A legutóbbi Investorban érintőlegesen szó volt a tudatos gyermekvállalásról. Ezért ezt a posztot ennek a témának szentelem.
Nagy öröm, ha gyermek születik egy családba, de nem árt, ha pénzügyileg is fel vagy készülve a kis jövevénnyel kapcsolatos kiadásokra.


A gyermekvállalással átalakul a családi kassza – akár a bevételi, akár a kiadási oldalt nézzük. Már a kicsi születése előtt megemelkednek a kiadások: orvosi vizsgálatok, kelengye-beszerzés; bár nem beszélünk róla, de van hálapénz (orvosnak, szülésznőnek…)…

S ha már megérkezik a -kicsi, javaslom, hogy rögtön kezdjétek el a jövőjét is bebiztosítani. Olyan gyorsan elreppen az a év, hogy észre sem fogjátok venni.

gyerekpénzügyekTudom, a gyerekkel kapcsolatban van rengeteg kiadás, hiszen rohamtempóban nő a gyerek, folyamatosan nagyobb és nagyobb rugdalózó, kis ing, stb. kell neki. Ez mind pénzbe kerül, hacsak nincs a rokonságban, családban alig valamivel idősebb gyerek…

Megtakarítás tekintetében viszont nem kell súlyos tízezrekben gondolkodni.

Havi pár ezer forint megtakarítással sokat tehetsz gyermeked jövőjéért

Ezek a megoldások állnak a rendelkezésedre:

Babakötvény: ez egy állami támogatás, amelyet 42.500 Ft összegben minden gyerek megkap, amelyet Te, mint szülő start-számlán gyarapíthatsz tovább.  A Te befizetéseid 10 %-át adja még pluszban az állam. Ehhez a pénzhez majd csak a gyerek juthat hozzá, ha betölti a tizennyolcat.

Váratlan esetekre lehet jó megoldás, ha a havi megtakarítás egy részét rendszeres megtakarítási program (RMP) keretében gyarapítod. Ebben a formában az RMP számlát vezető bank befektetési jegyeit vásárolod meg, amelyeket szükség esetén bármikor el is adhatsz. Ebben a konstrukcióban havi szinten utalhatod az általad megválasztott tetszőleges összeget. Azonban jól nézz körbe, mielőtt RMP számlát nyitsz, mert minden bank másban jobb. Van, ahol adókedvezményt kapsz, van ahol díjmentesen módosítható a havi befizetés és van olyan is, ahol rugalmas a futamidő. Tájékozódj és válaszd az igényeidnek legmegfelelőbb konstrukciót!

 

Van, aki a lakástakarékot is ajánlja gyermek-megtakarításként. Én viszont ezt a megtakarítási formát; arra a célra, hogy a gyereknek lakást vegyünk belőle, azelőtt, hogy a gyerek 14. életévét be nem töltötte, nem javaslom. Elsődleges indokom: ezt a konstrukciót csak 4 éves futamidőre kötjük, mert ebben az esetben a legoptimálisabb a hozama. Második indok: a gyerek még nem nagykorú, a betét – illetve az állami támogatás- elszámolása, felhasználása, kicsit macerás lehet…

Végül azt mondhatom: jól átgondolt tervvel, majdnem mindegy, milyen megtakarítási formát választasz a gyereked jövőjének megalapozására, csak kezdd el és rendszeresen takarékoskodj!

Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Külső, szakmai tanácsért kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*