A rettegett szó: költségvetés. Sajnos a költségvetés szó sokaknak valami kényszerű dolgot, a szabadság elvesztését jelenti. Pedig a költségvetés alapvetően csak egy terv a pénzed számára. A költségvetés elkészítése azt jelenti, hogy a hónap kezdete előtt eldöntöd, hogy a következő havi bevételedet hogyan, mire szándékozol felhasználni. De sokan úgy vélik, hogy a költségvetés azt jelenti szorosra kell húzni a nadrágszíjat, s ez megakadályozza őket abban, hogy  azt tegyenek, amit akarnak.

De ez távolabb már nem is lehetne az igazságtól! A költségvetés nem korlátozza a szabadságot, hanem éppen szabadságot ad neked! Te döntöd el, hogy mit csinálsz a pénzeddel.

Hogyan segíthet a költségvetés elkészítése?

A költségvetéssel cselekvési tervet és világos képet fogsz kapni arról, hogy meddig tart a pénzed minden hónapban. A költségvetés segít abban, hogy elérjd azokat a célokat, amelyekért dolgozol – függetlenül attól, hogy ez az adósságból való kilépés, a nyugdíjmegtakarítás, vagy egyszerűen csak arra törekszel, hogy az élelmiszerbolti költségeket csökkentsd.

Ha úgy nézzük,  a költségvetés egy egyszerű költségtervező, amiva lóban több szabadságot ad a költésre! Ha valamit költségvetésbe foglalsz, akkor annak a pénznek az elköltését nem bűnnek érzed. Sokan azt is mondták, hogy „extra” pénzt találtak, miután létrehoztak egy reális költségvetést, és azóta is ragaszkodnak hozzá. Nem csodálatos ez?

15 Költségvetési tipp a mindennapi élethez

Készen állsz az indulásra? Íme, a 15 legjobb költségvetési tipp!

1.  A hónap kezdete előtt nullázd a költségvetésedet.

Ez azt jelenti, hogy még a hónap kezdete előtt készíts tervet, és minden forintodnak adj nevet. Ezt nulla alapú költségvetésnek nevezzük. Ez nem azt jelenti, hogy nulla dollár van a bankszámládon. Ez csak azt jelenti, hogy a jövedelmed mínusz minden költséged egyenlő nulla.

2. Készítsétek el együtt a költségvetést.

Ha házas vagy, vagy párkapcsolatban élsz, akkor Neked és házastársadnak, párodnak együtt kell leülnötök, és ugyanarra az oldalra jutnotok a pénzzel kapcsolatban. Ne feled: lehet külön-külön is számlátok, saját pénzedtek, de a pénzügyi céljaitokat együtt kell fedeznetek.

Ha egyedül vagy, keress valakit, aki az elszámoltathatósági partneredként járhat el, és segíthet kitartani a céljaidért!

3. Minden hónap más.

Vannak hónapok, amikor olyan költségeket kell fizetned, mint például az iskolakezdéskor tanszerek vagy a rutinszerű autó-karbantartás. Más hónapokban pénz kell olyan dolgokra, mint a nyaralás, születésnap vagy ünnepnap. Az alkalomból függetlenül győződj meg róla, hogy felkészültél ezekre a kiadásokra a költségvetésedben. Ne hagyd, hogy ezek a különleges alkalmak kibillentsenek. (Tipp: Karácsony idén decemberben ismét lesz! Az ATV Start műsorában mondtam egy tippet, hogyan lehet egy év alatt, pl karácsonyra összegyűjteni cca 100 ezer forintot. katt a képre.)

Kattints a képre a video megtekintéséhez!

Győződj meg róla, hogy minden hónapban módosítod a költségkereted. Nyiss egy takarékszámlát, amelyre egész évben beteszed a megspórolt pénzt. Ha nincs terved, stresszes leszel. Ezt pedig senki sem akarja!

4. Először kezdj a legfontosabb kategóriákkal

A lista elején szerepeljen a megtakarítás, majd jön az étel, és közművek, az alapvető ruházat és a közlekedés. Amint gondoskoditál az alapvető szükségletekről, töltsd ki a költségvetés többi kategóriáját.

5. Fizesd ki az adósságodat.

Ha adóssáod van, akkor aannak kifizetése kiemelt fontosságú kell legyen. Használd az adósság-hógolyó módszert és a 7 lépést, hogy megszabadulj az adósságtól, amilyen gyorsan csak lehet. Ne hagyd, hogy az adósságod elrabolja a pénzed. Ne feledd: a legfontosabb vagyonteremtő eszközöd – a jövedelmed.

6. Ne félj a költségvetés átszabásától.

Készülj fel! Lehet (biztos), hogy időbe telik, amíg hozzászoksz a használatához és eleinte nem arra költesz pénzt, amire igazán szeretnél. Ha a keret most szoros, akkor pénzt takaríthatsz meg gyorsan, ha megszüntetied a kábelelőfizetést, kevesebbet vásárolhataz, illetve a kedvezményeset keresve ruházati cikket és élelmiszert. Ne feledd, hogy a költségcsökkentés csak ideiglenes. A későbbiekben bármikor módosíthatod a beállítást.

7. Készíts egy ütemtervet (és ragaszkodj hozzá).

Miközben a havi rutin a költségkeret részét képezi, miért ne válassz ki egyéb költségeket? Állíts be automatikus kifizetéseket (csoportos beszedés, vagy állandó átutalás) a bankszámládra, és vásárold meg az élelmiszereket minden héten vagy havonta kétszer egy meghatározott napon. Ha tudod, mit és mikor kell fizetned, sok stresszt és potenciális buktatókat veszel ki a képletből.

8. Csapatmunka

Ha házas vagy, fontos beszélned a házastársaddal a pénzről, különösen a költségvetésről. Azért házasodtatok össze, mert szeretite egymást, szerettek együtt lenni, együtt akartatok minél több  időt tölteni, s olyan életet teremteni, amilyet mindketten szerettek; a pénz egyszerűen csak egy eszköz, amely segít megvalósítani ezeket az álmokat.

Üljetek le havonta egyszer és legyen egy költségvetés-napotok. Tedd szórakoztatóvá! Fogd a kedvenc snackjeiteket, és indíts el egy jó lejátszási listát, hogy segítsen összpontosítani. Itt fontos, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álljatok pénzügyi kérdésekben. És ne felejtsétek el megünnepelni a kis győzelmeket. Nézzetek vissza a korábbi költségvetéseitekre, és nézétek meg, milyen messziről jöttetek.

9. Hozz létre egy puffert a költségvetésedben.

Tegyél egy kis összeget a váratlan kiadásokra. Jelölheted ezt a költségkeret “vegyes” kategóriájának. Így, amikor váratlan kiadás jön, fedezheted azt anélkül, hogy elvesztenéd a pénzedet, amit valami másra számzál. Kövesd nyomon a költségeket, amelyek gyakran ebbe a kategóriába kerülnek. Előfordulhat, hogy költség-listán állandó helyre fognak idővelkerülni.

10. Vágd el a hitelkártyádat.

Ha valóban elkötelezett vagy a költségvetéshez való ragaszkodás és az adósságból való kilábalás iránt, akkor a hitelkártyáktól szabadulj meg. Ne használd őket! Vágd őket össze, hagyd ki őket az életedből.

Ha nincs hitelkártya-adósságod, akkor a minimális törlesztőrészletre és a költségekre fizetendő pénzt a költségvetésed más kategóriájába tudod sorolni, más célokra tudod felhasználni, és sokkal kevésbé fogsz stresszelni, aggódni! Fizess a betéti kártyádda (még jobb, ha készpénzzel!), dobd le a hitelkártyákat. Tudod, miért jó a betéti kártyát vagy készpénzt használni? A pénz egyenesen a bankszámládról , a pénztárcádból jön! Nincs olyan közvetítő, aki 35-50% -os kamatot számít fel érte.

11. Használj készpénzt és borítékrendszert bizonyos költségkeret-kategóriákban

Ha állandóan túlköltekezel az élelmiszerboltban vagy sok pénzt költesz szórakozásra, ezeket a költségeket fizesd készpénzben. Csak menj be a bankba, és vedd ki az adott kategóriára szánt pénzösszeget. Szeretem a pénzt a pénztárcámban tartani kategóriák szerint. Miután a készpénz elfogy, nem tudsz többet költeni!

12. Próbálj ki egy online költségvetési eszközt.

Ha a toll és a papír (vagy a táblázatok) nem a te barátaid, akkor itt az ideje, hogy kihasználd a 21. század előnyeit, és használ olyan költségvetési eszközt, mint a HomeBudget (angol, de át tudod írni),vagy a spendee. A költségvetés tervezésére és a kiadások nyomon követésére koncentrálhatsz a smartphone segítségével!

13. Legyél elégedett és lépj ki az összehasonlításokból.

Sokkal többed van, mint azt gondolod. Ne hasonlítsd össze magad másokkal. Az összehasonlítás nemcsak az önbecsülésedet, hanem a fizetésedet, anyagi helyzetedet is rombolja. Légy hálás azért, amid van, és tegyél meg mindent, mi a céljaid felé visz és megfelelő a családod számára.

14. Legyenek céljaid

Függetlenül attól, hogya diákhiteleket fizeted ki, a vészhelyzeti alapodat építed fel, vagy a jelzálogot fizeted, összpontosíts a MIÉRTre. Mi az oka annak, hogy ezeket az áldozatokat hozod?

15. Adj magadnak időt.

Általában 3-6 hónapot vesz igénybe, hogy egy élhető költségvetés szerint haladj. A költségvetésed nem lesz tökéletes az első hónapban vagy a másodikban. De meg tudod csinálni!

Költségvetési tipp változó jövedelemhez

Jó hír. A költségvetés következetlen vagy szabálytalan bevételekkel is működik. A hüvelykujjszabály, hogy a költségvetés alapja a legalacsonyabb havi bevétel. Ez lesz a költségvetés bevétele.

Mindössze annyit kell tenned, hogy felsorolod azokat a dolgokat, amelyeket a normál költségvetésbe tennél (admány, megtakarítás, étkezés, rezsi stb.). Akkor kérdezd meg magadtól, ha lenne egy szörnyű hónapom, és csak annyi pénzem van, és csak egy  dolgot vehetek fel a listára – mi legyen ez? Tegyél egy „1” -set az elem mellé. Ezután írd fel a második prioritást, és menjj végig a költségvetésen, jelöljd meg a költségkatégóriákat fontosság szerint. Győződj meg róla, hogy először gondoskodtál a szükségletekről. Így ha fizetsz, pontosan tudod, hova megy a pénzed.

Hogyan készíthetek gyorsan költségvetést?

A költségvetés egyik leggyorsabb módja az ingyenes költségvetés app, kezd el használni, készítsd el az első költségvetésed, mindössze 10 perc alatt. Vagy használd a spendeet, amelyet csatlakoztathatsz a bankszámládhoz, így soha nem fog hiányozni egy tranzakció sem.

Amikor felismered, hogy a költségvetés tervezése nem korlátozza a szabadságod, hanem éppen szabadságot ad, akkor az életed és a bankszámlád kiegyensúlyozott lesz! Ez az, amit úgy hívok: nyersz a pénzzel szemben.

 

 

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds