Brókerbotrányok, piramisjátékok és tárhelyes és egyéb rafinált átverések szedik az áldozataikat. Pedig ezeknek jelentős része józan gondolkodással és pénzügyi intelligencia-fejlesztéssel, pénzügyi ismeretek gyarapításával megelőzhető lenne. Ebben bejegyzésben a legveszélyesebb befektetői veszélyekre szeretném felhívni a figyelmet. Van 2 perced elolvasni?

Minél valószerűtlenebbek az ígéretek, annál nagyobb követőik száma” – szól André Kostolany – magyar származású tőzsde spekuláns –  bölcsessége. Az idézet sajnos hazánk esetében is megállja a helyét! Minden évben kitört itthon legalább egy botrány. Közös jellemzőjük az emberi hiszékenység és mohóság volt. Tribuszerné és a karcagi Bróker Marcsika üzelmeiben, a bombasztikus biogiliszta üzletben, az aranyhamisítási skandalumban vagy a Quaestor-botrány során emberek ezrei vesztették el pénzüket, megtakarításaikat.

Elolvastad már?

Óvakodj az áltanácsadóktól!

Habár az elmúlt években sokkal szigorúbb lett a pénzügyi tanácsadók szabályozása, még  mindig túl sok a trükköző áltanácsadó. Irreálisan magas hozamokat, legtöbbször garanciát ígérnek és az általuk javasolt ajánlat persze csak „azonnal és most” érvényes. Használd mindig a józan eszed és jól gondolj át minden ajánlatot. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, azonnal lépj le!

Olvasd el ezt is: Amit a pénzügyi tanácsadókról tudnod kell

Brókercég stabil háttér nélkül!

Gyűjts minél több hiteles információt a brókercégről, s mindig stabil háttérrel rendelkezőt válassz. A legfontosabb ellenőrzési pont az MNB Pénzügyi Felügyeletének oldala lehet, ahol név szerint leellenőrizheted, hogy rendelkezik-e aktív pénz-, tőke- vagy egyéb piaci engedéllyel a kiválasztott vállalkozás.

 

Ne tegyél fel mindent egy lapra!

Régi szabály, hogy ne tedd fel mindenedet egy lapra, azaz a befektetni való tőkédet oszd fel több részre (diverzifikáld). A gyakorlatban érdemes min.4-5 felé befektetési vagy megtakarítási terméket választani.

Elolvastad már? Hozam-túra – befektetési útikönyv kezdőknek

Óvakodj a túlzott tőkeáttételtől!

Egyre több befektetési konstrukció teszi lehetővé, hogy az alaptőkéd többszörösével, „hitelből” kezdj el spekulálni. A mohóság nem erény és ha mohó vagy, könnyen ráfázhatsz! Ha ki is próbálsz valami hasonlót, akkor is csak nagyon kis tételben vágj bele és értsd meg pontosan a kockázatot! Kizárólag annyi tőkét kockáztass, amennyit még nem fáj elveszteni!

Ezt olvastad már? Fekete öves befektető akarsz lenni?

Veszélyes devizák!

Hiába ígérnek magasabb kamatot vagy hozamot egyes devizákban – török líra, rubel, dél-afrikai rand, brazil reál, stb – kibocsátott befektetések, az esetek 99,9%-ban igaz a mondás: „a magasabb hozamért magasabb kockázatot kell vállalni” Nagyon magasat!

Ne kövesd a csordát!

Bármilyen ajánlatot is kapsz, mindig alaposan gondold át a végleges döntésedet. Hagyd figyelmen kívül a tömegpszichózist és ne az alapján dönts, hogy hányan választották már az adott terméket. Ha pedig rossz érzés fog el, azonnal mondj nemet!

Ezt olvastad már? Melyik nyugdíjcélú megtakarítással jársz a legjobban?

Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek! >>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!