Nem tudod, hova tűnik el a fizetésed?
Örömet okoz a vásárlás?
Hosszú távú céljaidat nem tudod megvalósítani?

Állj!! Ezek a “tünetek” is fenn vannak azon a 10-es listán, ami a vásárlási-mánia nevű pénzkezelési “betegséget” azonosítja.

Ez a költekezési “betegség” valódi túlzásokkal jár, és veszélyes, mert nehéz felismerni, hiszen általában örülünk, amikor meglepjük magunkat egy kis aprósággal… Ez baj? Ez még nem, de ha egyéb jeleket is észreveszel magadon, akkor már gyanakodj.

Lássuk, mi az a 10 “tünet, amely a vásárlási-mánia nevű kóros pénzkezelési szokást azonosítja!

Erről a beteges költekezésről beszéltem a Pénz+ című műsorban is (16. perc táján):

Nem tudod, hova tűnik el a fizetésed

HomeBudget
A vásárlási mániásokban általában nem tudatosul, mikor vásárolnak öncélúan. Hó közben “egyszer csak azon kapják magukat”, hogy elfogyott a pénzük. S persze ez váratlanul érinti őket, fogalmuk sincs hol, mire költöttek. E helyzet orvoslására szoktam “felírni”, javasolni nekik azt, hogy kezdjék el vezetni a kiadásaikat. Az okostelefonok és a XXI. századi technikai megoldások világában ez már játszi könnyedséggel megvalósítható. Miért javaslom a költések/bevételek napi nyilvántartását? Mert így (be)látható, hogy mennyi felesleges dologra megy el pénz. Akár iPhone-t használsz, akár androidos készüléket, mindkettőn működik a HomeButget manager applikáció. Kattints ide vagy ide, töltsd le, kezd el használni már ma! Ha inkább PC-n szeretnéd a pénzügyeidet átláthatóvá tenni, akkor ezt a szoftvert használd! (Még több pénzügyi applikációt mutatok itt.)

Hitelkártyával vásárolsz

Arról, hogy hogyan működik a hitelkártya és hogyan lehet jól használni, itt írtam.
A vásárlási mániában szenvedők előbb-utóbb szembesülnek a ténnyel, hogy elfogyott a pénzük s ekkor elkezdenek a hitelkártyák “csábításának” engedni. Így indul be a hitelek és adósságok körforgása. Ezért azt javaslom, hogy inkább készpénzt használj, amikor úgy érezed, lehetetlen lenne a terméket a boltban hagyni. Ha pedig már kifogytál a készpénzes vésztartalékból is, akkor próbálj meg nem hozzá nyúlni a hitelkártyádhoz!

Csakis egyedül szeretsz vásárolni

A shopaholic-ban (ez az angol neve ennek a költekezési “betegségnek”) szenvedők nem szeretik, ha valaki társul hozzájuk vásárló-körútjaikon. Nem szeretik, ha szemtanúja van a túlkötekezésüknek, s netalán ez a barát, társ szembesíti is e káros szenvedélyével.
Hathatós segítség, ha nem egyedül mész vásárolni. Próbáld ki!

Eltitkolod a szerzeményeidet

A frissen vásárolt cipőt, ruhát, táskát, lámpát, függönyt…. eldugod. Nem mutatod meg a családnak, barátodnak… Amikor általuk “felfedeződnek” a szerzemények, jön például az “Ó, a padlásról hoztam le, már régóta megvan!” védekező hárítás. Ismerős?

Már magát a vásárlást is eltitkolod

A fenti sorokból látható, hogy már az sincs rendben, ha a szerzemények vannak dugdosva, de ezt még lehet fokozni. Legtöbb vásárlási mániás sokszor már azt se köti a család orrára, ha elmegy vagy volt vásárolni. Inkább letagadja, vagy valami más programot mond, hova megy, hol volt. Mindezt azért teszik, mert valószínű, hogy már tudatában vannak függőségüknek, de a problémát szégyellik a családjuk és ismerőseik előtt; nem akarják, hogy bárki is tudomást szerezzen róla, és (akár segítő szándékkal vagy sem) beleavatkozzon az életükbe.

Azért vásárolsz, hogy jobban érezd magad

Ha veszel magadnak pár divatos ruhát, cipőt, természetes, hogy jól érzed magad és boldog vagy. A baj akkor kezdődik, ha már azért vásárolsz, hogy jól érezd magad, mert csakis ebben találod meg az örömödet és magabiztosságodat. Akik kényszeresen vásárolnak, a vásárlást egy jó nagy adag “önbizalombomba”-ként élik meg. A vásárlásmánia leginkább azokra jellemző, akiknek alacsony az önértékelésük, önbizalomhiányban szenvednek.

Valóságos extázis, eufóriát okoz a vásárlás

Minden tettünket az határozza meg, hogy mi tesz bennünket a legboldogabbá. Amikor vásárolunk, természetes, hogy örülünk megvásárolt árucikkeinknek. Viszont ha vásárlás- mániás vagy, ez az öröm lehet olyan nagy, hogy kevésbé tudod kontrollálni magad. A tippem erre, hogy nagyon kerüld azokat a szituációkat, amikor sok költekezésre van lehetőséged. Kerüld a hihetetlen leárazásokat, vagy ha mégis nagyon szeretnél megvenni valamit, akkor várj 24-48 órát, és csak utána menj vissza az üzletbe az áhított cuccért.

Ha már veszélyben van a párkapcsolatod

Elérkezik az a pont a vásárlási mániások életében, amikor a mánia súlyos méreteket ölt. A folytonos hazudozások, a titkos adósság-felhalmozások miatt a kapcsolatok könnyen megromolhatnak. Amikor a család és a barátok észreveszik, hogy gond van, megpróbálnának segíteni, de sokszor nem tudják, hogyan is tehetnének vele jót. Sokszor vitába torkollik egy-egy segítő szándékú beszélgetés. Ha már ennyire súlyos a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni, jobb ezt minél előbb megtenni!

Ha a kóros szokás akadályozza a hosszú távú céljaidat

Azok, akik egészségesen viszonyulnak a pénzügyeihez, fel tudnak állítani maguknak egy fontossági sorrendet. Tudják, mik a céljaik és tudják azt is, mit kell megtenniük azért, hogy meg is valósítsák azokat. Terveznek, számolnak, kontrollálnak… A vásárlásmániában szenvedőknél azonban gyakran fordul elő, hogy ott és akkor hirtelen megvegyenek maguknak valamit (aminek ráadásul általában semmi értelme), mint azt, hogy visszafizesse a tartozásait, vagy vegyen, vagy felújítson egy lakást, takarékoskodjon a gyermekei jövőjére, a saját nyugdíjra…

Ha gondod van a pénzkezeléssel, jelentkezz pénzügyi coachingra:

Van kérdésed? button (7) Szakértő, független segítség kell

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds