A megtakarított pénz okos befektetése nem megoldhatatlan feladat. Sok pénzügyi tanácsadásra jelentkező ügyfelem viszont már ott megakad, hogy a befektetési lehetőségek rengetegében nem tud eligazodni. Próbáld ki, írd be a google-be a “befektetés” szót, s kb. ezt fogod látni:

befektetés

Nagyjából 1.050.000 találat a befektetés szóra keresve. Rengeteg információ.

Hogy igazodj el az info-rengetegben?

Fontos a cél meghatározása

Mielőtt bármilyen befektetési formát kiválasztasz, sőt már amikor eldöntöd, hogy megtakarításba kezdesz, meg kell határoznod, hogy mi a célod vele. Milyen tervedet szeretnéd megvalósítani vele? A megtakarítás céljától függ, hogy, milyen időtávú befektetés felel meg neked.

A Te kockázat-vállalási hajlandóságod – azaz a kockázat szintje mennyire feszegeti a Te komfortzónádat- , illetve a befektetés kockázati szintje is fontos szempont a befektetési itőtáv meghatározásánál.

Ezen összefüggések alapján például nem javasolt a magas kockázatú befektetésben – például részvényekbe – helyezni a pénzed, ha nyugdíjra teszel félre és alig van már csak pár éved a nyugdíj eléréséig. Azonban ha hosszú távú terveid megvalósítására keresel megoldást, például, ha a nyugdíjig több évtized van még előtted, akkor már választhatsz kockázatosabb befektetést (például részvényt, vagy részvény alapú befektetési alapot), mert az átmeneti átmeneti hozamcsökkenést, veszteséget a hosszabb távú árfolyam- és hozamtrend kiegyenlítheti.

A nyugdíjcélú megtakarításról szóló sorozat előző részében az önkéntes nyugdíjpénztárról írtam, s azt ígértem, hogy a következő a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) lesz.

Nos, akkor most “beszéljünk” a NYESZ-ről!

Ez a konstrukció 2006-ban került bevezetésre, akkor még a nyugdíjrendszer negyedik pilléreként.

Ez egy pénzszámla-értékpapírszámla kombó, amelyet az általad választott pénzintézetben, a jogszabályban meghatározott összeg befizetésével és egy írásbeli nyilatkozattal nyithatsz meg. A 2013 után nyitott NYESZ számlán 10 évig kell a pénzed tartanod.

Miért érdemes Neked NYESZ számlát nyitnod, s azon befektetni a pénzed?

20p
  • Az önkéntes nyugdíjpénztári számlához hasonlóan az adott évi befizetéseid 20 %-át itt is levonhatod az adódból. Az adóbevallásod alapján a NAV maximum 100-130 ezer forintot utal vissza a számládra. Ha önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, megtakarítással is rendelkezel, akkor sincs baj. A két számlára külön-külön vonatkozik ez a 20%-os adójóváírás-kedvezmény. Tehát ha a maximalizásához szükséges összeget befizeted a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztári számládra 250-280 ezer forintnyi adójóváíráshoz juthatsz.

 

 

  • Ha nyugdíjszolgáltatásnak minősülően használod fel a NYESZ számlán kezelt pénzed, akkor a megtakarított pénzed hozama, s a különböző befektetési eszközökkel végzett ügyletek (kivéve az osztalékból származó jövedelem) nyeresége mentesül a kamat- és a tőzsdei árfolyamnyereség-adó fizetési kötelezettség alól.

 

A számlára elhelyezett pénzen befektetési eszközöket vásárolsz, ellentétben az Önkéntes nyugdíjpénztári számlával, itt a konkrét befektetésekről Te döntesz. Ha nem vagy járatos a befektetések világában, s nem tudod egyedül összeállítani a nyugdíjcélú portfóliódat, kérj segítséget. Jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra.

Van kérdésed? button (7) Szakértő, független segítség kell

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*