Már többször írtam arról, hogy 2040-re „bedőlhet” a magyar nyugdíjrendszer. Mivel a téma nagyon fontos, nem lehet elégszer elmondani, hogy nem árt időben felkészülni a nyugdíjas évekre.  Az viszont nem mindegy, hogy mikor kezdesz el félretenni, mert ha túl későn ébredsz, akkor igen nagy bajban találhatod magad. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mennyit kellene félretenned, hogy rendes nyugdíjat biztosíts magadnak.

Abban talán egyetértünk, hogy az állami nyugdíjrendszerből hamarosan sokkal kevesebb pénzt kapnak majd az idősek, mint most. Ha még most nem vagy nyugdíjas, akkor ezt a legjobban öngondoskodással tudod ellensúlyozni, így védheted ki, hogy idős korodra elszegényedj. Nem mindegy azonban, hogy mikor kezdesz el  nyugdíj célra félretenni.

Ezt olvastad már? A nyugdíjrendszer több sebből vérzik

Ki korán kel …. 

Jelenlegi adatok alapján a nyugdíjba vonulás után még átlagosan 18,66 évet élünk. A nyugdíjszakértők szerint az állami nyugdíjrendszer valószínűleg még jó pár évig létezni fog, de az esélyes, hogy nem juthatsz majd olyan mértékű járadékhoz az állami rendszerből, mint mostani nyugdíjasok (s most is életszínvonal-esés következik be a nyugdíjbavonulást követően) , ezért nem árt előre gondolkodni és félretenni.

Az alábbiakban az állami rendszer nélkül megtakarítható összegről írok, ez még cca 15-20 évekig jelentős járadékot szolgáltat a nyugdíjasoknak, így ezzel a jövedelemmel is tudsz számolni a nyugdíjad megtervezésekor.

A fentebb említett 18 éves időtávra a jelenlegi átlagkereset eléréséhez nagyjából 25 millió forintot kell összegyűjteni, ha a nyugdíjba vonulástól kezdve 5 százalékos éves hozammal számolunk. Ha ennél többre van szükség (gyógyszerek, kórházi ellátás, ápolási díj…miatt) érdemes ennek a dupláját, azaz 50 millió forintot összegyűjteni.

A kamatos kamat miatt minél előbb kezdesz el félretenni nyugdíjra, annál kisebb összeget kell félre tenned napi/havi/éves szinten. Ha 25 milliót szeretnél összegyűjteni (ennyi kell a jelenlegi átlagkereset biztosításához) és 20 évesen kezdesz félretenni (45 éved van a  nyugdíjba vonulásig), akkor napi 300 forint is elég lehet, ez havi 9.000 forintot jelent, ha a jelenlegi hozamkörnyezet alapján magas, 6%-os hozammal számolunk.

Viszont ha elhúztad a nyugdíjra való felkészülés kezdetét, akkor egyre magasabb összeget kell félretenned.

Milyen pénzügyi termékbe tedd a nyugdíj célú megtakarításod?

Sokan még mindig a bankbetét típusú termékeket ismerik csak. A nyugdíjas évekre azonban – mivel általában több évtizedről van szó – érdemes inkább hosszú távú megtakarításban gondolkodni. Három, kifejezetten nyugdíj célú megtakarítási termék van.

  1. A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) akkor lehet előnyös, ha magad szereted kezelni a befektetésedet, ez ugyanis úgy egy speciális értékpapírszámla.
  2. Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) esetén a vagyonkezelés a szolgáltató felelőssége, neked a belépéskor csak a befektetési portfóliót kell kiválasztanod.
  3. A nyugdíjbiztosítás esetén az eszközalapokból összeállított portfóliót Te állítod össze.

Ezt olvastad már? Melyik nyugdíjcélú megtakarítással jársz a legjobban?

Nehezen igazodsz ki a nyugdíjmegtakarítások között? Nem tudsz dönteni? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek! >>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!