Ez a cikk-sorozat az alábbi kérdésekben segít Neked:

Hogyan válassz a nyugdíjcélú számlák között?

Hogyan oszd meg a megtakarításodat a nyugdíjszámlák között?

Mik a nyugdíjszámlák előnyei?

Hogyan tudod kihasználni a nyugdíjszámlákban rejlő lehetőségeket?

 

A nyugdíjrendszerről sokan és sokat beszéltek eddig.

Én csak egy kis áttekintést adok a jelenlegi helyzetről ebben az interjúban:

 

 

A nyugdíjszámláknak több előnye van.

 • Az ezekre a számlákra befizetett megtakarításaid után –  meghatározott összeghatárig – adóvisszatérítést vehetsz igénybe. Miért ne csökkentenéd az adódat, ha már van erre lehetőség?
 • A nyugdíjcélú megtakarítási számlákra befizetett megtakarítások hozama ( kamat, osztalék, árfolyamnyereség) – meghatározott feltételek esetén – adó- és járulékmentességet élvez. Ez a mentesség általában a számlanyitás és a nyugdíjkorhatár elérése között eltelt időtől függ.
 • Melyek a nyugdíj célú számlák?

   

  Önkéntes nyugdíjpénztár

   

  Azt mondhatnám, hogy a nyugdíjrendszer 4 pilléres, de ez már nem teljesen igaz, hiszen a 1997-ben bevezetett magánnyugdíjpénztári pillér megszüntetése folyik 2011 óta. Az ebben a formában még meglévő vagyon is visszakerülhet az államkasszába. Az állami rendszerből azonban egyre kevesebb nyugdíj várható. Annyi biztosan nem, amely a megszokott életszínvonalat biztosítja majd Neked. Tehát, ha nem akarsz sokkal rosszabbul élni, akkor önkéntes, nyugdíjcélú megtakarításra van szükséged. Megfelelő nagyságú megtakarítással, vagyonnal elkerülheted, hogy nyugdíjas éveidben dolgoznod kelljen az életszínvonalad szintentartásához.

   

  Önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatást szinte minden pénzintézetben találsz. A szolgáltató által meghatározott összeg rendszeres befizetésén túl mindenkori anyagi helyzetedtől és a nyugdíjjal kapcsolatos elvárásaidtól függően rendszeres vagy alkalmi befizetéseket teljesíthetsz az önkéntes nyugdíjpénztári számládra. Az általad befizetett összeg befektetéséről és hozam eléréséről a nyugdíjpénztár gondoskodik.

  Az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal tehát Te vállalod, hogy aktív kereső időszakodban rendszeresen megtakarítasz magadnak.

  Mivel az állam nem tudja biztosítani a felosztó-kiróvó rendszerben a növekvő kifizetések és csökkenő befizetések ( kevés gyerek születik, sokan mennek külföldre dolgozni…) miatt a nyugdíjat, inkább ösztönzi az öngondoskodást.

  Az egyéni számládra befizetett összeg után egyszeri 20 %-os adóvisszatérítést vehetsz igénybe, melynek mértéke éves szinten max. 150.000 Ft lehet. Ez a visszaigényelt adókedvezmény-összeg az egyéni számládon kerül jóváírásra.

   

  Amint már említettem, a befizetett megtakarításodat a nyugdíjpénztár fekteti be. Ehhez neked befektetési portfóliót kell választanod. Jellemzően minden pénztárnál 3-5 különböző kockázati szintű portfóliót kínál a tagjainak. Te döntesz arról, hogy melyik portfóliót választod, a pénztár pedig feltölti az adott portfóliót befektetésekkel, menedzseli őket. A portfólió megválasztásánál kockázattűrő képességed és a nyugdíjig hátralévő időt kell elsősorban figyelembe venned. Minél távolabb van még a nygdíjbavonulásod, s minél jobban viseled a kockázatot, annál magasabb kockázati szintű portfóliót választhatsz. A nyugdíjkorhatár közeledtével érdemes alacsonyabb szintű portfólióra váltani. A nyugdíjhoz közeledve egyre fontosabb az időzítés.

   

  Mielőtt nyugdíjpénztárt választasz, tájékozódj

 • az egyes pénztárak befektetéshez viszonyított költségszintjéről,
 • a befektetési politikájáról,
 • a portfólióváltás költségeiről,
 • a váltás lehetőségének gyakoriságáról,
 • a különböző portfóliók hozamairól…
 •  

  A következő részben a Nyugdíj- előtakarékossági számláról fogok írni.
  Ha a nyugdíj-alapodat, nyugdíjtőkédet saját magad akarod összerakni, jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra, vagy iratkozz fel hírlevelemre.

  A szolgáltatásról itt találsz bővebb információt.

   
  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
  a személyes és családi pénzügyek szakértője
  +36 30 737 5074


  Ezt láttad már??

  Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

  Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

   

  Kattints IDE!!

  This will close in 20 seconds