A befektetési arany nem azért biztos befektetés, mert az árfolyama nem csapong, hanem azért, mert szinte kizárható a teljes elértéktelenedése, ami a többi befektetési eszközről nem mondható el. Mielőtt befektetési aranyat vásárolsz, tudd meg, mi minősül befektetési aranynak, s ismerd meg arannyal kapcsolatos adószabályozást is.

A gazdagság, a vagyon jelképe

Az arany évezredek óta a gazdagság és a vagyon jelképe. Manapság azonban az arany ipari felhasználásának legalább olyan jelentősége van, mint a vagyon-felhalmozási szerepének. Az arany ipari felhasználása az alábbi két tulajdonságán alapul:

  • nem, vagy csak alig lép reakcióba más elemekkel,
  • kiválóan vezeti az elektromos áramot, alacsony az elektromos ellenállása.

Az arany vagyon-felhalmozási szerepe részben a ritkaságából, részben pedig a redukcióra való hajlamosságának hiányából ered.

Tudtad?

Az aranyból készült érmék egy része még ma is fizetőeszköznek minősül. Az arany döntő része nemzeti bankokban került felhasználásra az értékmegőrző szerepe miatt.

Az arany akkor értékelődik fel, ha a világ gazdasági folyamatai negatív irányt vesznek, mert ilyenkor megnő azoknak a befektetőknek a száma, akik az értékőrző befektetési formákat keresik. Az arany nem azért biztos befektetés, mert nem csapong az árfolyama, hanem mert szinte kizárható az elértéktelenedés veszélye, ami nem igaz a többi befektetési eszközre.

A befektetési aranyat választó konzervatív befektetők akkor „örülnek”, ha zavarok vannak a pénzpiacon, a gazdaságban, mert ekkor jelentősen megnő az arany ára.
Az elmúlt 5 évben jelentősen csökkent az arany ára. Ez törvényszerű, hiszen a 2008-as gazdasági világválság során nagymértékben nőtt a befektetési arany után a kereslet, s ezzel az ára is. A válság megszűnését követően jelentős korrekciót hajtott végre a piac.

Miért vásárolj befektetési aranyat?

Elsődlegesen a likvid piaca és a hosszútávú értékállósága miatt.

A befektetési aranynak van egy kedvező tulajdonsága. Európában minden terméket terhel valamekkora mértékű forgalmi adó. A befektetési arany esetében az egyes államok úgy szabályozták az előállítását és kereskedését, hogy mire az arany hozzád, mint magánszemélyhez, vagy felhalmozási céllal vásárló vállalkozáshoz kerül, addig az árban nincs benne semmiféle forgalmi adó.

Mi minősül befektetési aranynak?

A nagy tisztaságú (minimum 995 ezrelék) nemesfém. A befektetési aranyat rúd vagy lapka formájában állítják elő.

Neked megvan már?

Neked megvan már?

Legkisebb mennyiség az 1 gramm.  A leggyakrabban alkalmazott tömegegység a gramm és az uncia.

Az aranyérme akkor minősül befektetési aranynak, ha azt 1800 után verték és törvényes fizetőeszköz volt, vagy jelenleg is az. Azt fontos tudnod, hogy a nagy numizmatikai értékű érmék nem lehetnek befektetési aranyérmék. A befektetési aranyérme értéke csak 80%-kal haladhatja meg az aranytartalmának az értékét. A befektetési aranyérmék esetében nem került meghatározásra a kötelező tisztasági érték.

Híres befektetési aranyérmék

  • Bécsi Filharmonikusok,
  • Arany sasok,
  • Krugerrand,
  • Juharlevél, stb

Az érméket több méretben hozzák forgalomba.

Milyen aranybefektetési lehetőséged van még?

Például aranyszámlát is nyithatsz, amelyen kis tételekben kereskedsz az arannyal. A számla vezetése viszont költséges, s előfordulhat, hogy sosem találkozol az általad vásárolt termékkel.

Vásárolhatsz arany ETF-eket is. (További lehetőségekről korábban írtam már ebben a posztban.)

Lényeges tudnod, ha befektetési aranyat akarsz vásárolni

A vásárláshoz meg kell adnod az adataidat, mivel a vásárlásról az eladónak számlát kell kiállítania. A befektetési arany értékesítése után nem szabad ÁFÁt felszámítani fő szabály szerint, és az arany importja után a vámhatóság sem fog forgalmi adót kivetni. A jogszabály mentesíti a befektetési arannyal kapcsolatos ügynöki/közvetítői szolgáltatást, ha azt az aranyat eladó személy részére nyújtják. Ezek a rendelkezések teszik lehetővé, hogy a befektetési arany árában forgalmi típusú adó ne jelenjen meg.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*