Mikor volt az utolsó alkalom, amikor kihívás elé állítottad magad?

Könnyen megrekedhetünk a komfortzónánkban. Néhány ember számára ez azt jelenti, hogy ragaszkodik a rutinhoz. Mások számára pedig azt jelenti, hogy nem próbálnak ki semmi újat. 

De itt van a komfortzóna hátulütője: a növekedés és a fejlődés csak akkor történik, ha kihívások elé kerülünk. Ez igaz, akár edzünk, akár valami újat tanulunk, például SUPozni. És igen, ez még a pénzügyi növekedésre is vonatkozik. 

Bármilyen a költségvetésed, ezek működni fognak

A kihívások azért nehezek, mert kényelmetlenek és kilöknek minket a komfortzónánkból. De amikor a pénzügyeinkről van szó, extra nyomás és stressz nehezedik ránk. Milyen hatással lesz a kihívás, hogy több pénzt takarítsak meg, arra, hogy időben ki tudom-e fizetni a számláimat? Hogyan befolyásolja majd a megtakarítási kihívás a mindennapi kényelmemet és életminőségemet?

Nem számít, hogy fizetéstől fizetésig élsz, vagy milliókat keresel. A megtakarítási kihívások kényelmetlenek. 

De az az igazság: ha ma több pénzt takarítasz meg, akkor holnap kényelmesebb lesz. 

A stressz és az aggodalmak csak átmenetiek. A spórolás olyan, mintha egy ház alapját építenéd. Erős alap nélkül nem lehet biztonságos házszerkezeted – és erős megtakarítási szokások nélkül nem lehet egészséges pénzügyi életed. 

Nos, ezek a kihívások az adósságok kifizetésére is vonatkoznak. Bár mindannyiunknak több megtakarításra van szüksége, határozottan megértem, hogy az adósságok, különösen a magas kamatozású fogyasztási és hitelkártya adósságok törlesztését kell előtérbe helyezni, így ha úgy döntesz, hogy ezt helyezed előtérbe, az a te előjogod. 

Az alábbiakban néhány olyan megtakarítási kihívás következik, amely megváltoztatta az életemet, és remélem, hogy a tiédet is meg fogja változtatni. A legjobb rész? Ezek a megtakarítási kihívások minden költségvetés esetén működnek!

A 200 forintos megtakarítási kihívás

A 200 forintos megtakarítási kihívást az teszi olyan szórakoztatóvá, hogy olyan, mint egy játék.  A koncepció egyszerű: ments meg minden 200 forintost, amivel találkozol – egy adott időkeretben. 

Tegyük fel, hogy például 700 forintot ( egy ötszázast és egy 200 forintost) kapsz vissza a boltban. Mivel „belefutottál” ebbe a 200 forintos érmébe, félreteszed! Ilyen egyszerű.

De mi van akkor, ha szűkös a költségvetésed? Mi van, ha már így is fizetéstől fizetésig élsz?

Ezért van a kihívás második fele: „adott időn belül”.

Ha már jobban bírod a pénzügyeidet, talán kipróbálhatod ezt a kihívást egy hónapig… vagy akár egy egész évig! De ha a 200 forint valóban jelentős hatással lesz a költségvetésedre, akkor talán egy hétre korlátozod ezt a kihívást. 

Meglepődnél, mennyi helyen találkozhatsz 200 forinttal:

 • Vásárlásból származó aprópénz (csak készpénzben, bár a kihívást digitálisan is megvalósíthatod).
 • Hitelkártya jutalompontok
 • Kuponok vagy kedvezménykódok (ha a kedvezmény meghaladja az 5 dollárt, az 5 dollárt tegye el a megtakarításába!)…

Ha olyan vagy, mint én, és szeretnél írásos táblázatot vezetni a kihívásról, ezen az oldalon ingyenes nyomtatható nyomtatványokat találsz. Segítségükkel nyomon követheted a megtakarításaidat, így világos képet kapsz a fejlődésedről. 

A 12 hetes karácsonyi kihívás

Előfordult már veled, hogy az ünnepi szezon előtt pánikba estél, hogy mennyibe fog az neked kerülni?

Az ajándékok megvásárlásától kezdve a karácsonyi vacsora elkészítésén át a black friday pazarlásig, az ünnepi szezon gyorsabban lemerítheti a bankszámlánkat, mint ahogy azt gondolnánk.

Azért szeretem a 12 hetes karácsonyi kihívást, mert segít 55000  forintot megtakarítani az ünnepi szezonra. És mi a legjobb benne? 3 hónap áll rendelkezésedre, így nem érzed úgy, hogy ez igazán megterheli a költségvetésedet. 

Azáltal, hogy a megtakarítási kihívást 12 hétre osztod fel, a megtakarítási kihívás rendkívül jól megvalósíthatóvá válik. Íme a lebontás:

 1. hét:  4500 Forint 
 2. hét:  5500 Forint
 3. hét:  4000 Forint
 4. hét:  3500 Forint
 5. hét:  5500 Forint
 6. hét:  6000 Forint
 7. hét:  4500 Forint
 8. hét:  3500 Forint
 9. hét:  6000 Forint
 10. hét: 5500 Forint
 11. hét: 3000 Forint
 12. hét: 3500 Forint

Ha egy munkalap segít nyomon követni a megtakarítási célodat, akkor a nyomtatható munkalapokat itt találod

Könnyen spórolhatsz minden héten, ha megnézed a költségvetési kategóriáidat, és megnézed, hol tudsz spórolni, és hogyan tudod ezt megvalósítani. Például, ha úgy döntesz, hogy az élelmiszerbüdzsén spórolsz, talán ezt úgy tudod kompenzálni, hogy szándékosan keresed és használod a kuponokat. Így nem kell aggódnod amiatt, hogy a költségvetés csökkentésével a családod étkezési lehetőségei sérülnek. Vagy talán úgy döntesz, hogy lemondod azt a streamingszolgáltatást, amelyet soha nem használsz, de „a biztonság kedvéért” mégis előfizetsz rá. 

Sok helyen lehet pénzt megtakarítani, ha időt szánsz a keresésre és kreatív vagy!

A „Rúgd seggbe a rossz szokásod” megtakarítási kihívás

Az a nagyszerű ebben a kihívásban, hogy két legyet üthetsz egy csapásra

Egyrészt eléred az eredeti célt, vagyis a megtakarításaid növelését (vagy az adósságod kifizetését), másrészt pedig motiválod magad, hogy leszokj egy rossz szokásodról. 

A lényeg egyszerű: gondolj egy rossz szokásra, ami sok pénzedbe kerül.

Dohányzol? Minden nap kávézol? Túl sok édességet eszel?

Ahelyett, hogy engednél a szenvedélyednek, miért nem spórolod meg inkább a rossz szokásra költött pénzt? Minden alkalommal, amikor például kávéért mennél, akkor tedd azt a pénzt a megtakarítási számládra. Minden alkalommal, amikor a munkahelyeden megállnál az automatánál, tedd félre azt a pénzt.

Ez olyan szokásokra is vonatkozhat, amelyekért nem fizetsz.

Tegyük fel, hogy többet káromkodsz, mint szeretnél. Minden egyes káromkodáshoz rendelhetsz egy megtakarítási összeget. Lehet, hogy 100 Forint, de lehet, hogy 200, de valahányszor kimondod a káromkodást, be kell tenned a pénzt egy perselybe. Más szóval, végtelenül sokféleképpen módosíthatod ezt a kihívást, hogy a kedvedre váljon!

A 26 hetes megtakarítási kihívás

Ha nagyobb a pénzforgalmad, akkor ezt 52 hetes megtakarítási kihívássá módosíthatod. (Egy 53 hetes kihívást itt talász.)

Az ötlet az, hogy a legmagasabb számmal, a 26-tal kezded, ezt a számot szorzod százzal, s a kapott összeget takarítod meg: ebben az esetben 2600 forintot.

A következő héten, a 25. héten 2500 forintot takarítasz meg.

A következő héten, a 24. héten pedig 2400 forintot.

És így tovább.

Mire eljutsz az utolsó hétre, már több mint 35.000 forintot spóroltál! Azzal pedig, hogy minden héten csökkented a megtakarítandó összeget, az lendületet és izgalmat ad a kihívás sikeres teljesítéséhez.

Egy vicces csavar: ha kihagysz egy hetet, akkor elölről kell kezdened az egészet. Ez egy nagyszerű „csavar”, hogy motivált maradj, hogy a pályán maradj!

Záró gondolatok

Ha szeretnél még több megtakarítási kihívást, arra bátorítalak, hogy iratkozz fel a YouTube csatornámra.

És még egyszer, ha szeretnél nyomtatható anyagokat, amelyek segítenek neked a megtakarítási kihívások megvalósításában, kattints ide.

Ezek a kihívások szórakoztatóak! Tehát ha ez segít neked, akkor tekintsd játéknak! És a legjobb benne: ez az a fajta játék, ami segít neked fejlődni!