Sokan még akkor is képtelenek megtakarítani, ha a jövedelmükből egyébként telne rá. Vannak akik elkezdik, félreteszik a fizetésük egy részét, ám a megspórolt pénzt végül mégiscsak idő előtt elköltik valamire. Ha Te is ezzel a problémával küzdesz, rajtad is segíthetnek az alábbi spórolás trükkök.

Önmagában pénzt félretenni sokaknak még nem jelent nehézséget. Viszont annál nehezebben szokott menni, hogy az elviekben már megtakarított pénzt ne költsék el idő előtt valami másra. Nagyon egyszerű egyik oldalról megvágni a kiadásokat, de ugyanilyen könnyű, hogy másik oldalon többet kezdenek költeni.

A megtakarítást csak akkor fogod tudni megtartani, ha megakadályozod, hogy idő közben elfolyjon valahol.

Amire igazán szükséged van az néhány trükk, melyekkel ráveheted magadat a rendszeres megtakarításra.

Kezdd az aprókkal

Érdemes egy kisebb összeget meghatároznod, amit minden este tegyél bele egy befőttesüvegbe, vagy valami tartóba, például így. Az itt felhalmozódó összeget minden hónapban tedd be a megtakarítási számládra.

Automatizáld a megtakarítást

Sajnos azt kell mondanom, hogy a legtöbben túlértékelik az akaraterejüket. Jobban jársz, ha rendszeres átutalásokat állítasz be a számládon, így automatikusan kerül át a pénz a megtakarítási számládra vagy például a nyugdíjcélú megtakarításba.

Rejtsd el

El kell érned, hogy lehetőleg semmi se emlékeztessen a rendelkezésedre álló pénzre. Érdemes különböző pénzintézeteknél vezetni a megtakarítási és a folyószámlát, így nem fogod látni előbbi egyenlegét, amikor például bejelentkezel az internetbankodba. Ne kérj papíralapú értesítéseket a nyugdíjcélú megtakarításaidról, és ne is ellenőrizd ezeket évente egy-két alkalomnál többször.

Persze a ló túloldalára sem szabad átesni. Kérj értesítéseket a levonásokról, esetleges szokatlan tranzakciókról. Így könnyedén ellenőrizheted, hogy nem történt-e csalás a károdra.

Nevezd el a számlát

Jelentősen visszatarthat a pénz elverésétől, ha a számládat felcímkézed, mindegyiket elnevezed arról a célról, amire épp gyűjtesz. Az átnevezéseket általában az online felületen végezheted el: nyaralás, új autó, ünnepnapok, stb.

Sokkal könnyebb belenyúlni egy névtelen megtakarítási számlába, mint egy olyanba, amelynek mondjuk „tengerparti üdülés” a neve. A számla elnevezése azonnal eszedbe fogja juttatni, hogy tulajdonképpen mit is áldozol fel akkor, amikor elcsábulsz, s költöd a pénzt. Gyakran a nyugdíjcélú megtakarításoknak is adható nevet. Mit szólnál a „visszavonulási alap”-hoz?

Használj alkalmazásokat

Több olyan alkalmazás is elérhető (például Koin, Money Lover, Pocket Expense, home budget stb.), melyek segítenek összegezni a havi költéseidet, illetve segítenek meghatározni, hogy hol tudnád visszafogni a kiadásaidat.

Zárd el

Célszerű csekélyebb, könnyen hozzáférhető összegeket félretenni a kisebb vészhelyzetek esetére. Ezeket leszámítva azonban érdemes elgondolkodnod azon, hogyan létesíts minél több akadályt közéd és megtakarításaid közé. Például elrettentő ereje lehet, ha a megspórolt pénzed idő előtti felhasználásakor büntetést kell fizetned. Gondolj például a nyugdíjcélú megtakarításokra, melyek idő előtti megbontása jelentős büntetésekkel, adókötelezettséggel jár.

Irányítsd át

Minden alkalommal, amikor megszüntetsz egy előfizetést, lemondasz egy szolgáltatást vagy visszafizetsz egy tartozást, az addig arra fordított pénzt irányítsd át a megtakarításaidba.

Tedd félre a szerencsepénzeket

Tartsd nyilván az öledbe hulló extra bevételeket is: kedvezmények, bónuszok, visszatérítések (ide értve az adódból származó visszatérítéseket is) – mindegyiket tedd félre. Ezek 10 százalékát nyugodtan költsd el amire csak szeretnéd, de a maradékot spórold meg.

Tedd félre a fizetésemelésed

Kaptál 10 százalék fizetésemelést? Legalább 7-et tegyél félre a nyugdíjadra. Így lesz egy kis extra pénzed a folyószámládon, miközben az emelésed nagy részét félretetted, hogy az a jövődért dolgozzon.

+1 tipp, de csak ha már tudatosabb vagy

Tedd félre a jóváírásokat

Használj hitelkártyát a kiadásaid fedezésére, és minden hónap végén egyenlítsd ki a tartozásodat. Az ezért kapott jóváírásokat rendszeresen tedd el a megtakarítási vagy a nyugdíjcélú számládra.

Hova tedd a megtakarított pénzed? Milyen pénzügyi megoldást válassz? Valódi válaszokat, tanácsokat kapsz itt! Kattints!Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!