Mennyi pénzre van szükség a gyerekvállaláshoz? Nincs minden családra “ráhúzható” összeg. Már csak azért sem, mert mindenki máshogy képzeli el ezt a folyamatot. Valószínűleg nagyon kevesen érzik azt, hogy “Na, most állunk készen anyagilag arra, hogy gyermekünk legyen”. Mivel azok vannak többen, akik nem ennyire felkészültek, ezért összeszedtem néhány hasznos tippet, amit jó megfogadni, ha előbb-utóbb gyermeket szeretnél, vagy éppen már tudod is, hogy úton van a baby. Szánj pár percet a cikk elolvasására és derítsd ki: pénzügyileg készen állsz-e a gyerekvállalásra.

Tervezd be a családi költségvetésbe a gyermekvállalás költségeit

Már több cikkben írtam a családi költségvetés kialakításának, elkészítésének fontosságáról. Ha nem méred fel, nem tudod pontosan mennyi a bevételi és a kiadási oldal, akkor elég nehéz lesz kikalkulálni, mennyit tudtok félretenni a gyerek érkezésére. Szóval, készíts kiadás-bevételi nyilvántartást, vezess háztartási naplót naplót! Már közvetlenül a gyermekvállalás előtt felmerülnek plusz költségek, amiket jó, ha betervezel. Ezeket is érdemes felmérni. Már a gyerek születése előtti hónapokban fontos felkészülni a különféle kiadásokra:

  • egészségügyi szolgáltatások díjára, illetve
  • a gyerekneveléshez elengedhetetlen használati tárgyak beszerzésének költségei (babakelengye, babakocsi, gyerekágy stb.).

Kapcsolódó cikk: Ezeket a költségvetési hibákat ne kövesd el!>>>

Vésztartalék, biztosítás

Gyermekvállalástól függetlenül fontos, hogy képezz biztonsági (vész-) tartalékot. Ennek mértéke több dologtól függően 3-12 havi megélhetésedet fedezze. A megtakarított pénzt azonban ne a bankszámládon parkoltasd. Ilyen esetekre kiváló lehetőséget biztosítanak

  • egyes rövid lejáratú állampapírok, vagy esetleg pénzpiaci alapok.

Ezen konstrukciók jók olyan esetekben, amikor nem tudod, mikor lesz szükséged a pénzre, tehát rugalmasan hozzá tudsz férni, ha kell,  ugyanakkor egy kicsi hozama is lesz.

Kapcsolódó cikk: Vésztartalék vészhelyzetekre>>>

Biztosítsd  be magad, hiszen egy váratlan munkahelyi krízishelyzet sajnos  bárkivel megeshet. Lehet az egy átszervezés, vagy alkalmazotti létszámleépítés. És akkor még súlyosabb esetekről nem is beszéltünk. Mind-mind pénzügyi katasztrófahelyzetet tud okozni. Sokan úgy gondolják, hogy kötnek egy megtakarítással kombinált biztosítást, s együtt letudják a kettőt. Én viszont azt javaslom, hogy legalább a családfenntartó rendelkezzen kockázati életbiztosítással. A vegyes biztosítás bolhapiszoknyit fog érni baj esetén. Nézzünk körül a kockázati biztosítások között, hiszen minden csomag más és más. Egyes biztosítók különféle eseteket kizárnak a kockázatviselésből, aminek megfelelően változik természetesen a biztosítás díja is. Egy nem várt munkahely elvesztés, vagy munkaképtelenség esetén – főleg, ha nincs még vésztartalékod – a biztosítással egy darabig át tudod vészelni a hónapokat, ezáltal a megszokott életszínvonalat biztosíthatod családodnak.

Ha  megszületett a kicsi…

Rá is gondolnod kell. Hidd el, nagyon gyorsan fel fog nőni… A babakötvény segítségével olyan útravalót tudsz neki biztosítani, amit 18 éves kora után használhat fel,  akár a tanulmányai finanszírozására, akár az önálló életkezdéshez. Sokan – így lehet, hogy te is – a gyerek majdani lakhatását is szeretnék támogatni. Ehhez – ha nem is rögtön a születés utáni napokban, években – remek lehetőség a lakástakarék.

Ha tudatos szülő akarsz lenni, akkor ne akard elhalmozni a gyereket csilli-villi luxusjátékokkal, hiszen ezeket később aligha fogja értékelni. Ha a játékhalom helyett a pénzt éveken át megtakarításba, befektetésbe teszed, akkor mire a gyerek nagykorúvá válik, tudsz neki adni néhány milliót útravalóként. Azt valószínűleg szívesen veszi majd.

 

Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Külső, szakmai tanácsért kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Önkéntes nyugdíjpénztár - melyik a legolcsóbb?
Praktikus pénzügyi tanácsok - a pénzügyi helyzet javításához
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.