Vajon hányan kívánják azt, bárcsak visszamehetnének az időben és megmondhatnák fiatalabb énjüknek, mit ne tegyenek? Ha lenne rá lehetőségem, valószínűleg a következő tanácsot adnám magamnak: Kezdj el befektetni kevés pénzből, ahelyett, hogy (hitelkártya) adósságot halmoznál fel. Nem tudom, hol tartasz az életedben, mennyi pénz van a zsebedben vagy a folyószámládon, de ha már megszabadultál a magas kamatozású fogyasztói adósságoktól, érdemes elgondolkodnod azon, hogy a befektetés megfelelő-e számodra.

Ezt szem előtt tartva vizsgáljuk meg ezeket a kérdéseket:

  • Mit kell tudnom, mielőtt befektetni kezdenék?
  • Tényleg lehetséges kevés pénzzel elkezdeni a befektetést?
  • Részvényekbe vagy befektetési alapokba  jobb fektetni?
  • Befektetési alkalmazások a pénzbefektetés megkezdéséhez
  • Mit kell még tudni a befektetésről?

Mielőtt belekezdenénk, tudnod kell, hogy ennek a blognak nem feladata a befektetési, jogi vagy adótanácsadás. Ehelyett néhány alapvető ismeretet kínálok Neked, hogy segítsek jobban tájékozódni. Bár sok autodidakta ember sikeresen fekteti be a pénzét, mindig jó ötlet egy szakember személyre szóló tanácsát kérni.

Mit kell tudnom, mielőtt befektetni kezdenék?

Fontos, hogy tisztában legyünk a kockázattűrő képességünkkel. Te olyan valaki vagy, aki szeret agresszív lenni és nagyobb nyereségre törni, vagy inkább lassan és egyenletesen szeretnéd felépíteni a befektetéseit? Ez hatással lehet arra, hogy milyen részvényekbe, kötvényekbe, befektetési alapokba vagy tőzsdén kereskedett alapokba fektess.

Van egy másik megközelítés is, mégpedig az, hogy határozz meg egy célt, amelyet el szeretnél érni a befektetéssel, mérlegeld, hogy milyen hosszú időtáv áll rendelkezésedre a cél eléréséhez, és dolgozz együtt valakivel egy olyan portfólió kialakításán, amely segít elérni ezeket a célokat.

Függetlenül attól, hogy milyen a kockázattűrő képességed, a befektetésben nincsenek biztos tippek. El kell viselni, hogy mindent elveszíthetünk, amit befektetünk. A 2007-2009-es nagy recesszió rengeteg vagyont semmisített meg. Sok ember nyugdíjalapját súlyosan érintette. Ha azonnal pénzre volt szükség, ez kihívást jelentett. De azok számára, akik fiatalabbak voltak, és nem akarták eladni a befektetéseiket, az értékük összeomlott, hogy aztán később a korábbiaknál jobban teljesítsenek.

Használj olyan pénzt, amelynek elvesztése nem okoz gondot.

Mivel a befektetés kockázattal jár, csak olyan pénzt használj, amit nyugodtan elveszíthetsz. Ne tedd tönkre a családod anyagi alapjait a gyors gazdagság reményében, ha részvénybe fektetsz. Ha egyetlen vállalat részvényeit szeretnéd megvásárolni, történelmileg jobb megoldás a vásárlás és tartás.

Egyik módszer a kockázat minimalizálására az, hogy olyan befektetési alapot vagy ETF-et választasz, amely jól diverzifikált portfólióval rendelkezik, és amelynek nincsenek magas díjai.

Még egy dolog: Általában a piacok általános emelkedő tendenciát mutatnak, sok apró emelkedéssel és visszaeséssel … és néha néhány nagy visszaeséssel, amit a szakértők korrekciónak neveznek. Készülj fel arra, hogy ezt végigcsinálod. Amikor a piacok zuhannak, egyesek úgy tekintenek rá, mintha most minden eladó lenne. Szeretnéd, ha 20-30 százalékos árengedményt kapnál a boltban?

Tényleg el lehet kezdeni befektetni kevés pénzzel?

Igen, lehetséges. A befektetési alapok megjelenése lehetővé tette azt, hogy minimális kezdeti befektetéssel pénzt fektessenek be vállalatok sokszínű csoportjába. A befektetési alapok sok kisebb befektető pénzét egyesítik, hogy különböző iparágak részvényeit vásárolhassák meg. Az emberek szeretik a befektetési alapokat, azon kívül, hogy a befektetés megkezdésének egyszerű módja, azért is, mert ezzel a lehetőséggel sok találgatást kivesznek az egyenletből.

Befektetési alapok

A befektetési alapokat professzionális menedzserek vezetik. Ők határozzák meg, hogy milyen vállalatok részvényeit vásárolják és melyeket adják el. A kockázatok minimalizálása érdekében sokféle vállalatot vonnak be. Néhány induló vállalat, amely egy adott iparágat akar felforgatni (gondoljunk csak arra, amit a Netflix tett a videokölcsönző boltokkal), nagy előnyökkel jár, de kockázatos. Így egy befektetési alapnak lehet néhány szilárd, bizonyítottan múltbéli tapasztalattal rendelkező vállalata, hogy ellensúlyozza a kockázatot. Amikor a kockázatot kezeli, védelmet nyújt a nagy veszteségek ellen. Ugyanakkor minimalizálhatja a meredek nyereségeket is.

Olvasd el: Amit tudnod kell, mielőtt befektetési alapokba fektetnél

Indexalapok

Az indexalapok olyan típusú befektetési alapok, amelyek egy adott piac (például az S&P 500) összes vállalatának részvényeit tartalmazzák, így a Te hozamod szorosan illeszkedik a szélesebb piac teljesítményéhez. Ezek passzív befektetésnek minősülnek, mivel nem aktívan kezelik őket. Az indexalapokhoz hasonlóak az ágazati alapok. Ezek meghatározott iparágakra összpontosítanak. Az alapon belüli befektetések gyűjteményét portfóliónak nevezzük.

Tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek)

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) olyanok, mint a befektetési alapok, de van néhány különbség. A vállalatok hozzák létre ezeket az ETF-eket, amelyek részvényeket, kötvényeket és egyéb befektetéseket vásárolnak egyetlen egységbe. Ezután a részvényekhez hasonló módon értékesítik. Az árfolyam a nap folyamán ingadozhat, és bármikor lehet keresni, hogy megvásárolhasd őket. Úgy tervezték őket, hogy bizonyos piacokat, iparágakat vagy vállalatokat tükrözzenek. A befektetési alapok befektetési jegyeinek vétele vagy eladása az egyes üzleti napok zárásakor érvényes árfolyam alapján történik. A befektetési alapokat aktívan, az ETF-eket pedig passzívan kezelik.

Befektetési számlatípusok a befektetés megkezdéséhez

Mielőtt befektethetnél, számlát kell nyitnod. Nagyon sokféle módja van a befektetésnek, de most kettőt említek: értékpapírszámlán keresztül, valamint  TBSZ számlák keresztül tudsz befektetni.

Nyithatsz egy hagyományos, teljes körű szolgáltatást nyújtó értékpapírszámlát, amelyen egy olyan személlyel dolgozol együtt, aki a befektetési céljaidat illetően segít a befektetési eszközök kiválasztásában, megvásárlásában.

Illetve megteheted ezt egy speciális értékpapírszámlán, TBSZ (Tartós Befektetési Számla) számlán keresztül, s ezzel megúszhatod a befektetés hozama után fizetendő kamatadót.

Olvasd el: Megtakaírtás gyarapítása TBSZ-szel/box]

Befektetési alkalmazások abefektetés megkezdéséhez

Az pedig kulcsfontosságú lett, az elmúlt években, hogy a mesterséges intelligencia vagy a big data, a két alapvető pénzügyi technológia már nemcsak a bankokban érhető el, hanem a telefonra letöltött applikációkban is.

A PSD2 európai pénzügyi irányelv itthon is elérhetővé tette a nyílt bankolást. Ez egy olyan szolgáltatási modell, amellyel a bankolás során felhalmozott adatokat egyes szolgáltatók (pl. fintech start upok) elérhetik, azokat elemezve pedig egyedi, a felhasználói igényekhez igazodó digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak. Tehát a banki adatainkat harmadik felek fintech-segítséggel értelmezik és azok alapján ajánlanak nekünk döntést, készítenek előrejelzéseket, befektetési modelleket. Az open banking jól rávilágít, mire vágyunk ma: alacsony belépési küszöbre, személyes felhasználói élményre, számtalan személyre szabható beállítási lehetőségre, milliónyi információra és látványos fintech megoldásokra: automatizáltságot, mélyreható adatelemzést, olcsó felhőszolgáltatásokat akarunk. És ami még elengedhetetlen: a mobiltelefon. Az ma már alapvetés, hogy egy bank és egy brókercég is fejleszt magának telefonos applikációt, az elmúlt pár évben azonban elárasztották a piacot a befektetési appok. Ezek előnye egyrészt, hogy jóval lejjebb került a pénzpiacokra való bejutási küszöb, az új alkalmazások pedig új befektetési modelleket és eszközöket is teremtettek.

Az alacsony belépési küszöbre jó példa a Robinhood vagy az eToro alkalmazás. Mindkettő olcsó, egyszerűen használható bróker applikáció, amely adatot elemez, kiértékel és tanácsokkal lát el. Az eToro különlegessége még, hogy közösségi kereskedési platform, amelynek lényege, hogy lekövethetők a profik pozíciói, másolhatjuk mozgásaikat.

Olvasd el: Jó befektetési lehetőség a kötvény?

Részvényekbe, befektetési alapokba, ETF-ekbe vagy indexalapokba jobb fektetni?

Mint a legtöbb dologra az életben, a válasz: „Attól függ”. A részvényekbe való befektetés jobb lehet, mint a befektetési alapokba való befektetés, ha a megfelelő részvényt a megfelelő időben vásárolod meg, és a megfelelő időben adod el. Ez trükkös, nem beszélve a kockázatosságról. Az S&P 500 átlagos növekedése 1926 óta évi 10 százalék körül van, és az 1950-es évek végén az 500 vállalatra való átállás óta közelebb van a 8 százalékhoz.

Ahogy javul a pénzügyi egészségi állapotod, vedd számba a céljaidat, és nézd meg, hogy a nyugdíjszámlán kívül milyen másfajta befektetési lehetőségek segíthetnek közelebb kerülni azok eléréséhez. Ez lehet az az idő, amikor érdemes bróker számlát nyitni. Ne feledd, hogy létezik a teljes körű szolgáltatást nyújtó brókerszámla, amely útmutatást és irányítást nyújt. Ezért a segítségért díjat kell fizetned.

Ha a brókerszámlat választod, minden kockázati szinten több lehetőség áll rendelkezésre. Ne feledd, hogy minden befektetés bizonyos szintű kockázattal jár. Jól teljesítettek az indexalapok és a tőzsdén kereskedett alapok. Az ilyen típusú befektetéseknél nem igazán próbálsz meg győzteseket választani, inkább egy teljes indexbe, iparágba vagy szektorba fektetsz.

Nagyon sokféle befektetési alap létezik, amelyek a növekedési részvényekre, nemzetközi vállalatokra, nagyvállalatokra, kisvállalatokra, kisvállalatokra összpontosítanak, nevezz meg bármit, valószínűleg van hozzá megfelelő befektetési alap. 

Mit kell még tudni a befektetésről?

Sok mindent át kell gondolnod. Remélem, most már felkészültebb vagy, hogy elkezdj befektetni, még ha csak egy kis pénzzel is. Igaz a régi mondás: Sok kicsi sokra megy. Valahol el kell kezdeni. 

Amit tudnod kell, hogy talán a legjobb időszak a befektetésre éppen a nagy recesszió csúcsán volt, mert minden akciós volt. A következő legjobb időpont azonban ma van. Kezdd el. Nem fogod megbánni.