Akár saját magadnak dolgozol, akár rendszertelen munkabeosztásod van, a rendszertelen bevételek esetén a költségvetés tervezése nehéz. Ki kell fizetned a számláidat, de nem mindig tudod, mennyi pénzed lesz. De van egy jó hírem!! Az ilyen típusú bevételekhez is könnyű megtanulni költségvetést készíteni!

Talán szeretnéd, ha valaki leírná a rendszertelen bevételeidet, és példákat mondana. A 2023 novemberi KSH adat szerint itthon az egyéni vállalkozók száma 601875 volt. Ha Te is köztük vagy, vagy szabadúszóként dolgozol, akkor a bevételed attól függ, hogy mennyi munkát végzel, ami rendszertelenné teszi a bevételeidet….és néha a most elvégzett munka 45-60 nap múlva lesz kifizetve.

Ha a szolgáltatóiparban vagy, változó ütemezésű órabérben dolgozol, munkaóráid és bevételeid hétről hétre változhatnak.

Hasonlóképpen, ha olyan értékesítési munkád van, ahol jutalékot kapsz, nehéz lehet meghatározni, hogy hónap végén milyen lesz a tényleges bevételed.

Tehát hogyan tervezhetsz költségvetést, ha nincs állandó összegű fizetésed? Úgy tűnhet, hogy a költségvetés tervezése ingadozó bevétel mellett lehetetlen. De van egy módszer, hogy a lehető legjobban megközelítsd pénzügyeidet, amely lehetővé teszi, hogy sikeresen kezeld a pénzed, és nyugalomban élhess.

Költségvetés tervezése, ha rendszertelen bevételed van

A költségvetés egy terv a pénzed okos felhasználásra. Ha kiszámítható havi bevételed van, akkor egy kicsit egyszerűbb költségvetést létrehozni a számodra megfelelő költségvetési kategóriákkal (bár még mindig vannak kihívásaid).

Ha a jövedelmed változó, több munka is lehet a pénzköltésre vonatkozó terv elkészítése, de meg lehet csinálni. Íme öt tipp, amelyek segítségével sikeres költségvetést hozhatsz létre változó bevétel mellett.

1. Hozd létre az alapköltségkeretet

Nevezhetjük ezt csupasz költségvetésnek is. E kiadások teljes összege az a minimális pénzösszeg, amelyet havonta meg kell keresned.

A költségek magukban foglalják az olyan szükségleteket, mint a bérleti díj/jelzáloghitel-törlesztés, a rezsi, az élelmiszer és a közlekedés finanszírozása. Nem foglalja magában az egyéb vásárlást vagy a szórakozást – ne feledd, ez a minimális pénzösszeg, amelyre szükséged van.

Ezek némelyikére pontosan tudni fogod, hogy mennyit fogsz havonta költeni (pl. bérleti díj/jelzáloghitel-törlesztés). Más kategóriában előfordulhat, hogy némi kutatást kell végeznd, hogy kitaláld, mennyi a költséged.

Ezzel meghatározhatod, hogy mennyi pénzt kell megkeresned a minimum költségekre. Ezen túlmenően, ha többet keresel az alapkiadásoknál, félreteheted az extra pénzt az esetlegesen tapasztalt alacsonyabb jövedelmű hónapokra.

Költségvetési eszközök és stratégiák

Számos jó költségvetési sablont és eszközt használhatsz a múltbeli kiadások kategorizálására és annak meghatározására, hogy mennyit költöttél, költesz havonta.

Ezenkívül költségkövető alkalmazásokat is használhatsz annak megállapítására, hogy mennyit költesz. Ezután ezeket a számokat felhasználhatod az aktuális havi alapköltség-keretedben. De használhatsz egy egyszerű táblázatot vagy egy kiadási naplót is, amely segít nyomon követni a pénzedet.

Ha tudod, hogy mennyit költesz, rendszerezd az összes információt egy havi költségvetési stratégiába, amely felsorolja az összes szükségleted és költségeidet. Add össze a végösszeget, és megkapod az összeget, amelyet minden hónapban ki kell fizetned.

Választhatsz egy költségvetési alkalmazást, vagy egyszerűen felírhatod a költségvetésed egy xlsbe. Csak győződj meg arról, hogy ismered a számaidat, és olyan módszert választaz, amely jól működik a számodra.

Profi tipp: A naptár nagyon hasznos lehet arra is, hogy emlékeztessen arra, amikor bizonyos számlákat ki kell fizetned.

2. Rögzítsd a fontosabb és nem alapvető kiadásaidat

A kiadásaidat fontossági sorrendben kell felsorolni, hogy tudd, mit kell először fizetned. Például:

Nélkülözhetetlen kiadások

Minden alapvető kiadásnak első helyen kell lennie a rendszertelen bevételnél, de ezeket priorizálhatod. A prioritás meghatározása azt jelenti, hogy meghatározod, milyen számlákat kell először, másodszor, harmadszor stb. kifizetned.

Például a lakhatás, az élelem és a közlekedés lehet az 1., 2. és 3. elem a listán. Ennek a prioritásnak a fennállása biztosítja, hogy a fizetésed megérkezése után először megfelelően allokáld a pénzt a legfontosabb költségvetési tételekre.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a sürgősségi alap és minden egyéb megtakarítás elengedhetetlen, és ezekről is gondoskodni kell a diszkrecionális kiadások előtt.

Diszkrecionális kiadások

Miután elkészítetted az alapköltségvetést a szükséges kiadásokkal, felveheted a listára a nem alapvető kiadásaidat vagy a diszkrecionális kiadásaidat. Az olyan dolgok, mint az éttermi étkezés, a moziba járás és az edzőterem-tagság, nem alapvető költési szokásoknak számítanak.

Tedd fontossági sorrendbe diszkrecionális kiadásaidat azokra az időszakokra, amikor extra készpénzed van.

Ennek során nehéz döntéseket kell hoznod, és olyan dolgokra kell nemet mondanod, amelyeket jelenleg nem engedhetsz meg magadnak, hogy elkerüld a túlköltekezést.

Például elmész étterembe enni, vagy előfizetsz a Netflixre. Amíg a költségvetésed kidolgozod, fontos, hogy továbbra is a céljaidra összpontosíts, és megtanuld, hogyan ne költs pénzt nem szükségletekre.

3. Tegyél félre a következő hónapokra azokban a hónapokban, amikor többet keresel

A rendszertelen bevétel azt jelenti, hogy vannak és lesznek jó és nem túl jó hónapjaid. Remélheted, hogy a bevételed idővel növekedni fog, de ez nem mindig van így. Sok dolog, például az évszakok befolyásolhatják, hogy mennyit fogsz keresni.

Legyen külön számlád, ahonnan szükség esetén pénzt tudsz felvenni

Ha véletlenül többletpénzt keresel egy adott hónapban, először fizesd ki a legfontosabb kiadásaidat (ahogyan fentebb tárgyaltuk). Ez magában foglalja az összes szükséges kiadást és a megtakarítási célokat.

Ezután, ha van egy hónap, amikor több pénzt keresel, tegyél félre plusz összeget egy külön számlára.

Ezek a megtakarítások segítséget nyújtanak a következő hónapokban arra az esetre, ha bevételed ismét csökkenne. Vagy ha nem tervezett életkörülményeid vannak, amelyek miatt sok pénzt kell egyszerre költened. A megtakarítás segíthet a kiadások fedezésében ezekben a hónapokban anélkül, hogy kölcsönt, hitelkártyát kellene igénybe venned, ami adósságstresszhez vezet.

Megtakarítási alapok

Szintén jó ötlet megtakarítási alapok létrehozása. Egy ilyen alap kifejezetten olyan nagy, közelgő kiadásokra szolgál, amelyekről tudod, hogy fizetned kell.

Ehhez a lehető leggyakrabban hozzá kell járulnod. Így lesz pénzed, amire szükséged van, amikor eljön az éves kiadások vagy az egyszeri költségek kifizetésének ideje.

Ahhoz, hogy megtudd, mennyit takaríthatsz meg, vedd figyelembe az összes közelgő határidejű kiadásodat. Mind azokat, amelyek ismétlődnek és azokat is, amelyek csak egyszer fordulnak elő.

Összeadhatod az összes költséged, majd ezt az összeget eloszthatod több hónapral, vagy feloszthatod az egész évre.

4. Keress többletjövedelmet

Ha úgy találod, hogy a megkeresett jövedelmed nem fizet annyit, mint amennyit szeretnél, van egy másik lehetőség: keress többet!

Ideális esetben rendszertelen bevételed fedezi megélhetési költségeit. De ha több diszkrecionális körséged van, vagy pénzt szeretnél megtakarítani, próbáld ki az alábbi ötleteket:

Másodállás – vállalkozás

Megpróbálkozhatsz saját vállalkozás beindításával vagy egyszerű mellékállással, hogy többet kereshess. Ez lehet valami, amit a teljes munkaidős munkád mellett végzel, és nem vesz el túl sok időt. Az a nagyszerű ebben, hogy potenciálisan annyit kereshetsz, amennyit csak akarsz!

Mellék-bevétel lehet kutyasétáltatásból, házak takarításából, szabadúszó írói munkák elvállalásából stb. Bármi, amihez van tehetséged vagy időd.

Másodállás

Az mellékállás vállalkozás nem mindenkinél működik. Így mindig vállalhatsz részmunkaidős munkát a főállásod mellett. Dolgozz hétvégén, esténként, vagy bármilyen beosztás szerint.

Elvállalhatsz olyan munkát, ahol már ismerik a munkádat, vagy kipróbálhat valami teljesen újat.

De megéri két munkahelyen dolgozni? Győződj meg róla, hogy van-e erre időd, mielőtt másik munkát vállalnál.

5. Határozd meg pénzügyi céljaidat

Bár a jövedelmed változó, ez nem jelenti azt, hogy ne tervezz a jövőre! Állíts fel néhány célt, majd fontold meg, mennyit szeretnél megtakarítani.

Még ha el is tart egy ideig, a célok megvalósításának megkezdése segít lendületet tartani, és tudni fogod, hogy pozitív irányba haladsz.

Az is jó módszer, hogy a költségvetésedbe belefoglalod a megtakarítást a céljaidra még a diszkrecionális kiadások előtt.

Íme néhány példa:

Készülj fel a nyugdíjra

Ennek számos módja van, a nyugdíjcélú megtakarításoktól a rendszeres befektetésig. Bár a nyugdíjtervezés bonyolultnak tűnik, valójában nem túl nehéz elkezdeni.

Próbálj meg nyugdíjkalkulátort használni, hogy megtudd, mennyit érdemes megtakarítanod havonta és évente, majd elkezdj félretenni most!

Tervezd meg nyaralásodat

Csak azért, mert változó a jövedelmed, még nem jelenti azt, hogy a költségvetésben nincs hely a szórakozásra! Ha szeretsz utazni, kezdj el nyaralást tervezni egy olyan helyre, ahova mindig is vágytál.

Ügyelj arra, hogy az utazás költségeit összegezd a nyaralási költségvetésben, majd tegyél félre pénzt minden fizetéskor, vagy amikor csak lehetséges.

Spórolj tanulásra

Ha gyermeked felsőfokú tanulmányaira spórolsz, vagy azt tervezed, hogy te képezed tovább magad, kezdj el takarékoskodni, és tanuld meg, hogyan kerülheted el a diákhitelt.

Előfordulhat, hogy szakmai célból is spórolhatsz. Például egyes bizonyítványok megszerzése a karriered során pénzbe és/vagy időbe kerülhet.

Határozd meg, hogy milyen időkerettel dolgozol (hány évig kell felhasználnod a pénzt), valamint az oktatás teljes költségét. Ezután tervet készíthetsz a megtakarításaidra.

Szakértői tipp: Határozd meg, hogyan kezelheted a legjobban rendszertelen bevételeidet

Bár egyesek könnyen dolgoznak rendszertelen jövedelemmel, és nem küszködnek a fizetési bizonytalansággal, előfordulhat, hogy ez nem neked való. Ha úgy találod, hogy a költségvetésed ellenére is aggódsz a pénzügyeid miatt, ideje alternatív megoldások után nézni.

Bár a változó jövedelem teljesen rendben van, teljesen rendben van ezen változtatni, ha minden hónapban stabilabb pénzösszeggel anyagilag nagyobb biztonságban éreznéd magad. Keress olyan munkát, amely lehetővé teszi az állandó fizetést, és folytasd költségvetésednek és pénzügyi céljainak megvalósítását.

Mit jelent a rendszertelen jövedelem – egy példával?

A rendszertelen jövedelem egyszerűen az, amelyik nem fizet minden hónapban ugyanakkora összegű fizetést.

Például kereshetsz egy hónapban 300.000 forintot, a következőben pedig 500.000 forintot.

Az ilyen jövedelem azt jelenti, hogy gondosan kell tervezned a költségvetést, és pénzt kell gyűjtened az alacsonyabb jövedelmű hónapokra, különben úgy érezheted, hogy fizetéstől fizetésig, hónapról hónapra élsz.

Néhány példa a szabálytalan jövedelmű munkára

Változó jövedelmű munka például az olyan munka, amelyben változó óraszámban dolgozol, például olyan étteremben dolgozol, amely nyáron sokkal forgalmasabb, mint télen. Előfordulhat, hogy több munka van, máskor pedig kevesebb.

Egy másik példa, ha olyan munkád van, amelyben különféle projekteket vállalsz, például szabadúszó író. Ha projektenként fizetnek, bevételed meglehetősen változó lehet egyik hónapról a másikra.

Lehet-e költségvetést készíteni rendszertelen bevétellel?

Igen, rendszertelen bevétellel lehet költségvetést készíteni. Egyszerűen fontossági sorrendet kell felállítani, és rendszerezettnek kell maradni. Az is nagyon fontos, hogy az alapköltségvetést úgy alakítsd ki, hogy figyelembe veszed a számlákra költendő minimális összeget, valamint a múltbeli bevételeidnek átlagát, pl. Az elmúlt 6 hónapban keresett átlagos összeget.

Ha a költségvetést a minimális kiadásaid és az átlagos jövedelmed alapján tervezed, az átlagos jövedelmed feletti bevételt el tudod tenni a jövőbeni alacsony jövedelmű hónapokra.

Ügyelj arra, hogy először a létfontosságú, majd a megtakarítási célokat fizesd ki, majd fontold meg, hogy nem létfontosságúra költs. Ennek a módszernek a követése segít, hogy gond nélkül fizetni tudd a számláidat.

Rendszertelen bevétellel sikeresen költségvetést készíthetsz!

A pénzügyi sikerednek alapja, ha egy tervet készítesz függetlenül a jövedelmedtől. Minden a havi kiadások kezeléséről szól, függetlenül attól, hogy vannak-e ingadozások a bevételedben vagy sem.

Tervezd meg, hogy minden egyes hónapban felülvizsgálod a költségkereted, és ha nem sikerült tartanod, minden új hónapban lehetőséged nyílik egy jobb költségvetés elkészítésére. Ne feledd, sikeres lehetsz a költségvetéseddel, célokat tűzhetsz ki, és tervezheted a jövőt!