Néhány tipikus hibával tíz- vagy százezrekkel rövidítheted meg a családi kasszát. Ha kicsit odafigyelsz, rengeteget tudsz spórolni, megtakarítani. Mire érdemes figyelned? Szánj 2 percet a cikk elolvasására.

Sokan hadilábon állnak a pénzügyi kultúrával, de sosem késő önfejlesztésbe kezdeni. Első körben mérd fel a kiadásaidat, gondold végig, milyen fix kiadásaid vannak havonta. Utána vedd sorra az egyéb költségeidet: a nagybevásárlásokat, az utazással kapcsolatos kiadásaidat. Ezek után már azon is el tudsz gondolkodni, miből tudsz lefaragni. Mutatok néhány olyan tipikus hibát, amivel lehet, hogy Te is rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon. Ha csak egy-két dolgon változtatsz, már rengeteget spórolhatsz, sok pénzt takaríthatsz meg.

Adósságod van

Magyarországon 2007 óta terjedtek el a pénzvisszatérítést, valamint a pontgyűjtést nyújtó hitelkártyák. Az MNB decemberi adatai szerint 2016 III. negyedévében átlépte a 9 millió darabos határt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma. Ezek közül 1,4 millió hitelkártya volt.

A hitelkártya-tartozások kisebb összegűek, de nagyon veszélyesek lehetnek. Sokan hónapról hónapra növelik az adósságukat, és fizethetik így a kamatot is. Vannak, akiknek nincs más választásuk, de vannak szép számmal olyanok is, aki egyszerűen hanyagok és megtehetnék, hogy törlesztik az adósságot, mégsem teszik. Jegyezd meg: ha van hitelkártyád, maximum 45 napig használhatod kamatmentesen a bank pénzét. Ezért csak akkor élj a hitelkártya adta lehetőségekkel, ha az elvásárolt összeget a következő havi fizetésedből, bevételedből teljes egészében vissza tudod tölteni.

A hitelkártyák éves díja 0 és 14 ezer forint körül mozog. Az OTP Bank American Express Blue Hitelkártya első éves díja például 3358 forint, a CIB Café Hitelkártya első éves díját viszont elengedi a bank. Ha mindenképp szükséged van rá, érdemes rászánni az időt, energiát és alaposan utánaolvasni, melyik banknál igényeld a plasztikkártyát.

A Budapest Bank Jóljáró hitelkártyával fizetve megúszhatod a tankolást 3 százalékkal olcsóbban, de kártyától függően változik a vásárlások utáni jóváírás összege is.

Nincs vésztartalékod

A BNP Paribas Cardif 2016-os felmérése szerint 10 emberből 8 gondolja úgy, mindenképpen szükség van néhány hónap kiadásait fedező tartalékra, de alig egyharmaduk képes valóban félretenni. Így azonban ha mégis történik valami és váratlan kiadással találják szembe magukat, kénytelenek máshogy megoldani a problémát – például hitelből fedezni a kiadásokat.

Gondold át, hogyan tudsz akár havonta néhány ezer forintot félretenni – sok kicsi sokra megy. Jó megoldás lehet például egy megtakarítási számla, ahová havi rendszerességgel utalsz valamennyi pénzt. A bankbetét is tökéletes választás lehet a vésztartalék számára, hiszen biztonságos és kiszámítható, igaz, csak mérsékelt hozamot érhetünk el. Mellette szól ugyanakkor, hogy gyorsan és egyszerűen feltörhető. Ha szükségünk van rá, könnyedén hozzáférhetünk a pénzünkhöz. A KSH idei felmérése szerint a magyar háztartások nem is ódzkodnak lekötött betétekben tartani megtakarításaikat. Alaposan utána kell azonban nézni, milyen konstrukciót válasszunk.

Vedd meg most!

Mennyi kamatot hoz, ha 500 ezer forintot lekötsz 3, 6, illetve 12 hónapra?

3 hónap alatt a kamatok összege cca 250 és 1500 Ft között alakul – banktól függően. 6 hónap után a BNP Paribas Standard betétje 3000 forintot hoz a konyhára, 12 hónap után pedig 8000 forint többlettel számolhatsz.

Nem elégszel meg a banki kamatokkal, de nem tudod, mibe fektethetnéd be a pénzed? Olvasd el a Hozam túra című e-bookot!

Nem növeled arányosan a megtakarításaidat

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy hiába nőnek bevételeik, nem növelik azzal arányosan nyugdíj-megtakarításukat vagy a megtakarítási, értékpapír… számlára utalandó pénz mennyiségét. Hiába marad azonban rövidtávon több pénz a zsebedben, hosszabb távon jobban jársz, ha a bevételedhez képest arányosan növeled a megtakarításaidat is. Így ugyanis jóval több pénzt takaríthatsz meg.

A nyugdíj-előtakarékosságon spórolsz

Miközben a napi kiadásokra koncentrálsz, elhanyagolod a nyugdíj-előtakarékosságot? Pedig nem lehet korán elkezdeni. Persze tudom, a megvalósítás sokszor nem egyszerű. Sokan kényszerülnek rá, hogy felvegyék a diákhitelt, majd amikor dolgozni kezdenek, a fizetés egy részét viszi is a bank. Idővel jön a saját lakás, esetleg kocsi, ezeket a legtöbben szintén nem tudják kifizetni hitel nélkül. Viszont érdemes észben tartani, hogy addig kell megalapozni a nyugdíjas éveket, amíg keresőképes vagy. Azt ugyanis már most lehet tudni, hogy az állami nyugdíjból nem fogsz tudni megélni.

Szépen lassan növeld a nyugdíjpénztári befizetéseid összegét. Eleinte utald át a bevételed 1 %-át, ez nem terheli meg jelentősen a családi költségvetést. Egy év után már a fizetésed 2 %-át utald át havonta, majd 3-át, és így tovább. A cél, hogy idővel a bevételed 10-15 %-a menjen a nyugdíj célú számládra. Ha ez megvan, jó eséllyel nem kell majd aggódnod, miből élsz majd nyugdíjasként.

Elfelejted frissíteni a kedvezményezettek listáját

Az életedet érintő változásokat a pénzügyeidet tekintve is nyomon kell követned. Ha megváltozik a kedvezményezett, aki majd megörökli a bankszámládon levő pénzedet, megkapja a kocsidat vagy az életbiztosításodat, azt azonnal jelezd az illetékes szolgáltatóknál, hivataloknál. Ráadásul, ha megnevezel valakit kedvezményezettként, az felülírja a végrendeletet is.

Senki sem számít arra, hogy fiatalon fog meghalni. A legtöbben azt gondolják, van még idejük mindent elintézni. Ha nem vigyázol, könnyen rossz kezekbe kerülhet az életed során megtakarított vagyonod.

Költséges „játékszerek”

Évről évre egyre több kocsi árasztja el a magyar utakat. A KSH adatai szerint 2016-ban több mint 3 300 ezer személyautó volt forgalomban Magyarországon. 2015-ben ez a szám több mint 116 ezerrel kevesebb volt.

Az autók értékét tekintve elsősorban fél és 1 millió forint közötti (35 százalék) vagy az 1 és 3 millió forint közötti összeget (25 százalék) szánnak honfitársaink az autóvásárlásra. Sokan szeretnének új autót venni, de legtöbben inkább a használt autókat választják.

Mennyi havi kiadással jár egy autót megvásárolni? Tételezzük fel, hogy 2 millió forintra lenne szükséged álmaid autójának megvásárlásához. Ezt öt éves futamidejű hitellel oldod meg. Ez esetben 42-51 ezer forintos havi kiadással kell számolnod, banktól függően.

Ha spórolni szeretnél, célszerű a legfeljebb 1000 kilométert futott kocsik közül választanod. Az árcsökkenés ugyanis már itt is kézzel fogható. De már ebben az esetben is alaposan át kell vizsgálni a kocsit, és ne félj profi szakértő segítségét kérni, nehogy mellé nyúl. Egy rossz választás rengeteg többlet kiadással terhelheti meg a családi kasszát.

Szeretnél egy jól működő pénzügyi tervet? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*