Rengeteg befektetési cég kínál befektetési termékeket és befektetési szolgáltatásokat. Bankok, befektetési alapkezelők, brókercégek, biztosítótársaságok versengenek a pénzedért.

Hogy ne legyen egyszerű a szolgáltatók közötti választás, az egyes befektetési-pénzügyi vállalkozások egymás „vadászterületein” is tevékenykednek:

  • a biztosítótársaságok benne vannak az befektetési alapok bizniszében,
  • a befektetési alapkezelők végeznek értékpapír-ügynöki tevékenységet, és bankszerű szolgáltatásokat is nyújtanak

Húzz hasznot ebből a versengésből.

Válaszd a legjobb befektetési szolgáltatót!

Bizonyosodj meg arról, hogy a cég, amelyik a befektetéseidet kezeli, megfelel az alábbi szempontoknak.

  1. A legértékesebb befektetést nyújtja. Az értéke a teljesítmény és a költség kombinációja.Ugye, olyan befektetést szeretnél, amely az általad vállalható kockázati szinten, a lehető legmagasabb hozamot biztosítja, amelyből nem kell kisebb vagyont kifizetned a szolgáltatónak – költség címén. A szolgáltatók rendkívül innovatívak, találékonyak a díjak megállapítása terén: jutalékok, fenntartási díjak, kezelési költségek és más költségek egy kiválóan teljesítő befektetés nettó hozamát is átlagos szintre, vagy az alá hízhatják.
  2. Olyan szakemberrel intézd a befektetésedet, aki nem motivált abban, hogy saját érdeke szerint irányítsa a Te befektetésedet. Tehát nem az számít, hogy mennyire puccos az ügyfélfogadásra használt iroda és milyen fess öltönyben/kosztümben cseveg veled a tanácsadó. Ez is fontos, de az sokkal fontosabb, hogy a cég milyen rendszer szerint díjazza az alkalmazottait. Ha jutalék alapú a díjazás, állj odébb.
  3. Több bejegyzést írtam már a befektetési alapokról, mert a legtöbb befektetőnek ideális befektetési formák. Légy elővigyázatos azokkal a brókercégekkel, amelyek egyszeri díjat számolnak fel a befektetésed után, méghozzá úgy, hogy az összeg egy részét (akár több százalékát) levonják, mint jutalékot és csak a maradékot fektetik be.

Akiktől inkább tartózkodj

Röviden: azokat a cégeket mindenképpen kerüld el, akik magas díjakat számolnak fel, átlagos, vagy annál is gyengébb hozamot érnek el és a díjazási rendszerüket az érdekkonfliktus jellemzi. Az érdekkonfliktus legfőbb okozója, ha a brókert aszerint díjazzák, hogy mit és mennyit ad el neked. Az eredmény: minél nagyobb összeg lekötése a befektetési számládon és/vagy annak minél többszöri forgatása, ami szépen gyarapodó díjbevételt jelent a brókercég számára. Mivel minden tranzakció után díjat számítanak fel, minél többször adják/veszik a befektetésed, annál több díjat számolhatnak fel.

A pénzügyi tervezők és tanácsadók jutalékot számítanak fel. (Tudom, most azt mondod: „Kriszta, te is tanácsadó vagy, akkor te is jutalékért dolgozol.” Kérlek, olvasd el ezt.)

A jelentősebb brókercégek dolgozói közül sokan a bróker-kereskedői hálózatok tagjai és háttérszolgáltatásként maguk is kínálnak befektetési termékeket. Ha ilyen tervezővel vagy tanácsadóval tárgyalsz, nagy esély van rá, hogy egyben egy üzletkötővel beszélsz.

Hogyan befolyásolják a jutalékok az emberi viselkedést?

A különböző befektetési termékekhez kapcsolódó jutalékok széles skálán mozognak.Azok a termékek, amelyekhez a legmagasabb jutalékok kapcsolódnak, a mohó közvetítőcégek kedvencei.

Amellett, hogy soha nem lehetsz biztos abban, hogy egy jutalékérdekelt üzletkötőtől pártatlan ajánlatot kapsz, szükségtelen veszteséget szenvedsz el. A legjobb befektetések is megvásárolhatók jutalékmentesen.

Ha bizonytalan vagy egy befektetési termékkel kapcsolatban, amelyet éppen ajánlottak, feltétlenül kérj egy írásos tájékoztatót.

Az üzletkötők érdekkonfliktusa

A pénzügyi tanácsadók, brókerek, befektetéstervezők és más üzletkötők gyakran erős érdekkonfiktusban vannak., amikor befektetési stratégiát vagy éppen konkrét befektetési terméket ajánlanak. A jutalékok és más pénzügyi (vagy tárgyi, „élvezeti”) ösztönzők hatása alól még a legjobb szándékú és megfontolt üzletkötők sem tudják kivonni magukat.

Számos érdekkonfliktus torzíthatja a befektetési portfóliódat. Az alábbiak a leggyakrabban előfordulók, ezekre figyelj:

  1. Magas jutalékú, magas díjú terméket sóznak rád.
  2. Aktív kereskedést ajánlanak. A befektetési üzletkötők gyakran ajánlják, hogy „forgasd” a pénzedet, azaz rendszeres adás-vételre ösztönöznek. A gyakori kereskedés gyakrabban sikertelen, s éves szinten jelentős jutalékköltséggel terheli meg a számládat.
  3. „Elfelejtik” ajánlani a nyugdíjcélú befektetési formákat. A nyugdíjpénztárak, a nyugdíj-előtakarékossági számla és  a tartós befektetési számla a jelenlegi legalkalmasabb nyugdíjcélú megtakarítás. (Ne dőlj be annak se, hogy a nyugdíjbiztosítás a tuti.)

Jó hír, folyamatban van a tőkepiacok európai szabályozásának átírása. A Midif II. jogszabály egy irányelvből és egy rendeletből áll majd, az irányelvet jövő június végéig kell átültetni a nemzeti jogba, azaz módosítani fogják a befektetési szolgáltatókról szóló törvényt (Bszt.)

Az ügyfél-tájékoztatási, tanácsadás előtti szabályok is kibővülnek majd. Sokféle információt meg kell majd adni arról, hogy független tanácsadó-e az illető cég, a befektetési termékek szélesebb vagy szűkebb körére terjed-e ki a tanácsadás. Szólni kell majd arról is, ha csomagban értékesített termékről van szó, és megvásárolható-e csomagon kívül is.

A legnagyobb változás a költségekről szóló tájékoztatásban várható, a költségen kívül a fizetés módját, harmadik felek díjazását, az egyes platformok által felszámolt díjakat, a tanácsadási költségeket mind külön közölni kell az ügyféllel.

 

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds