Kisgyermekes szülő vagy, s a gyereked életkezdését szeretnéd megkönnyíteni? Milyen megtakarítási formát, befektetést válassz, ha arra szeretnél félretenni, hogy a gyermeked 18-20 éves korában könnyebben tudjon „kilépni” az életbe?  Nézzük, milyen lehetőségeid vannak.

Megoldás lehet

 • a babakötvény,
 • a lakástakarék,
 • a rendszeres megtakarítási program.

A babakötvény

A babakötvény egy állampapír.

Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.  Visszavásárolható, tehát ha a gyereked korábban válik nagykorúvá, akkor el lehet adni. 1,- Ft az alapcímlete, így bármilyen kis összeggel megvásárolhatod.

Változó kamatozású, így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát.

A Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát és azon elhelyez 42 500 forintot. Amennyiben Te, mint szülő ezt az összeget hajlandó vagy évente kiegészíteni befizetésekkel, akkor az állam ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal megtoldja.

Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével. A babakötvény jelenleg az infláció felett 3% kamatot fizet, tehát minden évben minimum 3%-ot kamatozik a pénzed. Ha emelkedik az infláció, pl. 3%-ra, akkor 6% lesz a kamat. Ez pillanatnyilag jó hozamnak számít, hiszen a bankbetétek alig 1-2% kamatot adnak. (A Start-számla megnyitásakor nézd meg a banki költségeket!!)

A Babakötvény hátránya, hogy a pénzhez a gyerek 18 éves koráig nem lehet hozzáférni, ami pénzt a Babakötvénybe betettél, az már sosem lesz a Tiéd. Ha vészhelyzet áll be a családi kasszában, a számlán lévő összeghez, akkor sem nyúlhatsz hozzá, csak a gyerek, ő is csak a 18 szülésnapja után és még akkor sem mindegy, hogy mire akarja felhasználni.

A gyerek majd felhasználhatja:

 • tanulmányok finanszírozására
 • lakhatásra
 • pályakezdésre
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére
 • jogszabályban meghatározott egyéb célra.
pénzügyi hibák
Ha Te is szeretnéd megtalálni a neked való befektetést, nézz körül a megtakarítási, befektetési lehetőségek között,  használd a kalkultátort . Ha elakadnál, katt ide.

A Lakástakarékpénztár

Sokan azt gondolják és sok üzletkötő ajánlja, hogy érdemes elgondolkodni egy lakástakarék megnyitásán. Erről a megtakarítási formáról legutóbb itt írtam. Az igaz, hogy kiváló hozamokat lehet vele elérni 4 éves futamidővel, és még a 10 éves konstrukciók is akár 7% hozamot is tudhatnak, de…

Ha gyerekmegtakarítást keresel, akkor ennek a konstrukciónak az a nagy hátránya, hogy a gyerek csak lakáscélra fogja tudni felhasználni a megtakarítási idő végén.

A Rendszeres Megtakarítási Program

Ha az első két megtakarítási forma nem nyerte el a tetszésed, van még más lehetőséged. Érdemes egy befektetési alapokra épülő rendszeres megtakarítási programot (RMP) indítani.

Hogy milyen befektetési alap rendszeres vásárlására érdemes beállítani az RMP-t, az már a Te kockázatvállalásodtól függő kérdés.

Előnye az RMP-nek, hogy

 • az itt összegyűjtött pénzt arra használod fel, amire akarod, nincsenek kötöttségek.
 • a pénz a te neveden marad, nem pedig a gyermekedén
 • a rendszeres megtakarítási programból bármikor kiveheted a pénzed, ha megszorulsz.( A lakástakaréknak és a babakötvénynek is korlátozott a hozzáférési ideje. )

Ha pedig RMP-t évente egy-egy TBSZ számlávál kombinálod, elkerülheted a kamatadó fizetési kötelezettséget. Hosszú, 15-18 éves megtakarítási időnél ez jelentősen meg tudja növelni az időszak végén rendelkezésedre álló összeget.

+1 tipp: mixelj!

Ha picit több időd van arra, hogy a lehetséges pénzügyi megoldásokkal foglalkozz, akkor akár az említett megoldások kombinációiban is érdemes gondolkodnod. Ha a havi megtakarítás összege, amit a gyereked jövőjére teszel félre, engedi,  akkor annak egy része legyen lakástakarékban, egy része babakötvényben, egy része pedig RMP-ben. Ez többlet adminisztrációt igényel, hisz nem egy, hanem három megtakarítás alakulására kell figyelned.

Van kérdésed? button (7) Megbeszélnéd mielőtt döntesz?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds