Sokan birtokolnak befektetési alapokat úgy, hogy nem értenek a pénzügyekhez, a befektetésekhez és nem is akarnak ezzel foglalkozni. De mint tudjuk, pénzügyei mindenkinek vannak, s bármennyire kellemetlen, időnként pénzügyi, befektetési döntést kell hozni. A kellemesebb döntési helyzet, ha a megtakarítás befektetési miatt értékpapír-számlát kell nyitni, vagy éppen a már meglévőt váltani. Egy jó döntéssel akár tízezreket spórolhatsz. Ez a poszt arról szól, mit kell ehhez tenned.

A statisztika szerint, a megtakarítással, befektetéssel rendelkezők a megtakarítások 17%-át tartják befektetési alapokban. Sokan úgy vásárolnak ilyen értékpapírokat, hogy nem értenek a pénzügyekhez, befektetésekhez és nem is akarnak velük foglalkozni.

Mivel már régóta alacsonyak banki kamatok, sokan tették megtakarításukat befektetési alapokba. Nem is csoda, hiszen ahogy már egy régebbi posztomban is írtam, ezzel a befektetési formával magasabb hozamot lehet elérni. A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyek nem követelnek meg nagyobb hozzáértést.

Azt kell tudni, hogy a befektetési alapok másként működnek, mint a bankbetétek. Ha ebben a formában akarod tartani a megtakarított pénzed, egy értékpapírszámlát kell nyitnod. Ennek a számla-típusnak a működése és fenntartása bonyolult lehet, ha nem szeretnél a befektetéseiddel aktívan foglalkozni.

Azonban, ha nem elégszel meg a banki kamatokkal, de nem vagy jártas a befektetések világában, akkor is döntést kell hoznod: hol nyiss értékpapírszámlát, vagy ha már van, lehet, hogy elsőre egy nagyon magas költségű számlát sikerült választanod… értékpapír-számlát kell váltanod.. Ilyen eset lehet például, ha kiderül, hogy van olcsóbb konstrukció a megtakarításod számára. Az alábbiakban ezért összefoglaljuk, mit is kell tenni ebben az esetben!

Milyen költségekkel jár az értékpapír-számla váltása?

Manapság már szinte semmi sincs ingyen, így talán nem meglepő, hogy az értékpapírszámla-váltásnak is vannak díjai. Ha már régebb óta követsz, olvasod a posztjaimat, akkor tudod, hogy a hosszútávú gondolkodás híve vagyok, s ha Te is így gondolkodsz, akkor a számla-váltással biztosan jobban jársz egy egyszeri díj megfizetésével, majd akár ingyenes számlavezetéssel, mintha tovább fizetnéd a magas díjakat korábbi szolgáltatódnál.

Hogyan lehet lebonyolítani az értékpapírszámla váltását?

Két lehetőséged van::

  • eladsz minden értékpapírodat a jelenlegi szolgáltatódnál, nyitsz egy új számlát, olcsóbb számlavezetési és egyéb díjakkal, s ezen az új értékpapírszámlán létrehozod újra az előző portfóliód,
  • meglévő értékpapírjaidat áttranszferáltatod az új értékpapírszámládra.

A kettő közül melyik módot válaszd?

Az a megtakarításod, portfóliód összetételétől függ. Számolj! Ehhez tudnod kell a jelenlegi befektetési szolgáltatód által felszámolt transzfer díjakat, illetve a birtokolt befektetési alapjaid vételi és eladási jutalékait. Tudnod kell, melyik papírt vetted a kamatadó/EHO fizetési kötelezettség bevezetése előtt….

Ezeket a díjakat hasonlítsd össze a meglévő, illetve az új szolgáltatód által a számlavezetésért felszámolt költségek különbségével. Előfordulhat, hogy már a váltás utáni első évben megtérülnek a váltás költségei.

Mi van, ha nincs ugyanaz az  értékpapír?

Ahhoz, hogy az új szolgáltatónál újra kialakítsd a korábbi portfóliódat, szükséges, hogy ott is meg tudd venni ugyanazokat a befektetési alapokat, amelyek a portfóliódat alkották.  

Azonban előfordulhat, hogy az új szolgáltató nem forgalmaz minden olyan értékpapírt, amellyel az előzőnél rendelkeztél. Ne ess kétségbe, ez ne gátoljon meg a váltásban. Ha nem is ugyanaz a befektetési alapok neve, attól még teljesen megegyező befektetési politikát folytató termékeket több szolgáltatónál is kaphatsz. Például egy BUX indexet követő részvényalap, vagy egy hazai rövid kötvényalap teljesítményében nem lehet nagy különbség akármelyik szolgáltatót nézed.

Van kérdésed? button (7) Átbeszélnéd döntés előtt?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com