A pénzzel való gazdálkodás egyedül is elég nehéz, de friss házasként ez egy teljesen új kihívás. Mindkettőtöknek megvan a saját módszere a dolgok intézésére, és nehéz lehet megtalálni a módját annak, hogy együtt dolgozzatok a pénzügyeiteken.

Különösen az ellentétes pénzügyi értékrendek lehetnek károsak a házasságokra nézve. Ha az egyik fél költekező, míg a másik szeret spórolni, az sok súrlódást okozhat.

Egy tanulmány szerint, ha az egyik házastárs úgy véli, hogy a másik ostobán költi a pénzt, az 45%-kal növeli a válás esélyét. Szerencsére Te és a házastársad megtalálhatjátok a módját annak, hogy együtt dolgozzatok, és a természetes pénzhasználati stílusotokat felhasználva kiegészítsétek egymást.

5 lépés az újdonsült házasok költségvetésének összeállításához

Ha nemrég házasodtatok össze, most van itt a tökéletes alkalom, hogy elkezdjetek együtt dolgozni a pénzügyeiteken. Íme öt lépés, hogy elkezdhessétek.

Döntsétek el, hogy egyesítitek-e a pénzügyeiteket

Az első döntés, amelyet minden házaspárnak meg kell hoznia, az, hogy egyesítik-e a pénzügyeiket. Ez pedig a preferenciáktól függően mindenkinek kicsit másképp fog kinézni.

Egyes párok például úgy döntenek, hogy pénzügyeik nagy részét külön tartják, és csak egy közös számlát vezetnek. Mások inkább összevonják a bankszámláikat, hitelkártyáikat, és együtt írják alá az összes hitelt.

Döntsétek el, hogy mi a megfelelő kettőtök számára a prioritásaitok alapján. És ha úgy döntötök, hogy különválasztjátok a pénzügyeiteket, az sem baj – a házasság és a pénzügyek terén nincs mindenkire egyformán alkalmazható megoldás.

Legyetek őszinték a pénzügyi helyzetetekkel kapcsolatban

Akár úgy döntötök, hogy egyesítitek a pénzügyeiteket, akár nem, fontos, hogy őszinték legyetek a jelenlegi pénzügyi helyzetetekkel kapcsolatban. Ha sok adósságot hozol a házasságodba, erről a partnerednek tudnia kell.

Sok ember számára ez azzal kezdődhet, hogy őszinte lesz önmagához a pénzügyeivel kapcsolatban. Sokan félelemből vagy bűntudatból kerülik a fennálló adósságaik áttekintését. Ha nem vagy biztos benne, hol állsz anyagilag, szánj időt arra, hogy kiderítsd, így nyíltan kommunikálhatsz a házastársaddal.

És amikor a házastársaddal kommunikálsz a pénzről, nagyon fontos, hogy ítélkezésmentes zónát hozz létre. Még akkor is, ha a partnered rossz pénzügyi döntéseket hozott, semleges nézőpontból közelítsd meg a helyzetet. Ez lehetővé teszi, hogy mindketten kidolgozzatok egy tervet a továbblépésre.

Beszéljetek a pénzügyi céljaitokról

Most, hogy tudjátok, hol tartotok anyagilag, elkezdhettek beszélni a jövőbeli céljaitokról. Sok házaspár nem ismeri a pénzügyi prioritásait, vagy azt, hogy hová akarnak eljutni.

Először is fontos, hogy gondoskodjatok az alapvető dolgokról. Ezek közé tartozik:

  • Megszabadulni az adósságtól: Ha valamelyikőtöknek magas kamatozású hitelkártya-tartozása van, akkor tervet kell készítenetek annak mielőbbi kifizetésére.
  • Hozzatok létre egy vészhelyzeti alapot:  rendelkeznetek kell egy hathavi vészhelyzeti tartalékkal. Ha ezt megteszitek, elkerülhetitek, hogy a jövőben hitelkártyákra kelljen támaszkodnotok
  • Legyen tervetek a nyugdíjazásra: Ha még nem tettétek meg, Neked is és a házastársadnak is el kell kezdenie pénzt félretenni a nyugdíjra. Minél hamarabb kezdetek hozzá, annál valószínűbb, hogy eléritek a nyugdíjcéljaitokat.

Amint az alapokat lefedtétek, elkezdhetitek megbeszélni a többi pénzügyi célt, amelyet el szeretnétek érni. Például, szeretnétek-e házat/lakást vásárolni a következő öt évben, vagy egy emlékezetes utazásra gyűjteni?

Írjátok le pénzügyi céljaitokat, és beszéljétek meg, milyen lépéseket tudtok tenni ezek elérése érdekében. Ha például az utazás az egyik prioritás, fontolóra vehetitek egy utazási megtakarítási alap létrehozását.

Mi az a megtakarítási alap?

Új vagy a megtakarítások világában? Ne aggódj, nem vagy egyedül.

A megtakarítási alap egyszerű stratégiai módja annak, hogy egy kis pénzt takaríts meg minden hónapban

Költségvetés készítése együtt

Itt az ideje, hogy elkészítsétek első közös költségvetéseteket házaspárként! És ne érezzétek magatokat rosszul, ha ez elsőre nem kellemes élmény. A költségvetés készítése a legtöbb embert stresszeli, és időbe telik, amíg kitaláljátok, hogyan tudtok együtt dolgozni a költségvetésen.

Kezdjétek azzal, hogy kiszámoljátok, mennyi a közös fizetésetek, és eldöntitek, milyen költségvetési megközelítést fogtok alkalmazni. Én személy szerint a nulla alapú költségvetést javaslom, ahol minden megkeresett forinthoz egy költési kategóriát rendeltek.

Ha a költségvetés elkészült, nem maradhat pénz. Úgy tapasztaltam, hogy ez a stratégia a legjobb módja annak, hogy ellenőrzésetek alá vonjátok a pénzügyeiteket, és elkerüljétek a túlköltekezést.

Amikor költségvetést készítetek, mindenképpen tervezzétek meg a havi kiadásokat, a hosszú távú kiadásokat, az adósságtörlesztést és a megtakarításokat. Innen kezdve szükség szerint módosíthatjátok és nyomon követhetitek a havi kiadásaitokat.

S.2.Ep.3. – Miért ajánlom a papír alapú költségvetést az alkalmazások helyett?

Havi ellenőrzés ütemezése

Sajnos a neheze még ezután jön. Ha összeállítottátok a közös költségvetést, minden hónapban át kell néznetek azt és beszélnetek kell a pénzről.

Megfontolhatnátok, hogy havonta egy olyan pénzellenőrzést szerveztek, ahol átnézitek a költségvetést, és megbeszélitek, hogyan teljesítettetek az adott hónapban. Lehet, hogy rájöttök, hogy bizonyos kategóriákban túlköltekeztek, és csökkentenetek kell a kiadásaitokat.

A lényeg az, hogy a pénzügyi helyzetetek folyamatosan fejlődni és növekedni fog, és a költségvetésetek is. Fontos, hogy rugalmasak legyetek, dolgozzatok együtt, és mindig törekedjetek a nyílt kommunikációra a pénzetekről.

A lényeg

Akár úgy döntötök, hogy egyesítitek a pénzügyeiteket, akár nem, a pénzkezelés új házaspárként nem biztos, hogy könnyű lesz. De ha továbbra is együtt dolgoztok, egyre jobban fogjátok csinálni, és elkezdtek haladni a céljaitok felé.

Ügyeljetek arra, hogy a kommunikációs vonalak nyitva maradjanak, és tegyétek félre az ítélkezést, hogy megtaláljátok azt a rendszert, amely mindkettőtök számára működik. Ha pedig további tippekre van szükségetek a költségvetés és a pénzkezelés terén, mindenképpen nézzétek meg a pénzügyi szabadsághoz vezető kilenc lépésemet.

A távolság nem akadály!

6 hónapos családi kassza tervező program, akár online is!

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds