Manapság az újabb és újabb tárgyak felhalmozása, a vásárlás mindennapos szokássá vált. Ez lehet örömteli dolog is, de lehet, hogy csak egy bosszantó, rossz szokás. Év elején, amikor általában mindenki tele van tervekkel, az a kérdés, Te tovább nyújtózkodsz-e, mint ameddig a takaród ér. Lássuk, mit tehetsz, ha rendszeresen többet költesz, mint amennyit szeretnél, vagy amennyit megengedhetnél magadnak.

Értsd meg…

…,hogy miért költesz vagy vásárolsz többet, mint amennyit szeretnél, amennyit ésszerűnek tartasz, vagy épp amennyit megengedhetnél magadnak
Különböző kutatások bizonyítják, hogy a következő 4 dolog miatt vásárolnak az emberek olyan dolgokat, illetve mennyiségeket, amelyekre nincs szükségük:

  • így csökkentik a stresszt,
  • megjutalmazzák magukat,
  • szórakozásból, ezzel ütik el az időt,
  • bizonytalanok, kevés az önbizalmuk ahhoz, hogy önálló, megfontolt döntéseket hozzanak.

Gondolj vissza a legutóbbi alkalomra, amikor többet költöttél, mint eredetileg tervezted, mint amennyit szerettél volna. Melyik tényező játszott ebben a legnagyobb szerepet a fenti közül? Talán kettő is holtversenyben? Ha megérted az okokat, nagy lépést tehetsz a változtatás felé – persze csak akkor, ha tényleg változtatni akarsz.

Tervezd meg, mit fogsz vásárolni 

Ha meleg ruhákat szeretnél vásárolni, írj egy listát, konkrétan mit szándékozol megvenni. Aztán, mielőtt végig járnád a plázákat vagy végig néznéd webshopokat, nyisd ki a szekrényedet, és nézd át: nincs elég meleg ruhád? Lehet, hogy több is van, mint amire emlékeztél? Lehet, hogy csak egy új vastag harisnyára van valóban szükséged, de egy újabb pulcsira már nincs.

 Tarts vásárlás-böjtöt

vásárálás-böjt

„Amikor vásárolok, jobbá válik a világ.” Rebecca Bloomwood ( Egy boltkóros naplója)

Milyen gyakran vásárolsz ruhát, kiegészítőt, kütyüt? Naponta? Hetente? Kéthetente? Ha hetente, akkor , próbáld ki, hogy 2 hétig elkerülöd az üzleteket. Ha kéthetente, akkor egy hónapig.

Minden nap írj fel magadnak 1-2 gondolatot a napi hangulatodról, arról, hogyan érzed magad, milyen módon igyekszel legyőzni a kísértést. (Ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokkal segítek a  coaching során.)

Aludj rá párat

Nagyon vágysz valami új szerzeményre, amit megláttál a tv-ben, vagy az újságban; de mi lenne, ha nem akarnád azonnal? Halaszd el a döntést egy-két nappal! Ha pár nap után is még mindig nagyon szeretnéd, akkor is ott lesz. (Ha pedig épp lecsúszol róla, vedd „égi jelnek”, nem is volt rá igazán szükséged.)

Gondold át alaposan

Az impulzusvásárlás a felületes döntések következménye. Azért veszel meg egy ruhát, amit meglátsz, mert tetszik a színe, mert van valami ellenállhatatlannak tűnő tulajdonsága.

Ez nem a pillanatnyi döntések ideje. Ezeket gondold végig:

  • Van már valami hasonló darab a birtokodban, mint amit kinéztél magadnak a neten?
  • Biztos, hogy olyan holmit akarsz megvenni, ami jövőre is jó lesz?
  • Meg tudnád szerezni olcsóbban is?
  • Ha levágnád a kiszemelt árucikkről a címkét, akkor is tetszene?
  • Más ruhákhoz tudnád felvenni?
  • Elég kényelmes ahhoz, hogy egynél többször felvedd?

Ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, máris tudod a választ arra a kérdésre, hogy: valóban szükséged van arra a holmira?

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds