Amikor a kapcsolatotokról van szó, a pénzügyeitek terén való közös munka kulcsfontosságú. A pénzügyek valódi károkat okozhatnak egy kapcsolatban, házasságban, ezért létfontosságú, hogy mindenketten ugyanazon az oldalon álljatok.

Mit tegyél tehát, ha a (házas)társad nem hajlandó részt venni a költségvetésben, és nem szívesen beszél a pénzről vagy a pénzügyekről? Sajnos ezt a kérdést sokszor felteszik nekem. Frusztráló, amikor a (házas)társ nem vesz részt a pénzzel kapcsolatos beszélgetésben, vagy egyáltalán nem hajlandó a pénzről beszélni.

Még nehezebbé teszi a helyzetet, ha a (házas)társad úgy érzi, hogy állandóan a pénzzel kapcsolatban nyaggatod, vagy úgy érzi, hogy Te megpróbálod megmondani neki, hogy mit tegyen.

Mielőtt feladnád a reményt, hogy a társad valaha is belemegy a dologba, meg kell értened, hogy valójában mi okozza a problémát. Fontos felismerni, hogy a konfliktusnak különböző okai vannak, és a pénz különböző embereknek különböző dolgokat jelent.

A KONFLIKTUS OKAI

A pénzügyi konfliktusok egyik legalapvetőbb oka az, hogy férjként és feleségként különböző háttérrel rendelkeztek.

Éveket töltöttetek azzal, hogy a szüleitek, barátaitok és mentoraitok pénzügyi szokásait figyelve alakítsátok és csiszoljátok egyéni meggyőződéseiteket. Ez azt jelenti, hogy a pénzzel kapcsolatos szemléletmódotok eltér egymástól.

Lehet, hogy egyetértetek a pénzügyek olyan átfogó pénzügyi alapelveiben, mint az adósságcsökkentés vagy a megtakarítás fontossága, de jelentős különbségek lehetnek abban, hogy hogyan értelmezitek és alkalmazzátok ezeket az elveket a mindennapi életben.

A pénz mindannyiunk számára mást és mást jelent, és az, hogy hogyan kezeled, a meggyőződésedet tükrözi. Meg kell találnotok a módját, hogy áthidaljátok a különbségeket és elfogadjátok a csapatmunkát. A közös munka a pénzügyeitek terén és a pénzzel kapcsolatos költségvetésetek csapatként való kezelése elengedhetetlen a házasságotok stabil alapjaihoz.

TERVEZZ EGY PÉNZÜGYI RANDIT

Az első kihívás a pénzügyekről való beszélgetés megnyitása. Fontos, hogy stresszmentes környezetet teremts és megnyisd a kommunikációs csatornákat.

Ezen a találkozón semmit sem kell eldönteni. Használjátok ki az időt arra, hogy egyszerűen beszélgessetek a család pénzügyi céljairól, és arról, hogy miért akarjátok elérni azokat.

Ha Te a házastársadat arra ösztönzöd, hogy szálljon be a költségvetésbe , és csak ellenállásba ütközöl, akkor itt az ideje, hogy változtass a megközelítésen.

A VITA MEGVÁLTOZTATÁSA

Változtasd meg a beszélgetést az „én” helyett „mi”-re. Amikor a házastárssaddal beszélgetsz, ügyelj arra, hogy a dolgokat úgy fogalmazd meg, hogy a költségvetés „mi” probléma, ne csak „én” probléma legyen. Párként egy csapat vagytok, és a kommunikációtoknak is ezt kell tükröznie. Nagyon fontos, hogy a partnered ne érezze magát egyedül ezen az úton.

Hallgasd meg, ne hibáztasd vagy oktasd ki. Ha mindent elmondasz a házastársadnak, amit rosszul csinál, az csak még nagyobb ellenálláshoz vezet. Az olyan mondatok, mint például: „Nem vagy hajlandó költségvetést készíteni, ezért tönkreteszed a pénzügyeinket.” vagy „Túl sokat költesz [itt írd be a tárgyat], és ez okozza az összes pénzproblémánkat.” nem a megfelelő megközelítés egy sikeres pénzügyekről szóló beszélgetéshez.

Ahelyett, hogy hibáztatod vagy kioktatod a házastársadat, terítsd ki a pénzügyi képet, és kérj segítséget a helyzet jóváhagyásához. Hallgasd meg, és dolgozz együtt a házastársaddal, hogy olyan megoldást találjatok, amely mindkettőtök aggodalmaira megoldást nyújt.

Változtass azon, ahogyan a pénzről való beszélgetéshez viszonyulsz. Ne a múltra koncentrálj, hanem az előrehaladásra.

3 pénzhiedelem, ami visszatarthat

NE FÉLJ KONKRÉTUMOKRÓL BESZÉLNI

Ahelyett, hogy elkészítenéd a tervet, felosztanád a pénzeteket, és megmondanád a házastársadnak, hogy mennyit kell költenie, inkább egyeztessetek közösen a dolgokról. Bármennyire is igyekszel, ha homályosan fogalmazod meg, hogy mit kell megvalósítanotok, a házastársad folytatni fogja a szokásos költekezési szokásait.

Ha azért vállaltad intuitív módon a költségvetés elkészítését, mert a házastársad nem volt hajlandó részt venni benne, akkor mindenképpen be kell vonnod a házastársadat minden döntésbe. A költségvetés és a terv soha nem fog működni, ha nincs részletes információ vagy egyeztetett módszer arra vonatkozóan, hogy mi az, amire szabad költeni, és mi az, amire nem.

A mindkettőtök által elfogadott költségvetés elkészítése kulcsfontosságú. Mindenképpen kérd a házastársad segítségét, és vond be a döntéshozatali folyamatba. Ezzel nem kéred, hogy ő végezze el az összes munkát. Csupán bevonod a gondolatait a tervezésbe.

Ez a kérdés a pénzügyi siker titka

KOMPROMISSZUMOT KELL KÖTNÖD

Még akkor is, ha Te vagy az, aki a kapcsolatotokban a pénzzel gazdálkodik, közel sem fogsz annyi előrelépést elérni, ha egyedül mész neki. Néha ez azt jelenti, hogy hajlandónak kell lenned kompromisszumokra.

Amit Te szükségesnek tartasz a költségvetésben, az nem biztos, hogy ugyanaz, mint amit a házastársad tart annak. Lehet, hogy ő úgy érzi, hogy egy kicsit több „szórakozásra” szánt pénzre van szükség, Te pedig úgy gondolod, hogy ez egy olyan terület, ahol le kell faragni a kiadásokat. Találkozzatok középen.

A „zsebpénz” vagy „költőpénz” fogalmát a házastársad talán könnyebben elfogadja, ha úgy érzi, hogy ez megfelelő összeg. Kevésbé tűnhet korlátozónak, ha a házastársad úgy érzi, hogy minden hónapban elegendő meghatározott összegű készpénz áll rendelkezésére, amelyet olyan dolgokra költhet, amelyeket élvez.

FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

Mi van akkor, ha mindent megpróbáltál, hogy a házastársadat rávedd a költségvetésre, de ő még mindig nem hajlandó. Tudom, hogy szuper frusztráló, ha az ember keményen dolgozik, de nem érzi, hogy támogatják.

Amikor ilyen válaszúthoz érkezel, valójában csak két választásod van. Vagy teljesen feladod, vagy úgy döntesz, hogy felelősséget vállalsz azokért a dolgokért, amik fölött van kontrollod.

Ellenőrizheted a kiadásaidat és a pénzzel kapcsolatos döntéseidet. Még mindig készíthetsz költségvetést, és jó példát mutathatsz a házastársadnak. Idővel mutasd meg neki a fejlődést és az elért eredményeidet.

Ne feled, hogy még mindig jelentős hatást gyakorolhatsz a költségvetésre, miközben még mindig adhatsz időt a házastársadnak, hogy megbarátkozzon vele. Azzal, hogy idővel pozitív előrelépéseket és döntéseket mutatsz neki, pozitív emlékeztetőket adsz neki arról, hogy szeretnéd, ha bevonódna.

AKKOR MŰKÖDHET

Ha olyan dolgokra összpontosítasz, amelyeket te tudsz irányítani (azaz nem a házastársad), akkor megadhatod neki a szükséges teret, hogy elfogadja a költségvetéssel való élet gondolatát. Ügyelj arra, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak, legyél kegyes és megértő azzal, ahogyan a költségvetés koncepcióját bemutatod, vállald a felelősséget a saját kiadásaidért, és legyél türelmes, amíg arra vársz, hogy a házastársad is beszálljon költségvetéskészítésbe.

Még ha eltérőek is a pénzügyi szokásaitok, akkor is dolgozhattok ugyanazokért a pénzügyi célokért.

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás