A pénzügyi függetlenség felé haladsz. Kifizetted az adósságaidat. Van pénzed egy “vésztartalék-alapban”. Pénzt teszel félre a nyugdíjas korodra. Rendben vagy. És akkor történik valami.

Néha jó, néha rossz. Az élet görbületei a kialakult pénzügyi stabilitást káoszba dönthetik. Nem vagy egyedül. Sokan élnek meg olyan életet megváltoztató eseményeket, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásukat. Akár válás, újraházasodás vagy a házastárs elvesztése történik, nem kell a pénzügyi függetlenségnek veszélybe kerülnie. Néhány okos lépéssel rövid időn belül újra szilárd talaj lesz a talpad alatt.

Hogyan kezeld a pénzügyeket válás esetén?

Úgy érzed, hogy a válás után a pénzügyek túlterhelnek, de vegyél egy mély lélegzetet. Meg tudod csinálni. Íme néhány lépés, amit meg kell tenned:

1. Zárd be a közös számlákat. Tudom, hogy ez keményen hangzik, de még a “sima” , csendes, zökkenőmentes válásokban is az érzelmek az egekbe csaphatnak, és a helyzet gyorsan megváltozhat. A düh vagy csalódottság miatt a házastársad csinálhat egy hatalmas számlát, amelyért részben Te is felelős lennél. Jobb félni, mint megijedni.

2. Kérd ki a hitelegyenlegeteket. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de az emberek képesek őrültségeket csinálni, amikor ártani akarnak egymásnak. Néhányan kimerítik a hitelkeretet a hitelkártyán, közös folyószámlán, nem fizetik a lakáshitel-, vagy autótörlesztést anélkül, hogy tudná a partnerük. Az egyenlegközlő megszerzése egyértelmű pénzügyi képet ad. Tudnod kell a teljes egyenleget, forgalmat, hogy tájékozott, intelligens döntéseket hozhass, amikor Te és házastársad elosztjátok a vagyonotokat.

3. Légy okos az ingatlanvagyon sorsának eldöntésénél. Tudom, hogy a ház/ingatlan hatalmas, szentimentális értékkel bír, de a válási vagyonmegosztás során nem biztos, hogy a legjobb pénzügyi lépés , ha meg akarod tartani. Még akkor is, ha a  férjed/feleséged ház/lakás-részét ki tudod fizetni.  Foglalkoznod kell majd az adókkal, a javítási költségekkel, a közművekkel és a karbantartásokkal. Egy jobb lehetőség lehet a ház értékesítése és a pénz elosztása. Akkor arra használhatod a pénzt, amire akarod. Kisebb ingatlant vehetsz, ha van hiteled – akár végtörlesztheted, feltöltheted a sürgősségi alapodat, vagy csak szilárdabb pénzügyi alapot hozhatsz létre magadnak.

4. Ha elkövetted azt a hibát, hogy a pénzügyeket eddig elkerülted és mindent a párod intézett, akkor rázd meg magad. A pénzügyeidért Te vagy a felelős. Ha “teljes mértékben megbíztál benne”, s nem foglalkoztál a pénzügyekkel, most pedig nincs egy vas megtakarítás se a közös számlán, ideje szemléletet váltanod. Nehéz dolgod lesz, de a helyzet nem reménytelen. Keress egy jó válóperes ügyvédet.

Tudom, hogy a válás megváltoztatja az életedet, de ne hagyd, hogy anyagilag tönkre tegyen. Hozz létre egy új költségvetést, fontold meg a fontos dolgokat (például az ételt, vésztartalékot stb.), és dolgozz ki egy stabil pénzügyi rendszert. Meg tudod csinálni.

Hogyan kezeld a pénzügyeket ha újraházasodsz?

Gratulálok! Ez egy izgalmas időszak, amikor Te és az új házastársad elkezdtek felépíteni egy új életet.  DE! Ne hagyd, hogy a számláid szenvedjék meg a folyamatot. Itt van néhány dolog, amit meg kell fontolnod, amikor újraházasodsz, különösen, ha a frigyet az arany éveid alatt kötõd meg.

  1. Beszélj, beszéljetek a pénzügyekről a nagy nap előtt. Rengeteg pár nem beszél arról, hogy mihez kezdenek a pénzükkel, hogyan kezelik a pénzt, amikor összeházasodnak. Amikor esküvőről beszéltek, beszélnetek kell a pénzügyi helyzetetekről is. Ez különösen akkor igaz, ha ez bármelyikőtök számára a második házasság. Meg kell beszélni, hogy mindkét házastárs támogatja-e az előző házasságból származó gyermekeket. Ugyanez vonatkozik az öregedő szülők gondozására is. A korábbi házasságok kötelezettségeiről is beszélni kell. Mivel egy második házasság hatalmas pénzügyi nehézségeket jelenthet , nagyon ajánlom, hogy beszélj/beszéljetek egy pénzügyi tanácsadóval, hogy mi legyen a legjobb következő lépés.
  2. Beszélj a családoddal. Számos gyermek számára a szülők újraházasodásának a gondolata konfliktusos érzelmeket válthat ki. Ez még felnőtteknél is előfordulhat A kisgyerekek védelmet akarnak; a nagyobbak azt akarják tudni, hogy okos pénzügyi döntéseket hozol-e, nehogy pénztelen nyugdíjas legyél. Könnyebbé teszed a helyzetet és eloszlatod  a félelmeiket, ha tudatod velük, hogy ezeket a kérdéseket átbeszéltétek a leendő pároddal. Bár itthon még családon belül is tabutéma a pénzügyi helyzet, de  jól teszed, ha  beavatod a gyerekeidet, hogy Te és a jövőbeli házastársad hogyan kezelitek a pénzt. Talán téged is érdekel,  milyen bevételeik vannak…
  3. Módosítsd a szerződéseid kedvezményezettjeit. Az új partnerrel közös élet kialakításának izgalmában könnyű elfelejteni az új házastárs kedvezményezettségének megjelölését az ex helyett. Az olyan jogi dokumentumokban, mint a végrendeleted, az életbiztosításod, a bankszámládra szóló elhalálozási rendelkezés az általad megnevezett személy részére fizet majd, még akkor is, ha már évtizedek óta elvált vagy. Szánj rá néhány napot, hogy ezt a feladatot kezeld, amint aláírtad a házassági anyakönyvet. Ha szükséges, állíts be értesítést a telefonodonra. Ez túl fontos ahhoz, hogy elfelejts.
  4. Köss házassági szerződést. Mielőtt anyagiasnak, szívtelennek nevezel, figyelj. Egyre bonyolultabb családi viszonyok között élünk. A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha neked vagy az új párodnak már van az előző házasságából származó gyermeke is. Mi történik, ha majd egyikőtök váratlanul meghal? Mi kerül a hagyatékba, és kinek mi jut belőle? Mit örökölnek a gyerekek, és mire tarthat igényt az élő házastárs? Kevesen tudják, hogy a házassági vagyonjogi szerződés halálunk után is jó szolgálatot tehet, segíthet megelőzni az öröklés körüli perpatvarokat.

Hogyan kezeld a pénzügyeidet, ha a házastársad meghal?

Nem hazudok neked – a házastárs halála után a pénzügyek kezelése nehéz. A pénzügyek és a számlák nem túlzottan bonyolultak, de amikor nehéz szíved és amikor a szeretett társ hiánya fáj, akkor nehéz az ügyintézés. A bánat minden porcikádat átjárja, minden döntés nehéznek tűnik, és ez normális. Adj magadnak egy kis időt, hogy lélegzethez juss. Ezután tedd meg a következő lépéseket:

  1. Iratrendezés. Legyen egy fiók vagy mappa, amely tartalmazza az összes pénzügyi számlára vonatkozó  szerződéseket, számlakivonatokat, elszámolásokat, azonosítókat és jelszavakat. Szükség van továbbá a végrendeletre és más jogi dokumentumokra, mint például születési anyakönyvi kivonat, társadalombiztosítási kártya, és házassági anyakönyvi kivonat. Gyűjtsd össze és tárold ezeket biztonságos helyen, legjobb erre egy otthoni vagy egy banki széf. Ha eddig tudatosan kezeltétek a pénzügyi és hivatalos dokumentumokat, akkor csak tudnod kell, mindezeket hol találod. Ha eddig nem osztottátok meg a fontos információkat a gyerekeitekkel, akkor most feltétlenül szükséged van arra, hogy továbbadd szeretteidnek. Nyilvánvaló, hogy ezt meg kell tenni, jobb egy katasztrófa előtt. A bánat közepette az az utolsó dolog, amit akarsz (vagy a házastársod akar), összegyűjteni minden hivatalos dokumentumot.
  2. Szerezd meg a halotti bizonyítványt.  Ez a dokumentum kell minden hivatalos ügyintézéshez: az életbiztosításhoz, a banki, szolgáltatói ügyintézéshez…
  3. Fizesd a számlákat. Könnyű megfelejtkezni erről, amikor egy tragédián mész épp keresztül. Mindazonáltal ha a díjakat nem fizeted, késedelmi díjakat kell fizetned majd és büntetéseket kaphatsz. Ne hagyd, hogy a gyász  fokozza a pénzügyi nehézségeket és  a stresszt. Ha ez megtörténik, kérj türelmet, részletfizetést a helyzet miatt. Állíts be a telefonodra emlékeztetőket, amelyek figyeleztetnek a számlák kifizetésének esedékességére.
  4. Töröld a tagsági díjakat és előfizetéseket. Vedd fel a kapcsolatot a házastársad egészség-, élet- és autóbiztosítójával, hogy tudasd velük a párod halálát. Szüntesd meg előfizetéseit, bérleteit – konditerem, magazinok, stb.
  5. Ne csinálj semmit. Ami a nagy pénzügyi döntéseket illeti, most még ne csinálj semmit. Azt ajánlom, hogy hat hónapot várj, mielőtt bármilyen nagy pénzügyi döntést hoznál, például eladni a házat, vagy értékesíteni a vagyontárgyakat, vagy éppen nagy vásárlást előkészíteni. A szeretett ember halálát követő időszak a legrosszabb idő a fontos döntések meghozatalára.
  6. Találkozz egy pénzügyi tanácsadóval. A profik segítenek a biztosítási követelések benyújtásában és a pénzügyi számlák tulajdonjogának átruházásában. Segíthetnek abban, hogy felmérd a pénzügyi helyzeted, és megtudd, milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy méltósággal és biztonsággal nyugdíjba vonulhass. Még akkor is, hasznos, ha pénzügyekhez értő ember vagy, mert egy külső nézőpont kulcsfontosságú abban az időben, amikor az érzelmek erősebbek.

A legjobb, amit tehetsz a házastársadnak – és magadnak -, hogy rendszeresen beszéltek a pénzügyiekről még akkor, amikor még mindketten egészségesek vagytok. Meg kell beszélnetek, hogy mi van a számlákon, és mit kell tennie a túlélő társnak, ha vészhelyzet van.

Ha nincs segítség

Ha váratlan esemény történt, további segítséget kaphatsz ITT. Segítek abban, hogy felmérd a pénzügyi helyzeted, és létrehozz egy tervet.

 

7 kérdés, amelyeket a pénzügyi tanácsadó kiválasztásához tegyél fel
10 jó szokás a jó költségvetésért és a jó életért
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.