A vagyongyarapításról már írtam cikket az Update Lowcarb Nyrt. részvényeinek jegyzése kapcsán (itt olvashatod).
Most egy kicsit más szempontból írok e témáról.

Amikor olyan alacsony a jegybanki alapkamat, mint amilyen most is (2,1%), a banki megtakarítási konstrukciókban ehhez igazodóan – az EHOval, kamatadóval terhelten – szinte csökkennek, nemhogy gyarapodnak a megtakarítások.

Ezért sok ügyfelem azért jön pénzügyi tanácsadásra, mert nem tudja, hogy a szorgosan összerakosgatott pénzét hova vigye a banki megtakarításból, lekötött betétből, s mibe fektesse. Ezzel a gyenge kamattal elégedetlenek, de nem ismerik a lehetőségeket, így segítségre szorulnak. Ahogy nekik elmondom, s elmagyarázom, most „elmondom” Neked is, hiszen valószínűleg Te is azért vagy most itt, mert hasonló cipőben jársz, mint az ügyfeleim: keresed a pénzed helyét, hogy gyarapodjon is.
vagyongyarapítás

Ha törvényes módon akarod a vagyonodat, megtakarításodat gyarapítani…

…akkor befektethetsz

  • részvényekbe,
  • ingatlanba vagy,
  • kisvállalkozásba.

A részvények egy cégbe fektetett tulajdonjogot testesítenek meg, ha egy cég részvényéből vásárolsz, az adott cég résztulajdonosa leszel. A részvény leggyakoribb befektetési lehetőség. Egy részvény a részvénytársasági össztőkének a névértéknek megfelelő hányadát testesíti meg. Amikor egy cég nyílt részvénytársasággá válik, részvényeket bocsát ki (ez a folyamat zajlott a bevezető soraimban említett Update Lowcarb céggel is), amelyeket mi befektetési lehetőséget kereső emberek megvásárolhatunk a tőzsdén (Pl. a Budapesti Értéktőzsdén) vagy a tőzsdén kívüli részvénypiacokon (ezt hívjuk OTC-nek).

A részvénykibocsátók (az NyRT-k – nyíltan működő részvénytársaságok) lehetnek autógyártók (pl.: BMW), gyógyszergyárak (pl.: Richter), számítástechnikai cégek, szállodák, bankok, s bármilyen tevékenységet folytató cégek. S mivel fejlődik, változik a világ, már jó ideje külföldi, nemzetközi részvényekbe is fektethetsz, pl.: vehetsz Apple részvényt is.
Az NyRt.-k mellett vannak zártkörűen működő részvénytársaságok is, de ők nem jelennek meg a tőzsdén és a tőzsdén kívüli kereskedelemben sem hozzáférhetők szabadon.

A cégek, vállalkozások különbözőek attól függően,

  • milyen üzletágban tevékenykednek,
  • mekkora a méretük.

Ha olvasol gazdasági újságot, portált, akkor láthatsz cikkeket, amelyek egyes cégek piaci tőkeértékéről szólnak. Ez az érték az adott cég aktuális részvényárfolyamon meghatározott piaci értékét jelenti (az összes kibocsátott részvény * részvényenkénti piaci ár). Egy cégre szaknyelven nem mondjuk, hogy kicsi vagy nagy, hanem azt mondjuk: magas piaci tőkeértékű vagy alacsony piaci tőkeértékű a cég.

Miért fektess részvénybe?

Ahhoz, hogy elérd pénzügyi céljaidat, általában az egyszerű takarékoskodás nem elegendő. A megspórolt, megtakarított pénzt „dolgoztatni” kell, be kell fektetni. Ha otthon tartod perselyben, vagy a párna alatt éveken keresztül, akkor folyamatosan veszít értékéből, inflálódik. Ehelyett lekötheted a bankban pillanatnyilag nagyon alacsony kamat mellett, vagy vásárolhatsz kincstárjegyet, államkötvényt, amelyekkel valamivel magasabb hozamot realizálhatsz, vagy vehetsz részvényeket. Hosszú távon szinte össze sem hasonlítható a részvénybefektetés más befektetésekkel. A hosszú távú megtakarításra ezért a részvénybefektetést ajánlom.

A dolog hátránya, hogy a részvények árfolyama a legváltozékonyabb, gyakran változhat mindkét irányba (felfelé is és lefelé is), akár jelentős mértékben is. Ez sajnos azzal jár együtt, hogy néha kénytelenek vagyunk jelentős veszteségeket is elszenvedni. Ez általában rövid távon jelentkezik, de az árak csökkenése olykor lehet tartós is (lásd a 2008-ban kirobbant válságot).
Fontos tudnod, hogy a részvénypiaci befektetés okozhat néha álmatlan éjszakát. Azonban, ha el tudod viselni az átmeneti „viharokat”, visszaeséseket, a részvénypiac jó hely a befektetésre és a hosszú távú gyarapodásra.

Befektethetsz saját magad által választott, összeállított részvénycsomagba vagy részvényalapú befektetési alapba. Ez utóbbi esetén a portfóliót az alapkezelő állítja össze helyetted.

Van különbség a tőzsdézés és részvénybefektetés között?

Sokan megijednek a tőzsde szó hallatán, pedig a tőzsde nem misztikus dolog. Az emberek többsége azért nem részvényben tartja megtakarításának egy részét, mert nem értenek a tőzsdéhez. Azt fentebb már említettem, hogy a részvényekkel a tőzsdén kereskednek. De fontos különbséget tenni a tőzsdézés és részvénybefektetés között. Ha részvényekbe fektetsz, általában megvásárolod a kiválasztott cég papírjait (akár brókeren keresztül, akár személyesen) majd tartod őket hosszú ideig. Ez még nem tőzsdézés! A tőzsdézés aktív kereskedést jelent, és komoly szakképzettséggel (és kötélidegekkel) rendelkezőknek való. Ne keverd össze a kettőt és ne ijedj meg a tőzsde szó hallatán. Amennyiben szeretnéd megtakarításod egy részét részvényben tartani, de abszolút nem értesz a tőzsdéhez, kérj bátran értékesítés mentes tanácsot a megfelelő részvény kiválasztására az alábbi formula kitöltésével, vagy iratkozz fel hírlevelemre és tanulj a befektetésekről.

A jelentkezést követően visszaigazolást, a szolgáltatásról pedig majd számlát kapsz.

Addig is, amíg személyesen nem találkozunk, biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!
Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a személyes és családi pénzügyek szakértője
+36 30 737 5074


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds