Sokak életében vannak olyan élethelyzetek, amikor kölcsön felvétele jó megoldásnak bizonyulhat. Lehetnek olyan elkerülhetetlen kiadások, vagy akár hirtelen jött kedvező lehetőségek, amelyekkel szeretnének élni, viszont nagyobb költséggel járnak. Ezekre a helyzetekre vannak kitalálva a hitelek. Azonban a hitelek „tárháza” nagy, így most nem mindegyik hitelről, hanem csak a személyi kölcsönről írok. Nézzünk, mire kell figyelned, mit kell mérlegelned, ha személyi kölcsönnel akarod megoldani a váratlan helyzeteket. 

Ki igényelhet és kaphat személyi kölcsönt?

Ha cselekvőképes, természetes személy vagy , s megfelelsz az általad kiválasztott pénzintézet hitelezési feltételeinek akkor igényelhetsz személyi kölcsönt, illetve ha a bank a hitelelbírálás folyamán hitelképesnek minősít. A bank először leellenőrzi, hogy szerepelsz-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), illetve a nem hitelezhető adósok listáján. A listára akkor kerülhet fel valaki, ha a fennálló hitelének hátraléka meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, illetve ez a hátralékos állapot legalább 90 napig folyamatosan  fennáll, illetve van bank által felmondott, rendezetlen hiteltartozása. Ha esetleg már felkerültél, akkor az ’adóslistán’ mindaddig aktív maradsz, ameddig fennálló tartozásodat ki nem fizeted, vagy a bank a fedezeten nem érvényesíti követelését (pl. el nem árverezi az ingatlanodat), illetve addig ameddig nem történik meg a hitel-szerződés átütemezése (pl. a futamidő meghosszabbításával).

Melyik kategóriába tartozol a jövedelmed alapján?

Tudnod kell, hogy a bankok hitelkihelyezéskor, így a személyi kölcsön bírálata során „skatulyáznak”, azaz  jövedelemkategóriákba sorolják az ügyfeleiket. Általában három kategóriát különböztetnek meg:

  1. a 100 ezer forint alatti nettó jövedelem,
  2. a 100 és 249 ezer forint közötti nettó havi jövedelem,
  3. a 250 ezer forint feletti nettó jövedelem havonta.

Minél magasabb a havi jövedelmed, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kedvezőbb áron tudsz kölcsönhöz jutni. Ez azért van így, mert ezt a hitelfajtát „extra” fedezet, sőt gyakran kezes nélkül lehet igénybe venni. Ezzel a pénzintézet nagyobb kockázatot vállal, ezért magasabb a kamata, mint pl a jelzáloghiteleké. Minél magasabb és stabilabb a havi jövedelmed, annál értékesebb ügyféllé válsz a bank szemében, amit az alacsonyabb kamattal honorál.

Mennyi ideje vagy a munkahelyeden?

Bár manapság nem szégyen ha az ember időnként munkahelyet vált, de a bankoknak az is fontos szempont a hitelbírálat során, hogy milyen régóta vagy a jelenlegi munkahelyeden munkaviszonyban. A legtöbb bank kiköti, hogy mennyi az a minimum munkaviszony – idő, ami kell ahhoz, hogy kölcsönhöz juthass. Ez a minimum elvárt munkaviszony általában három  vagy 6 hónap, de az sem ritka, hogy egy év folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkezned ahhoz, hogy felvehess személyi kölcsönt. Ha éppen a próbaidődet töltöd, akkor nagy az esély rá, hogy kénytelen leszel megvárni annak végét, mert a pénzintézetek általában csak a próbaidő leteltét követően adnak hitelt. A munkahelyi lojalitás a banknál is előnyt jelent, mert annak függvényében, hogy milyen régóta vagy folyamatos munkaviszonyban, kamatkedvezményben is részesülhetsz.

Nem vagy túl fiatal, vagy idős ehhez?

„Tojáshéj a fenekén” vagy „Öreg ember nem vén ember” – tartja a közmondás, de a bankok meghatározzák mind az alsó, mind pedig a felső korhatárt egy kölcsön igénybevételénél.

Alsó korhatár:

Van több pénzintézet, ahol már 18 éves kortól kaphatsz kölcsönt, de van olyan is ahol csak akkor, ha elmúltál már 25 éves.

Felső korhatár:

A hitelfelvételnél a felső korhatár azt jelenti, hogy a futamidő lejárata mennyi idős korod előtt kell megtörténjen. A felső életkor is bankonként eltérő. Van, ahol nem érheted el a 65, 66, 70 vagy 72 évet a személyi kölcsön lejáratakor.

Mekkora és milyen áron?

A kölcsön kiválasztásakor a legtöbb embernél a döntő szempont az, hogy mennyi pénzt vihet haza és mekkora kamattal. A felvehető kölcsön összege általában 100 ezer forinttól egészen hat millió forintig terjedhet, s a pontos összeg alsó és felső határa pénzintézetenként eltérő lehet. Pillanatnyilag nagyon kedvező kamatok mellett tudsz személyi kölcsönt felvenni: a legkedvezőbb ajánlat a piacon 9,5 %, de erre csak akkor esélyes, ha a havi nettó fizetésed eléri a 250 ezer forintot, illetve ha a jövedelmed az adott pénzintézethez érkezik.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds