem ijesztőek. Amikor a befektetésre gondolunk, gyakran eszünkbe jutnak az elfoglalt befektetési tanácsadók, akik csak sok pénzzel rendelkező emberekkel akarnak dolgozni.

Ez már nem így van. Számos módja van annak, hogy kevés pénzzel is elkezd a befektetéseket. Íme, hogyan fektess be kis összeggel:

Megtakarítási számlák

A megtakarítási számlával kevés pénzzel is alacsony kockázatú befektetéseket lehet eszközölni. Lehet, hogy a megtakarítási számlára nem befektetésként gondolsz, de ha kamatot kapsz, akkor az egy befektetés. Remek hely a vészhelyzeti alap és más rövid távú célokra szánt pénz tárolására. Szeretnéd megtakarítási számládat még értékesebbé tenni?

Nyiss befektetési számlát (online). 

Robo-tanácsadó brókercégek

Ha fejest akarsz ugrani a befektetésbe, de nem akarod, hogy az alapvető döntések meghozatalával járó gondok nyomasszanak, fontold meg a Robo-tanácsadó alkalmazását.  Egyes Robo-tanácsadók, mint például az Acorns, még az aprópénzét is befektetik.

Ha van egy kicsivel több, mint aprópénz, amit befektethet, nézd meg az olyan robot-tanácsadókat, mint a Robinhood vagy a Wealthfront. Jelenleg a legnépszerűbbek ezen a területen az Acorns, Betterment, SigFig, SoFi, Personal Capital, Ellevest, vagy a Wealthfront, amelyek elsősorban az Egyesült Államokban érhetők el. Ezekre a szolgáltatásokra jellemzően a mobilalkalmazáson keresztül lehet regisztrálni és nem szükséges jelentősebb vagyon sem a robotizált pénzügyi szolgáltatás igénybe vételéhez. A számla létrehozásakor válaszolsz néhány kérdésre, befizeted a pénzt, a többit pedig ők elvégzik. A robot-tanácsadók kiválasztják helyetted a portfóliódat, és kezelik azt, szükség szerint átcsoportosítva a pénzeszközeidet.

A részvénypiac

Bárki befektethet a tőzsdére. Nem kell gazdagnak lennie. Vásárolhatsz teljes részvényeket, vagy ha töredékrészvényekbe szeretnél befektetni, keress olyan Robo-tanácsadót, aki ezt a lehetőséget kínálja. Ha töredékrészvényeket vásárolsz, akkor nem birtokolod a részvény teljes részét, de így is arányosan részesülsz a bevételből.

Jó ötlet diverzifikálni a portfóliót, hogy ne veszíts el mindent, ha egy iparág összeomlik. Fektess több ágazatba vagy részvénytípusba, hogy minimalizáld a teljes veszteség kockázatát.

Indexalapok és tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek)

Ha inkább egyetlen értékpapírba fektetnéd a befektetéseidet, próbáld ki az indexalapokat vagy a tőzsdén kereskedett alapokat (ETF). Az indexalapok és az ETF-ek nagyszerűek lehetnek befektetéseid diverzifikálásának a részvények egyenkénti vásárlásával szemben.

Az indexalapok és ETF-ek bizonyos indexeket követnek, például az S&P 500-at (az Egyesült Államok 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatából áll). Ha befektetsz egy ilyen eszközbe, az olyan, mintha a teljes indexbe fektetnél be anélkül, hogy az indexben szereplő egyes vállalatok egyedi értékpapírjait vásárolnád meg.

Bár vannak különbségek, mind az indexalapok, mind az ETF-ek a tőzsdén kereskednek, alacsony költséghányaddal rendelkeznek, és már diverzifikáltak. Mivel nem aktívan kereskednek velük, nem kell aggódnod a túlzott kereskedési díjak miatt.

Alternatívát jelentenek az alacsony költségű befektetési alapok, de a befektetési alapoknál figyelni kell a kereskedési díjakra. Mivel egy alapkezelő aktívan kezeli a befektetési alapokat, a díjak magasak lehetnek, ha nem vigyázol.

Ingatlanbefektetési alapok (REIT)

Mindig is szeretettél volna ingatlanba fektetni, de nem gondoltad, hogy van rá pénzed? A REIT-ek segítségével van. Te egy kis összeget fektetsz be egy olyan vállalatba, amely ingatlanokat birtokol és/vagy üzemeltet, és több száz vagy ezer más befektetővel együtt kapsz egy „szeletet a tortából”.

A fejlesztő a több befektető által befizetett összegeket arra használja fel, hogy az ingatlanfejlesztők megengedhessék maguknak a következő ingatlan megvásárlását. Befektethetsz egy ingatlan saját tőkéjébe vagy adósságába.

Ha saját tőkébe fektetsz, akkor a befektetett összeg alapján havi pénzáramlást kapsz, ha pedig adósságba fektetsz, akkor kamatot kapsz a befektetésed után. A REIT-ek nagyszerű lehetőséget kínálnak az ingatlanbefektetésre anélkül, hogy a fizikai ingatlanok kezelésének terheiről saját magadnak kellene gondoskodnod az ingatlanok kezeléséről.

Takaréklevelek

Ha kockázatkerülő vagy, fontol meg a takaréklevelek vagy a kincstári értékpapírok vásárlást. A pénzből nem fogsz tudni nyugdíjba vonulni, de jobb, mintha a pénzt a matracra tennéd vagy elköltenéd. Takarékleveleket vásárolhatsz különböző futamidővel is.

Fektess be önmagadba

(Nagyszerű módja annak, hogyan fektess be kevés pénzzel).

Nem nehéz megtanulni, hogyan fektess be kis összegű pénzt, ha nem felejtesz el befektetni magadba. Ez őrültségnek hangzik, hiszen hogyan is lehetne bármiféle hozamot elérni saját magadon, igaz? Pedig te vagy a legnagyobb értéked. A személyes fejlődésbe való befektetés azt jelenti, hogy hagyod magad növekedni.

Íme néhány módszer, amellyel befektethetsz magadba:

Tanulj új készségeket

Az egyik legjobb módja annak, hogy befektess magadba, az új készségek elsajátítása. Ha például megtanulsz bizonyos pénzkereseti készségeket, az segíthet növelni a jövedelmedet, ami több pénzt jelent számodra, amit befektethetsz.

A nagyszerű dolog az, hogy új készségeket tanulhatsz anélkül, hogy rengeteg pénzt költenél, köszönhetően az olyan oldalaknak, mint a Google Digital Garage és a Canva Design School!

Ülj vissza az iskola padba

Nincs jobb módja annak, hogy befektess magadba, mint amikor tanulsz. Ha mindig is el akartál kezdeni vagy befejezni egy diplomát, akkor tedd meg a lépést és kezdj bele!

Ez garantáltan új ajtókat nyit meg a kapcsolatépítés, a tanulás és a karrierépítés terén. Próbáld meg megtalálni a módját annak, hogy diákhitel nélkül finanszírozd az oktatásodat, hogy elkerüld az adósságstresszt az új tudásod megszerzése közben.

Próbálj ki egy új karriert

Valószínűleg nem a karrieredre gondolsz, amikor felteszed magadnak a kérdést, hogy „hogyan kezdjek el befektetni kevés pénzzel”. De egy kiteljesedő karrier megtalálása jövedelmező módja lehet annak, hogy kevés pénzzel kezdj el befektetni – mind magadba, mind a pénztárcádba.

Olvass önsegítő könyveket

Kíváncsi vagy, hogyan fektess be egy kis összeget? Az önsegítő könyvek jók arra hogy befektess a növekedésedbe és fejlődésedbe. Csak menj el egy online kiskereskedőhöz vagy egy helyi könyvesboltba, és kezdd el megnézni a lehetőségeket az életed azon területeire, amelyeken szeretnél javítani.

Vegyél részt tanfolyamokon

Nem kell tanfolyamokon részt venned csak azért, hogy lépést tarts a tanúsítási követelményekkel. Beiratkozhat online vagy egy helyi iskolában olyan tanfolyamokra, amelyeket élvezel, vagy amelyek felkeltik az érdeklődésed. Például tánc-, művészeti és üzleti órákra is járhatsz többek között, hogy bővítsd a tudásod, csiszold az elmédet.

Megtanulhatod, hogyan fektess be kevés pénzből!

Nem kell gazdagnak lenned ahhoz, hogy befektetni tudj. Ha megtanulod, hogyan fektess be kevés pénzzel, meglátod, milyen könnyen gyarapíthatod a pénzed. Megszokássá és izgalmassá válik, hogy elérd pénzügyi céljaidat, függetlenül attól, hogy azok milyen nagyok. A kulcs azonban az, hogy valahol el kell kezdeni, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyedül kell befektetned a kis apródat.

Tudj meg többet a befektetésekről itt! Ha megteszed ezt az apró lépést, a Te és családod pénzügyi jövője is jobb lesz. A befektetésről és más személyes pénzügyi témákról többet megtudhatsz a Pénzügyi fitnesz podcast és YouTube-csatorna segítségével is.