Amikor azt halljuk, hogy valaki jómódú vagy vagyonos, azt gondolhatjuk, hogy a kettő ugyanaz, pedig nem. Valamilyen oknál fogva a jómódú és vagyonos szavakat gyakran helytelenül használják ugyanazon dolog leírására.

A két szó szinonimának tűnhet, de teljesen más. Nehéz észrevenni a különbséget, de jómódúnak vagy vagyonosnak lenni nem ugyanaz. Nézzük tehát, mi a különbség a jómódú és a vagyonos között.

Mit jelent jómódúnak lenni?

Jómódúnak lenni azt jelenti, hogy sok pénzed vagy magas jövedelmed van. Ez attól függ, hogy mennyi készpénz van a bankszámládon. De az, hogy jómódú vagy, még nem jelenti azt, hogy vagyonos is vagy.

Valójában a jómód gyakran azt jelenti, hogy sok pénzt költesz. Ez azt is jelentheti, hogy sok adósságod van pl. magas kamatozású hitelkártyák, autótörlesztés, személyi kölcsönök stb.

Nem számít, mennyi pénzed van, ha a kiadásaid magasabbak, mint a bevételed. Eladósodni semmiképpen sem érdemes!

A jómódú emberek divatos autót vezetnek, egy csodálatos házban laknak a város legjobb részén, jól fizető munkájuk van, de ennek ára van. Ha évi 10 millió forintot keresel, de évi 12 milliót költesz, akkor a magas fizetés miatt jómódúnak tűnhetsz, de épp a csőd felé mész.

Ami azt illeti, rengeteg híresség ment tönkre az életmódja miatt, amelyből hiányzott a fenntarthatóság.

Mit jelent vagyonosnak lenni?

Vagyonosnak lenni nemcsak azt jelenti, hogy elég pénzed van az igényeid kielégítésére, hanem azt is, hogy megengedheted magadnak, hogy ne dolgozz, ha nem akarsz. Az életmódod arról szól, hogy vagyont gyűjts, hogy a pénz neked dolgozzon. Más szóval, jelentős nettó vagyonnal rendelkezel.

A vagyonos emberek nem feltétlenül rendelkeznek a legújabb eszközökkel vagy autókkal, és nem rendeznek pazar bulikat. Vagyonuk van, például ingatlanok, befektetések, készpénz , stb.

Például, ha havi kiadásod havi 500 ezer Ft , és 3 millió Ft megtakarításod van, akkor körülbelül hat hónapra elegendő pénzed van, ha a bevételi forrásod hirtelen elapadna. Ha befekteted azt a 3 milliót, és havi 500 ezer Ft befektetésből származó bevételhez jutsz, akkor vagyont építesz.

A világ leggazdagabb emberei gyakran üzlettulajdonosok. Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates és Warren Buffett – mindegyiküknek több milliárd USD vagyonuk van. (Buffettet takarékos milliárdosnak tartják!).

Buffett hatalmas vagyona ellenére még mindig ugyanabban a nebraskai házban él, amelyet 1958-ban vásárolt 31 500 dollárért, és 20 dolláros flip telefonját csak 2020-ban cserélte le iPhone-ra.

Mi a különbség a jómódú és a vagyonos között?

Nos, vagyonosnak lenni egy kicsit több annál, mint hogy mennyi pénz van a bankszámládon.

1. Nettó vagyon

Lehetséges, hogy valaki, aki kevesebbet keres, mint egy jómódú ember, valóban vagyonosabb lesz, mint a jómódú ember, akinek hitelre vett új autója van és a trendi ruháit hitelkártyakeretből veszi. Az ember vagyonának legjobb mértéke a befektetett eszközeinek és az adósságának aránya.

Általában egy vagyonos, gazdag embernek nagy nettó vagyona van. Lehet, hogy egy embernek magas a jövedelme, de ha sok adóssága van, akkor a teljes nettó vagyona alacsony vagy akár negatív.

2. Költségek

A jómódúak általában sok pénzt költenek, de a vagyonosok megtakarítják és befektetik pénzük nagy részét. A vagyonos embereknek van sok pénzük, de nem költik el az egészet egyszerre.

És biztosan nem halmoznak fel adósságot, hacsak nem egy nagyon világos célt szolgálnak, például egy pénztermelő ingatlanba történő befektetést.

3. Befektetés

A jómódú emberek nem feltétlenül változtatják meg az életmódjukat a jövőbeni vagyon biztosítása érdekében. Lehet, hogy befektetés helyett megvásárolják a legújabb szerkentyűket, vagy növelik életmódjuk inflációját.

Egy vagyonos ember annyi pénzt takarít meg, amennyit csak lehet, és azt eszközökbe fekteti. Ez ingatlanvásárlást vagy tőzsdei befektetést jelenthet. Függetlenül attól, hogy hogyan fektetnek be, a gazdag emberek tudják, hogy vagyonuk növeléséhez készpénzüket eszközökké kell alakítaniuk, és magas nettó vagyont kell teremteniük. Arra összpontosítanak, hogy ezt a fenntartható életmódot éljék.

Szakértői tipp

A legjobb módja annak, hogy elkezdj vagyont építeni ha kifizeted az adósságodat. Ennek az az oka, hogy az adósság felemészheti a rendelkezésre álló jövedelmedet, és megnehezíti a megtakarítást és a befektetést.

Kulcsfontosságú, hogy az adósság törlesztését úgy helyezd előtérbe, hogy a minimumnál több törlesztést fizess, és megtaláld a módját, hogyan kereshetsz többet a további adósságok törlesztéséhez. Ne felejts el félretenni a megtakarításra, miközben ezt teszi.

[/box]

Hogyan válhatsz vagyonossá?

Most már tudod, mi a különbség a jómódú és a vagyonos között. Tehát, ha vagyonos akarsz lenni, néhány dolgot meg kell változtatnod. Ne csak arra koncentrálj, hogy mekkora a fizetésed.

Kövesd az alábbi lépéseket, hogy felszámold az adósságot, és megfelelő gondolkodásmódot alakíts ki, ha vagyongyarapításról van szó.

Kövesd nyomon nettó vagyonodat

A nettó vagyonod határozza meg vagyonodat. Ha vagyonos akar lenni, akkor nyomon kell követned a nettó vagyonodat. Minél magasabb a nettó vagyonod, annál jobb.

Nyomon követheted a nettó vagyonodat nettó vagyon kalkulátor segítségével, vagy úgy, hogy kivonod a kötelezettségeidet eszközeiből. Más szóval, a tulajdonodban lévő dolgok mínusz az adósságod. Ha sok adóssága van, próbálja kifizetni, hogy növelje a nettó vagyon pontszámát.

Takarítsd meg havi fizetésed 10-15%-át

A vagyonossá válás első lépése az, hogy havonta megtakarítod a fizetésed egy részét, függetlenül attól, hogy mennyit keresel. Mindig tegyél félre legalább 10-15%-ot minden hónapban.

Bankszámládat beállíthatod úgy, hogy fizetésednek egy része közvetlenül a megtakarításaiba kerüljön. Ez egy egyszerű módja annak, hogy megtakaríts anélkül, hogy gondolkodnod kellene rajta.

Ha küszködsz a megtakarítással, próbálj ki egy megtakarítási kihívást, vagy nézzd meg a költségvetésedet, és derítsd ki, hol csökkentheted a kiadásokat.

Fizesd ki az adósságodat, kezdd a magas kamatozású adóssággal

Tehát a jómódúság és a vagyonosság közötti másik fő különbség az adósságmentesség. Ha vagyonos akarsz lenni, akkor adósságmentesnek kell lenned, hogy pénzügyi szabadságod legyen. Koncentrálj az adósság törlesztésére, kezdve a magas kamatozású hitelekkel, például a hitelkártya-tartozással.

Járj utána, hogy van-e értelme diákhiteledet vagy jelzáloghiteledet refinanszírozni jobb kamatláb érdekében. Legyen az adósságmentessé válás az első számú prioritás!

@papsztkriszta

♬ Buga (Lo Lo Lo) – Kizz Daniel & Tekno

Fektess be minél hamarabb és minél többet

A vagyon növelésének egyik leggyorsabb módja a befektetés. Természetesen a befektetésnek megvannak a maga kockázatai, de rengeteg lehetőség áll rendelkezésre.

Használhatsz automatizált szolgáltatásokat, például egy Robo-tanácsadót, kérhetsz befektetési tanácsot egy független tanácsadótól, vagy befektethetsz tőzsdén kívüli dolgokba, például tárgyi eszközökbe.

Mindegy, mit csinálsz, csak csinálj valamit, még akkor is, ha a kezdéskor csak kis összeget tudsz befektetni! Pénzedet akár magas hozamú megtakarítási számlára is helyezheted, hogy kamatot halmozz fel, amíg készen nem állsz a befektetésre.

A pénzed dolgozzon. Ne feledd, hogy a befektetés az egyik fő különbség a jómódú és a vagyonos között.

Óvakodj a felesleges kiadásoktól

A vagyon növekedésének kulcsa a takarékosság és a lehetőségeid alatti élet. Valójában jóval a lehetőségeid alatt kellene élned, hogy többletjövedelmet és megtakarításaidat be tudd fektetni. Költési szokásaid a gazdagsággal kapcsolatos gondolkodásmód hatalmas részét képezik.

Ez azt jelenti, hogy ellen kell állni annak a késztetésnek, hogy megvásárold a dizájner farmereket, vagy meg vásárold a legújabb iPhone-modellt, amikor egy régebbi modell ugyanolyan jól működik. Ügyelj arra, hogy mire költöd a pénzedet, és csak azokat a dolgokat vásárold meg, amelyekre nemcsak szükséged van, de értékük is tartós lesz.

Gondolj a hosszú távú pénzügyi céljaidra és eszközeidre

Mi a másik különbség a jómódú és a vagyonos között? A hosszú távú célok és eszközök. A vagyon növelése hosszú távú elkötelezettség. Ez nem olyasmi, ami egyik napról a másikra történik.

Évekbe telhet, amíg felhalmozódik vagyonod, és ez rendben van. Amikor a dolgok nehézzé válnak, emlékezz a hosszú távú céljaidra, és arra, hogy miért döntöttél úgy, hogy megpróbálsz vagyonossá válni.

A hosszú távú gazdagsághoz alaposan át kell gondolni, hogy a mai vásárlásaid és befektetései dmilyen hatással lesznek rád a jövőben. Ez azt jelenti, hogy a jómód és a vagyon között az a különbség, hogy a vagyonos emberek időt töltenek bevételi forrásaik és befektetési portfóliójuk bővítésével, valamint passzív jövedelem felépítésével, hogy a lehető legjobb jövőjüket alakítsák ki.

Passzív jövedelemforrások kiépítése

A vagyon felépítésének másik módja a passzív bevételi források kiépítése. A passzív jövedelem olyan pénz, amelyet anélkül kapsz, hogy napi munkát kellene érte végezned. Ilyen például a befektetéseidből származó osztalék, vagy az ingatlanok bérbeadásából származó bevétel.

@papsztkriszta

Itt a lista, mivel kereshetsz pénzt 2023ban, akkor is amikor alszol! #személyespénzügyek #pénzügy #pénz #pénzügyifitneszkrisztával #vagyonépítés #pénzügyitippek #pénzügyitanácsadó #okospénzügyek #pénzügyiszabadság #passzívjövedelem

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

A vagyonosoknak gyakran nem kell hagyományos munkát végezniük, mert más módon keresnek pénzt. Passzív jövedelemmel pénzt kereshetsz, függetlenül attól, hogy hol tartózkodsz, még akkor is, ha kint vagy a tengerparton.

Kapcsolódó cikkek a gazdaggá válásról

Tetszett ez a cikk? Nézd meg a kapcsolódó tartalmakat!

Hogyan alakítsunk ki gazdagság gondolkodásmódot?

Hogyan lehet megváltoztatni a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódot?

Szóval, mi a különbség a jómódúság és a vagyonosság között? A vagyonosság nem azzal kezdődik, hogy egy hatalmas pénztárca tele van készpénzzel.

A gazdagság/vagyonosság a megfelelő pénzzel kapcsolatos gondolkodásmóddal kezdődik. Takarítsd meg bevételed egy részét, összpontosíts az adósságmentességre, és fektesd be korán és gyakran.

Ha gazdag akarsz lenni, mindig gondolnod kell a hosszú távú céljaidra.

Amikor a vagyonra gondolsz, ne csak a jövedelmedre összpontosíts, hanem a befektetéseid és eszközeid felépítésére is, amelyek egy életen át kitartanak. A pénzügyi terv kulcsfontosságú a vagyonépítéshez.