Karácsony eltűnt, és vele együtt a pénzed is? Most mi legyen?

Sokan szem elől tévesztették pénzügyi céljaikat és túlságosan sokat költöttek a karácsonyi vásárlási lázban.

Te is közéjük tartozol? Várj egy másodpercet, és gondolj vissza az ünnepi kiadásaidra. Mit csinálnál másképp? Hol csúszott el a családi kassza?

Figyelj. Nem mehetsz vissza időben, és nem javíthatod ki a hibát, de a jövőben átveheted az irányítást! Az új év már itt kopog az ajtón. Most van itt az idő! Az alábbiakban megmutatom, hogyan tűzhetsz ki (megvalósítható) pénzügyi célokat, és mit csinálj 2019-ben.

Mik a pénzügyi célok?

A pénzügyi célokat nehéz megfogalmaznod? Túl sok dologra kellene pénz? Sok pénzre lenne szükséged? Lakásra, kocsia, tanulásra, a gyereke taníttatására, utazásra, vállalkozásindításra??A jó pénzügyi célok a mérhető célok.

Nem számít, milyen céljaid vannak, tervet kell készítened, hogy elérd őket. Az alábbiakban megmutatom, hogyan tudod elkezdeni.

5 módszer a pénzügyi célok megvalósításához

Költségvetés készítése

Először is . . . szükséged van egy költségvetésre! Ez az első számú “eszköz” ahhoz, hogy elérd pénzügyi céljaidat. Ülj le a házastársaddal vagy az elszámoltathatósági partnereddel, és adj minden forintodnak “nevet”. A költségvetés elkészítése megmutatja, hogy a pénzed hogyan fog neked dolgozni, ahelyett , hogy azon kell töprengened, hogy hová (mire) ment el a pénzed.

Tudom, tudom. Senki sem szereti a költségvetést. Sokan azt gondolják, hogy ez egy szigorú szabályrendszer, amelyet követniük kell, ami alapvetően azt jelenti számukra, hogy le kell mondaniuk – a vásárlásokat illetően – a szabadságukról. De az igazság az, hogy a költségvetés inkább szabadságot ad Neked. Tudom. Ez hihetetlenül hangzik.

A költségvetés-alkalmazások megkönnyítik a költségvetés készítését. Csak beírod a bevételeidet és költségeidet, és látni fogod, hogy mit terveztél, mennyit költöttél és mennyi pénzed marad a hónapban. A legjobb az egészben, hogy gyors.

Van egy pro-költségvetés-tippem, hogy elkezdhesd a munkát: legyen helye a költségvetésedben a szórakozásra szánt pénznek. Nem számít, hogy ez párszáz forint hetente vagy x ezer Ft a hónapban (csak győződj meg róla, hogy a szám illeszkedik a költségvetésedbe). Használd ezt a pénzt bármi extrára. Ez azt jelentheti, hogy minden második héten a kedvenc java kávéddal jutalmazod magad. Vagy “megmentheted” a szórakozásra szánt pénzedet egy divatos kiegészítőre, amelyet a minap megláttál. Hiszed, vagy sem, pénzt költhetsz szórakoztató dolgokra, amelyek valóban segíthetnek a pénzügyi céljaid elérésében!

Határozz meg SMART pénzügyi célokat

Miben különbözik a SMART-cél, az eddigi bármelyik céltól? Íme, ilyen a SMART cél:

Specific, azaz KONKRÉT: Ahhoz, hogy a célodat elérd, pontosan arra kell összpontosítanod, hogy mit szeretnél elérni.  Fogalmazd meg olyan konkrétan,  amennyire csak tudod. A jobban odafigyelek a pénzemre helyett:  átnézem a szolgáltatói szerződeimet, menütervet készítek és csak bevásárlási listával fogok vásárolni, elkezdek háztatási naplót vezetni, felírom az összes  költésem, költésgvetést készítek és minden hó elején, amikor megkapom a fizetésem, félreteszek 10.000 forintot.

Measurable, azaz MÉRHETŐ: Győződj meg róla, hogy céljaid között szerepel valami, amit meg lehet mérni, így tudni fogod, mikor átléped a célvonalat.

Ahhoz, hogy ellenőrizni tudjam, tényleg mennyi pénzt költöttem, háztartási naplót vezetek, amibe őszintén beleírok mindent, amit aznap megvettem. Így feketén-fehéren látom, ha feleslegesen költöttem pénzt.

Attainable, azaz ELÉRHETŐ: Ne legyen nagyon könnyű, de elérhetetlenül nehéz se. Legyen kihívó a cél, de ne legyen elborzasztó. Kevés, ha azt mondod: felirom a költéseimet a naptáromba, mert ez már eddig is jól ment, de az meg önkínzás-gyanús, ha azt mondod, hogy ezentúl egyáltalán nem költesz semmire. Őszintén, pontosan és konkrétan felirom, mit vettem – nos, ez épp elég lehet elhatározásként.

Relevant, azaz RELEVÁNS: Olyan cél legyen, ami neked most éppen tényleg fontos, érdekel, közöd van hozzá, bele tudsz állni. Ez nagyon fontos pont. Az iránt tudsz elköteleződni, ami foglalkoztat téged, amire gyakran gondolsz és vágysz rá. A megtakarítás elkezdésénél, a pénzügyek rendbetételénél a rendszeresség tartom kulcsfontosságúnak! Tehát a minden hó elején félreteszek x ezer forintot és a minden nap pontosan felirom, mit vettem, mennyit költöttem jó elhatározás ehhez.

Time-bound, azaz IDŐBEN BEHATÁROLT: fogalmazz meg magadnak napi, heti és / vagy havi lépéseket, amelyek segítenek, hogy milyen előrehaladást szeretnél elérni a cél eléréséig. Például: Két héten belül átnézem az összes szolgltatói szerződést és lecserélem, amelyeken pénzt tudok spórolni. Egy hónapig írom a napi költéseimet ténylegesen, egy hónap múlva beállítom a költségkereteket, meghatározom, hogy havonta mennyi pénzt teszek félre, illetve mennyit kell félretennem, ahhoz hogy egy év múlva a vésztartalékom egy számlán legyen félretéve.

Mit szeretnél elérni 2019-ben? Érdemes a kisebb és nagyobb célokat is átfuttatnod a SMART-szűrőn, legyen az munkahelyi, magánéleti, vagy bármilyen más cél. Ha valahol valami nem felel meg a smart-elveknek, akkor célszerű alakítani az elvárásaidon.

A pénzed nem változik önmagától. Meg kell mondanod, mit kell tennie. Kezd azzal a folyamatot, hogy időt töltesz az álmodozással. Álmodozz arról, hogy mit szeretnél elérni. Gondolkozz rövid és hosszú távon. Szeretnél valami exotikus helyre elmenni nyaralni? Szeretnél egy új étkezőasztalt húsvétra? Nem lenne jó, ha egy sürgősségi alapban három-hat hónapnyi költségre való fedezet lenne? Talán májusra ki tudnád fizetni a legkisebb adósságodat?

A legjobb módja a SMART célok meghatározásának (és az azokhoz való ragaszkodásnak) az, hogy leírod őket, beleértve az összes olyan dolgot, amit meg kell tenned ahhoz, hogy elérd a célodat. Valami csodálatos érzés, amikor időt szánsz a konkrét célok megírására. Ahelyett, hogy megtartanád őket a fejedben, leírod őket, s a leírásuk valójában segít neked elérni őket.

A célok leírása nagyszerű módja annak, hogy elszámoltatható legyél és nyomon kövesd az előrehaladásodat. A célkövető munkalap használatával írd le a céljaidat és az elérésükhöz szükséges lépéseket.

Csináld végig a 7 lépést

Szóval, elszaladt veled a ló, túl sokat költöttél karácsonyra. Igen, ez nem ideális, de tanulnod kell belőle. Itt az ideje, hogy sínre tedd a pénzügyeidet, és megismerkedj a 7 lépéssel!

Vedd elő  a “sebtapaszt”. Vedd elő a blokkokat, bankszámlakivonatokat, készíts költségvetést, és keresd meg a megtakarítás, vésztartalék felépítésének módját. Keresd meg, hol lehet pénzt megtakarítani. Rengeteg módja van, hogy spórolj, ahol csak tudsz.  Keresd meg!

Használd az Adósság-hógolyó eszközt a hitelkártyák, adósságok kifizetéséhez

Ha karácsonykor hitelkártyával vásároltál, ideje változtatnod! Fogd meg azokat a fényes kis plasztiklapokat, s ne tartsd őket a pénztárcádban. Zárd be a fiókodba. Vagy vágd össze őket, a felhasznlt hitelkártyakerete(i)det pedig mielőbb fizesd vissza.

Eközben használd az adósság-hógolyó módszert, hogy kifizesd az adósságaidat. Ez egyszerű. Csak írd össze az összes adósságodat a legkisebbtől a legnagyobbig, és kezd el visszafizetni a legkisebb adósságot. Így érezni fogod, hogy a kis nyeremények felvillanyoznak minden alkalommal, amikor valamit kifizetsz. Izgalmas. Motiváló. És ez segíteni fog, hogy a pályán maradj. Használhatod a praktikus adósság-nyomkövetőt is, hogy láthasd a haladást.

Kezdj készpénzt használni!

Nem kell hitelkártya. A hitelkártya nem védőháló, amely vészhelyzetben megvéd Téged. Nem kényelmesebb, mint a készpénz vagy a betéti kártya. És nem fogsz általa gazdagodni (nem számít, mennyi visszatérítést ígér).

Mi a másik alternatíva? Készpénzzel fizetsz. Ez azt jelenti, hogy mindent készpénzzel (vagy betéti kártyával) egyenlítesz ki.

Aggódsz, hogy a készpénzt helytelenül kezeled? A borítékrendszer megkönnyíti, hogy mindent rendben és biztonságban tarts.

Tartsd a szemedet a pénzügyi céljaidon

2019-ben alkalmazd ezt az öt pénzügyi tippet, és a jövő év végére másképp fogod érezni magas. És ha további inspirációt, segtséget szeretnél szeretnél, kérj segítséget.

Ez a legjobb alkalom, hogy átvedd az irányítást a pénzed felett, ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hogy vajon hova ment el az egész.

Hogyan határozz meg SMART célokat 2019-re?
Itt van a 2024/I Prémium Állampapír
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.