Mivel tudod pénzügyi céljaid megvalósulásának esélyeit növelni.

Ne halogass!

A halogatás az egyik legnagyobb „pénzügyi” hiba!

Tudod, hogy az emberek azért nem határozzák meg a céljaikat, mert félnek, hogy ezzel együtt felfedezik a korlátaikat is? Attól is félnek, hogy végül rájönnek, szegénységben fogják végezni.

Választás elé kerülve sokan inkább halogatnak, különösen az olyan nagyobb súlyú kérdések esetében, mint a nyugdíj-előtakarékosság vagy a befektetés. A halogatás sokszor a félelemben gyökerezik. Meg vannak ijedve, hogy rossz döntést hoznak.

Te is szeretsz halogatni? Az egyetlen módja, hogy minél közelebb kerülhess ahhoz, amit el szeretnél érni, ha az egész folyamatot a céljaid pontos meghatározásával kezd.

A leggyakoribb pénzügyi hibát követed el, ha terv nélkül élsz.

penzugyi_hiba_halogatas
Csak úgy, Carpe diem.

 • Nem követed a pénzáramlásodat, nem tudod, mennyi pénzed van, s az mire megy el.
 • Ha nem tudod, milyen állandó kiadásaid vannak, s nem számolsz a váratlan eseményekkel sem.
 • Nincs 3-6 havi vésztartalékod.

 

 

Tudtad, hogy ha a terveidet átgondolod és leírod, akkor 90%-al nő az esélye, hogy meg is valósítod?

Készíts magadnak pénzügyi tervet:

 • Írd fel, mit szeretnél megvalósítani az elkövetkező 1-3-5-10-20… évben.
 • Írd fel, hogy jelenlegi árakon számolva, a jelenlegi ismereteid szerint mennyi pénzre lesz szükséged a céljaid megvalósításához.

 

Költsd el minden pénzed! Tervezd meg előre, mennyit, s mire költesz! Ha csinálsz egy költségvetést, ahol a várható költségeidet is kategóriákba sorolod, könnyebb lesz a megvalósítás.

A céljaidhoz passzoló pénzügyi eszközöket használd!

Lássunk néhány példát:

 • Szerepel a pénzügyi terveid között egy ingatlan vásárlása, vagy a meglévő ingatlanod felújítása, korszerűsítése, bővítése? Ki ne hagyd a lakástakarékpénztári konstrukciót terveid megvalósításához! Miért kellene csak a saját pénzedet használnod e cél megvalósításához? Használd ki, hogy az állam támogatja a lakásterveket ezzel a lehetőséggel. Tedd el a befizetéseid után járó 30 %-os állami támogatást az akár 3%-os betét kamaton felül. De ne felejtsd el, hogy személyenként havi 20.000 Ft-os megtakarítással maximalizálod az állami támogatást, s csak 4 éves futamidőben gondolkozz!
 • Belátod, hogy a nyugdíjtémában csak magadra számíthatsz? Helyes, ha nem arra vársz, hogy majd a gyermeked v. gyermekeid a taníttatásért „cserébe”, vagy csak egyszerűen szülő iránti szeretetből majd eltartanak téged. Ha öngondoskodási szándékod van, akkor használd az adókedvezményt biztosító pénzügyi megoldásokat is! Egészen pontosan az önkéntes nyugdíjpénztárt és a nyugdíj-előtakarékossági számlát! Tudom, ez egy hosszú idejű elköteleződés, de hidd el, nem jársz vele rosszul. Az egyéni befizetéseid után évente 20% adóvisszatérítést vehetsz igénybe, ennek felső összeghatára – az életkortól függetlenül – 150 ezer forintra emelkedett. Ha önkéntes nyugdíjpénztári és/vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával és nyugdíjbiztosítással is rendelkezel, az adóvisszatérítésed összege együttesen nem haladhatja meg a 280 ezer forintot. Persze az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások hozama sem elhanyagolható. Egy jól megválasztott pénztár, s egy jó portfólió 10-20% között dolgozik Neked, s nem is kell vele foglalkoznod; nem kell, hogy érts a befektetésekhez.

Oszd meg a kockázatot!

Ha pénzügyi céljaid megvalósítása érdekében túl merészkedsz a bankbetéten, akkor nem árt ha a megtakarított pénzed többféle befektetésben tartod. Lehet államapapírod, kötvényed, részvényed, befektetési jegyed, devizád, aranyad,…. Lényeg, hogy a befektetési kockázatot oszd meg, kezeld. Ezt szaknyelven diverzifikálásnak hívjuk.

Milyen egy jól diverzifikált portfólió?

Néhány szempont a teljesség igénye nélkül:

 • 20-30 elemből áll.
 • Több iparágba történő befektetést tartalmaz.
 • Figyelembe veszi a befektető, azaz a Te kockázattűrő képességedet.
 • Többféle futamidejű befektetést tartalmaz.
 • Tartalmaz biztonságos elemeket is.

 

Van kérdésed? button (7) Szakértő, független segítség kell

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*