Több mint egy éve folyamatos áresés jellemzi a nyersanyagok piacát. A kockázatkedvelő megtakarítók még ebben a piaci környezetben is elérhettek akár 29%-os hozamot is az árupiaci befektetésekkel. Mit kellett ehhez venniük? Hogyan tudsz Te is részesülni a nyersanyagpiac esetleges fordulásából?

A nyersanyagok árfolyamának zuhanásáról szólt az elmúlt több mint egy év. Azonban ebben az időszakban és nem túl jó gazdasági környezetben sem volt szükségszerű, hogy csak veszíts az árupiaci befektetéseiden. A zuhanó árak mellett akár 29%-os nyereségre is szert lehett tenni az elmúlt év során a nyersanyagok piacán.

Ha hajlandó vagy jelentős kockázatot vállalni, akkor a jelenlegi helyzetben is ajánlott lehet a nyersanyagpiaci lehetőségek között keresgélned. A nyersanyagok mindig is a nagy veszélyeket rejtő befektetések közé tartoztak, és ez mostanában különösen igaz.

Ezzel együtt nem szabad megfeledkezned az egyik legfontosabb befektetési alapszabályról: „olcsón vegyél és drágán adj el”. Mikor vegyél valamit olcsón, ha nem több mint egy évnyi árfolyam-esés után? Márpedig a nyersanyagok piacán több mint egy éve tart a lejtmenet.

Hogyan tudsz részesülni a legkényelmesebben a nyersanyagok piacának mozgásából?

A nyersanyag alapok közül válogass!

Mint már sokszor írtam: a befektetési alapok kínálják a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb vagyongyarapítási lehetőségeket. (Ha nem olvastad még, például itt megteheted.) Most is így van. A nyersanyag, azaz az árupiaci alap megvásárlásával komplett portfóliót tudsz megvásárolni. Ezeknek az alapoknak minden mögöttes eleme a nyersanyagokhoz kapcsolódik.

Ezek lehetnek aranybányák részvényei például, de leggyakrabban az alapok maguk is befektetési alapokat vagy ETF-eket (ezek nagyon hasonlók a befektetési alapokhoz) tartanak. Egyik legfontosabb jellemzője ezeknek az alapoknak, hogy profitálni tudnak a nyersanyagok árfolyameséséből is.

A legnagyobb forintban elérhető nyersanyag alapok

Hazánkban összesen hat ilyen alapot találsz.

Forrás: BAMOSZ

Forrás: BAMOSZ

A sorból kilóg a Budapest Arany Alapok Alapja (ezért jelöltem rózsaszínnel), mert ez az alap az aranyra koncentrál kizárólag. A hat alap közül – kezelt vagyona és visszatekintő hozamai alapján – az OTP Föld Kincsei Árupiaci Alapok Alapja emelkedik ki.

Ahogy az “olcsón vegyél-drágán adj el” aranyszabályt, úgy azt sem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi időszak eredményei semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőre nézve. Az alap eredménye jelzésértékű: egy olyan évben, amikor a nyersanyagok árfolyama esett (nem is keveset), ez az alap 29%-os hozamot tudott elérni. Az alap kiváló teljesítménye mögött az árfolyamesésre játszó ún. short pozíciók álltak.

A költségekről se feledkezz meg!

Mint minden befektetési alap esetén, mielőtt vásárolnál, mindenképpen nézd meg az alapot terhelő költségeket is! A nyersanyag alapok folyó költségei viszonylag magasak, a kezelésükhöz szükséges különleges szakértelem, illetve az ezen keresztül megteremtett magas hozzáadott érték miatt.

A magas költségeket az alapnak befektetései sikerével kell(ene) ellensúlyoznia. Egy 2-3%-os kezelési költség azt jelenti, hogy ekkora hozam csak arra elég éppen, hogy ne veszítsenek pénzt a befektetők. (Ez a költség a realizált hozamot csökkenti, nem kell külön megfizetned.)

Nem mindegy, melyik alapot választod. A legdrágább (Budapest Nyersanyag Alapok Alapja: 3,35%) és a legolcsóbb (MKB Nyersanyag Alapok Alapja: 2,34%) alapok költségei között több, mint 1 százalékpont a különbség. (Mellékesen jegyezem meg, hogy a sokak által a legdrágább banknak titulált, s a legmagasabb hozamot produkáló OTP alap az egyik legalacsonyabb folyó költséget számolja fel.)

Láthatod, lehetett szép eredményeket elérni nyersanyag alapokkal eddig is. A befektetés kockázatosságát viszont jól mutatja, hogy 20%-nál is nagyobb veszteséget szenvedett el a hat alapból négy az elmúlt egy év során.

Ha azt várod, hogy lassan véget érjenek a nagy zuhanások, próbát tehetsz az árupiaci alapokkal. Mindenképpen érdemes hosszútávra berendezkedned és semmiképpen nem ajánlom, hogy a megtakarított pénzed túl nagy részét tedd ennyire kockázatos eszközökbe. Főleg nem ilyen veszélyes időkben.

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds