Minden statisztika azt mutatja, hogy az emberek nagy része nem foglalkozik eléggé pénzügyeivel. Ráadásul, ezt a mulasztást általában nagyon gyenge kifogásokkal indokolják. Íme, a leggyakoribb 5 „indok”. 

„Épphogy kijövök a fizetésemből a hó végére”

„Sok a kiadás és a megszokott életszínvonal fenntartása mellett még nem keresek annyit, hogy félretegyek. Majd akkor elkezdek spórolni és megtakarítani, ha magasabb fizetést kapok”. Mondtad már ezt? A fogadalmakról – legyenek azok újéviek vagy „sima, hétköznapiak” – már írtam.  A pénzügyi coaching program segít abban, hogy akármennyi a jövedelmed, annak egy meghatározott százalékát félre tudd tenni. És ahogy növekszik a bevételed, úgy nagyobb mértékben takaríthatsz meg és fektethetsz be. Azt a legfontosabb megjegyezni, hogy nem teszed félre, amit sikerül egy adott hónapban megspórolnod, hanem  épp fordítva: először félre teszed a megtakarításra szánt összeget, akármilyen  kis összegről is van szó, és ami marad, abból finanszírozod az életed.

 „Nem értek hozzá”

A felmérések szerint a magyar lakosság fele érzi úgy, hogy a pénz, a befektetések világában a legjobb esetben is csak közepesen van otthon. Te is így gondolod? A többségnek igaza is van ebben.  Azonban ma már nincs is igazán szükség speciális szaktudásra ahhoz, hogy tudatos légy a pénzügyeidben. Rengeteg tanácsadó oldal, kalkulátor, elemzés, workshop segíthet abban, hogy jó megtakarítási, befektetési döntést hozz. Ha ezekkel a segédeszközökkel sem érzel kellő magabiztosságot, akkor fordulj olyan pénzügyi tanácsadóhoz, aki valóban független, objektív tanáccsal, információkkal tud ellátni, segít abban, hogy ne vessz el a különböző pénzügyi termékek, konstrukciók rengetegében.

„Ne nézzen engem senki baleknak.”

A tavalyi brókerbotrányok, a 2008-as világgazdasági válság, és egyéb kiszámíthatatlan (pl. a Brexit) krízis miatt sokan mondják, hogy jobb nyugton maradni, mert akkor nem lehet bukni. A bizalmatlanság és a félelem érthető, de azt se felejts el, hogy nem mentesítheted magad a környezet, a gazdasági hatásaitól. Ha kicsit sem kockáztatsz, akkor a lehetőségekről és munka nélküli, passzív jövedelemről is lemondasz. Nem csak hogy nem  dolgozik a pénzed, de közben veszítesz is az elszalasztott lehetőségeken.

„Nem érek rá”

Sokszor hallom, hogy nincs idő arra, hogy napi, vagy akár havi szinten foglalkozzon valaki a kiadásaival, bevételeivel és a megtakarítási, befektetési lehetőségeivel. Hiába az automatikus átutalás lehetősége a banki szolgáltatási palettán, s mindent nem is lehet azzal elintézni. Ha csak havi rendszerességgel végzel pénzügyi kontroll, akkor is komoly pénzeket tudsz megspórolni, illetve nyerni. Persze erre az időt kell rá szánni – de ez az idő megtérül.

„Nem érdekel”

Végezetül vannak, akiket egyszerűen nem érdekel a tudatos pénzkezelés. Ők úgy vélik, azért nem fontos ez, mert  soha nem került szóba ez a családban, vagy nincs bennük elég önfegyelem.  Jó hír, hogy ez a készség tanulható, fejleszthető. A pénz forgatására való hajlam generációról generációra tovább adható, így ha belekezdesz, akkor azt a gyerekeid, legközelebbi hozzátartozóid is átveszik, megtanulják tőled. Ugye, mennyivel jobb lenne, ha ők már azokat a pénzügyi hibákat nem követnék el. Jegyezd meg: a pénzügyeiddel is foglalkoznod kell, ha eredményt akarsz elérni.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*