Néha úgy érezheted, hogy a kiadásaid nyomon követhetetlenek. Megnézed a bankszámládat, a hitelkártya-számládat, vagy az üres pénztárcát, és csodálkozol, hová ment el a pénzed? De hogyan állítsd meg? Hogy hagyd abba a pénzköltést?

Ha ezeket a kérdést feltetted már magadnak, s a fizetésed nem tart mindaddig, amíg szükséged volna rá – akkor itt van 25  tipp, hogyan hagyd abba a pénzköltést az élelmiszerekre, ruhákra, háztartási cikkekre és azokra a lényegtelen dolgokra, amelyek pillanatnyilag nagyon fontosak.

Hogyan lehet megállítani a pénzköltést?

1. Készíts egy költségvetést.

Ha le akarod csökkenteni a kiadásaidat, az első lépés az, hogy készítesz egy tervet arra, hogy hová menjen a pénzed. Ezt nevezzük költségvetésnek. Sok ember ódzkodik a  költségvetéstől, már a szó hallatán is kirázza őket a hideg. A költségvetés szigorú. Unalmas. Nehéz.

Nem kell semmi ilyennek lennie. A költségvetés valójában szabadságot ad, mert elkezded irányítani a pénzedet, amelyért keményen megdolgoztál. A költségvetésnek nem kell unalmasnak, vagy keménynek lennie. A költségvetés-alkalmazásokkal néhány perc alatt elkészítheted a költségvetésedet, és lépést tarthatsz a kiadásokkal.

2. Kövesd nyomon a kiadásaidat.

Tehát meg akarod állítani a pénzköltést. Megvan a költségkereted. De van még egy dolog, amiről beszélnünk kell, mielőtt továbblépnénk: a hónap folyamán nyomon kell követned a kiadásaidat. Ebből ki fog derülni, hova megy el a pénzed.

Tegyük fel például, hogy 40.000 forintot írtál az élelmiszerekre, de ahogy nyomon követed az összes élelmiszerbolti kiadásodat, kiderül, hogy ténylegesen 60.000 forintot költöttél. Vagy csökkentened kell, vagy szembe kell nézned azzal az, hogy 60.000 forint kell élelmiszerre, mert a családodnak szüksége van mindenre, amit megvettél a hónapban. Akárhogy is, nézd meg, hol és hogyan költöd el a pénzed, hogy  elkezdhess okosabban, tudatosabban költeni!

3. Határozz meg pénzügyi célokat.

Figyeld meg, hogy az első a tipp hogyan hat a gondolkodásodra. Ahhoz, hogy priorizálni tudj a költekezés során, pénzügyi célokat kell felállítanod, meghatároznod. A célok segítenek dönteni: most szükséged van arra a valamire, amit épp megvenni készülsz, vagy inkább befekteted a pénzt egy későbbi célod megvalósításához. A pénzkiadás nem rossz, ha tervezett. A pénzügyi célok segítenek, hogy ezeket a kiadásokat más szemszögbe helyezzük.

Amikor vannak céljaid vannak, kétszer is meggondolod, hova teszed a pénzed.

4. Ne használj hitelkártyákat.

Hitelkártyák hamis érzetet adnak arra, mit engedhetsz meg magadnak. Támogatják a túlköltekezést, mert a mai vásárlást a holnap problémájává teszi. Hagyd abba a hitelkártyák használatát. Fizess mindent készpénzzel vagy bankkártyával, amely a bankszámládon ténylegesen meglévő pénzt használja.

Ha látod a bankszámládat vagy a készpénzt, akkor jobban fogsz figyelni a kiadásaidra.

5. Adj munkát minden forintnak.

Ne hagyd, hogy a pénzed üljön anélkül, hogy bármi feladata lenne. Ne legyen egyetlen forintod se feladat nélkül. Van pénzügyi célod, a pénzed dolgoztasd érte. Többet takarítaz meg és kevesebbet költesz. A különbözetet fordítsd a pénzügyi céljaidra. Ha azt szeretnéd, hogy a pénzed neked dolgozzon, minden forintnak “feladatot” kell adnod.

Hogyan lehet kevesebb pénzt költeni élelmiszerre?

1. Készíts étkezési tervet.

Hogyan segít a menütervezés a költekezés visszafogásában? Egy menüterv készítése segít elkerülni mindazokat a helyzeteket, amikor például tanácstalan vagy a napi vacsorát illetően: „Ó, nem tudom, mi legyen a vacsora?” Aztán beszaladsz munka után a boltba, veszel ezt-azt, aminem fog mind elfogyni…

Készíts heti tervet minden étkezéshez. Ez nem jelenti azt, hogy minden nap főznöd kell. Ez azt jelenti, hogy reggel, délben, este és  akár tízóraira, uzsonnára is eltervezed, mit fogsz/fogtok enni.

Amikor az étkezéseket tervezed, tudod, hogy mit fogtok enni, így tudni fogod azt is, mit kell vásárolnod, így kevesebbet fogsz pazarolni.

2. Készíts egy bevásárló-listát.

Amint megtervezed a menüt, készítsd el a menühöz szükséges hozzávalók bevásárlási listáját. Írj össze minden olyan dolgot, amire szükséged van ahhoz, hogy az elkészített étkezési tervet megvalósítsd. Nézzd át a kamrát, a hűtőszekrényt és a fagyasztót is. Ezzel megakadályozod, hogy pénzt költs valamire, ami már van otthon. Ezután – és ez kulcsfontosságú – ne vásárolj olyan dolgokat, amelyek nem szerepelnek a listádon.

3. Hasznosítsd a maradékot.

Miután túl vagy az étkezésen, ne hagyd, hogy ami marad az egy tálkában a hűtőben aszalódjon, penészedjen meg. Ez pazarolás lenne. Használd fel a maradékot is. Vidd magaddal ebédtre másnap, vagy legyen a menütervedben  “morzsa-nap”, amikor a maradékokat eszed, eszitek meg, vagy eleve úgy álítsd össze a menüt, hogy legyen olyan étel is tervezve, ami az 1-2 napos maradékokon “alapszik”.  Maradt egy darab a húsvéti sonkából? Itt találsz tippeket, hogyan használd fel új ételekhez.

4. Dobozold az ebéded.

Ebédről jut eszembe: hagyd abba a napi éttermi, minkahelyi büfében ebédelést. Felejtsd el, hogy naponta  költesz pénzt a büfében szendvicsre, nasira, kávéra…. Vigyél otthonról dobozban ebédet. Tarts néhány nasit az íróasztalod fiókjában, amit az otthoni dolgok bevásárlásakor vettél meg.

5. Rendelj élelmiszereket online.

Ha online vásárolod meg az élelmiszereket,  könnyebben ki tudod válogatni az akciós termékeket, nyomon követheted a teljes költésedet, és ha több, mint amit a költségvetésbe beterveztél, törölheted az érucikkeket a virtuális kosaradból, mielőtt elküldenéd a megrendelést. Nem kell az élelmiszerbolton keresztül sétálnod számológéppel a kezedben, nem kell sorban állnod…. Pontosan tudni fogod, hogy mennyit fizetsz, mielőtt befejezed a megrendelést, és sokkal kevésbé valószínű, hogy felesleges áru kerül a kosaradba.

 

Hogyan lehet kevesebb pénzt költeni ruhákra?

 

1. Vizsgáld át a szekrényedet.

Mikor jártál utoljára egy beszerzési körúton – saját szekrényedben? Szuper ruhadarabjaid vannak a fiókban, vagy a fogason, amik arra várnak, hogy felvedd őket. Mert elfelejtetted őket.

Emlékezz rájuk. És ha ezt teszed, rájössz, hogy több ruhád van, mint amennyiről tudtál.

Inspirálódj a Pinteresten, hogyan állíts össze kapszula-gardróbot, s ami már nem kell, értékesítsd.

2. Csak olyan ruhákat vásárolj, ami passzol valamidhez

Ha valami újat vásárolsz, olyan darabotvegyél, amely segít egy új ruhát, szettet “varázsolni” a már meglévő ruháidból. Ne vásároljon olyat, ami újabb darabokat igényel.

Például egy farmer dzseki többféleképpen használható azokkal a dolgokkal, amelyek valószínűleg már megvannak. Vedd fel egy ruhával. Vedd fel printmintás kedvenc pólódhoz.

3. Olyan ruhát vásárolj, amire szükséged van.

Ha a zoknijaid lyukasak, új zoknikra van szükséged. Ha szükséged van bizonyos ruházati cikkekre, vásárold meg azokat. De ha meg akarod állítani a ruházat túlköltekezést, ne vásárolj olyan dolgokat, amelyekre nincs szükséged. Például harmadik ugyanolyan szabású, mintájú blúzra, polóra nincs szükséged.

4. Csak a minőségi ruházati cikkeket vedd, azok tartósak.

Ha ruhákat vásárolsz, gondolkodj hosszú távon. A ruházat, amely hosszabb ideig tart, jobb lehet a költségvetésednek, és segíthet csökkenteni a ruházati hulladékot. Néha az olcsóbb hosszú távon nem olcsóbb. Ne költs pénz olcsó ruhákra, fektess be a minőségbe.

5. Állíts be ruha-vásárlási havi keretet.

A legjobb módja, hogy ne költekezz túl sokat ruhákra, az, hogyha létre hozol egy költségvetési sort a ruhák számára. Állítsd be a költési korlátot. És ne lépd túl. Adj magadra, költs pénzt ruhákra, de tudatosan. A ruházatra is költhetsz pénzt, ha azt a költségvetésben betervezted.

Hogyan lehet megállítani a pénzköltést a háztartásban?

 

1. Válts újrahasznosítható holmikra.

A környezet köszönetet mond a következő pár tippekért.

Ahelyett, hogy pénzt költenél műanyag zacskókra, szerezz be néhány textil-szatyrot, zacskót. Igen, ez egy befektetés.

2. Használj mosható törülközőt a papírtörlő helyett.

Valószínűleg valahol van egy fiókban vagy szekrényben  ruha kéztörlő. Ha nincs, kérd meg édesanyádat, hogy karácsonyra vásároljon vagy varjon neked. Ezek a dolgok nem drágák.

3. Vásárolj nagyobb kiszerelésű terméket.

Hogyan lehet spórolni azzal, ha nagyobb mennyiségű árut vásárolsz? Először is, az nagyobb kiszerelésű áruval nem mindig takarítasz meg pénzt. De gyakran. Nézzd meg a darabonkénti árakat. Ha egy 400 ml tusfürdő 699 Ft, a 750 ml-es pedig 959 Ft, akkor majdnem dupla mennyiségre kevesebbet költesz.

4. Használj újratölthető elemeket.

Elemek. Nélkülük néhány dolog nem működik.

Vásárolj újratölthető elemeket.

5. Készíts saját dolgokat.

Ne költs pénzt olyan dolgokra, amiket magad is meg tudsz csinálni. Tarts DIY napot. A Pinterest, a YouTube és a közösségi média tele van oktatóanyagokkal, hogy hogyan készíts szappanokat, háztartási tisztítószereket, szájvizet, kutyaeledeleket, mosogatószereket, hangya ölőszert, arctisztítót, bőrradírt – a lista hosszabb, mint a blog. Az összetevők megvásárlásásval hosszú távon nagy megtakarítást érhetsz el.

Hogyan lehet kevesebbet költeni a  szükségtelen dolgokra?

 

1. Azonosítsd a költekezés okát

“Születettt (pénz)költő” vagy, vagy az életed kulcsfontosságú pillanata a vásárlás?  Találd meg a költekezés okát. Vajon a stressz, a hangulat vagy az unalom miatt vásárolsz? Látod, mások vettek valamit, és lépést akarsz tartani velük? Szükségtelenül ott figyel a telefonodom 1-1 (sok) üzlet alkalmazása? Csak azért vásárolsz valamit, mert jó üzlet vagy mert olcsó? (Tipp: ha nem kell, akkor nem jó üzlet. Nem számít, hogy mennyire olcsók.)

Amikor megtalálod a költekezés okát, akkor megállíthatod a költekezést. Talán néhány alkalmazást törölnöd kell a telefonodról. Keress egy egészségesebb stresszlevezetőt, lehet az a jóga, egy jó könyv, vagy beszélgetés egy barátoddal.

2. Kerüld el a kísértést: ne menj vásárolni.

A kiadások csökkentésének legjobb módja az, hogy távol maradsz azoktól a helyzetektől, amelyek azt szeretnék, hogy pénzt költs. Tölts kevesebb időt a boltokban. Ne menj vásárolni ok nélkül. Tartsd be a listádat, amikor élelmiszereket vásárolsz.

3. Fagyaszd be a rövid távú kiadásokat

Ha ki akarod hívni magad, fagyaszd be a kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy csinálj „nem költök ma semmit” kihívásokat. Ha úgy dönt, hogy egyáltalán nem költesz pénzt egy egész hétig, először ellenőrizd az  üzemanyagtartályt. ( Senki nem akarja, hogy az út szélén ücsörögj, mert kifogyott az üzemanyag.)

A kiadások befagyasztása nem mindenkinek megy de nagyszerű módszer arra, hogy szó szerint leállítsd a pénzköltést. Segíthetnek abban is, hogy jobban figyeljü arra, hogy mennyire egyszerű pénzt költeni.  Így jobban megismeri a kiadási tendenciáidat, és hálásabb leszel a már meglévő dolgaidért.

4. Készíts saját kávét.

Ha minden reggel megállsz a helyi kávézóban, akkor egy csomó pénzt költesz a koffein-adagodra. Nem javasolom, hogy hagyd abba a kávéfogyasztást. De azt javasolom, hogy legyél saját magadnak barista. A saját kávé elkészítése kevesebb időt vesz igénybe és több pénzt takarítasz meg.

5. Fókuszálj a tartalomra, és ne próbálj meg lenyűgözni másokat.

Ha le akarod csökkenteni a kiadásaidat, tölts időt ezen a héten magaddal, gondolkodj azon, hogy mid van.

Ne feledd: senkit sem kell lenyűgöznöd, csak saját magad. És mi a jobb módja annak, hogy lenyűgözd magad? Ha bebizonyítod, hogy vissza tudod fogni a kiadásaidat, és minden nap közelebb juthatsz a pénzügyi céljaidhoz, a hatalmas jövőbeli álmaidhoz, amelyek sokkal többet jelentenek, mint az a kis bejegyzés az új cuccal, amelyet a közösségi médiában láthatna egy csomó ember.

Ez annál merészebb. És az álmaid nagyobbak.

 

A Költségkeret engedélyt ad Neked a költésre

Amint láthatod, nem mondom, hogy teljesen le kellene állítanod a kiadásokat. De ha szeretnéd a kiadásaidat ellenőrizni, és minden hónapban több pénzt megtakarítani, akkor néhány dolgon változtatást kell végrehajtanod.

A legnagyobb és legjobb változás a költségvetés megtervezése. Ez nemcsak a költekezési mintáidat tárja fel, hanem segít abban, hogy ezeket a mintákat összhangba hozd a céljaiddal – azt is engedélyezi, hogy költs!

Hogyan? Ha a tervezett összegeket különféle vásárlásokra, számlákra és tételekre fordítod, akkor azt mondja, rendben van, ha pénzt költesz.

Pénzügyi kérdésed van?

Érdekelnek további cikkek?

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds