A rengeteg fajta megtakarítási, befektetési lehetőség közül nem egyszerű feladat kiválasztani a legjobbat. Ne spórolj a kiválasztásra szánt idővel, mert egy rossz döntéssel sokat bukhatsz.

Ennek a posztnak nem az a célja, hogy teljes körű listát adjon a befektetési lehetőségekről, hanem az, hogy segítsen Neked a megszámlálhatatlan befektetési és megtakarítási lehetőség közötti választásban.

A legtöbb ember a túlzott kockázattól félve gyakran húzódzkodik a befektetésektől.

Félni nem kell, de meg kell jegyezni, hogy nincs olyan befektetési lehetőség, amely egyszerre kínál magas hozamot és tökéletes biztonságot …

Akkor mi a jó befektetési forma?

Az, amely megfelel a Te igényeidnek és anyagi lehetőségeidnek.

Két fontos dolgot kell tenned mielőtt befektetési formát választasz.

1. Értékeld személyes helyzetedet:
– a családon belüli viszonyokat,
– a munkahelyi, karrier lehetőségeidet,
– adókötelezettségeidet,
– meglévő megtakarításaidat, befektetéseidet, pénzügyi megoldásaidat.

2. Készíts listát a terveidről, vedd számba életed főbb céljait.

Hogyan válassz befektetést?

Érvek és ellenérvek szólnak minden befektetési lehetőség mellett vagy ellen. Az, hogy milyen befektetést válassz nagyban függ a személyes céljaidtól és szükségleteidtől. S még jó néhány más tényezőtől.

6 szempontot mérlegelj a befektetéseid megválasztása előtt

  • a befektetés időtartama: ismerned kell, hogy mennyi ideig kell a pénzedet lekötve tartanod a legjobb hozam érdekében;
  • hozamok: ismerned kell azokat a hozamfajtákat, amelyeket a befektetésed kapcsán elvársz (kamatok, osztalékok, bérleti díjak …);
  • biztonság: győződj meg arról, hogy az induló befektetésedet minden körülmények között, kamatokkal együtt vagy azok nélkül vissza tudod-e szerezni;
  • hozzáférhetőség: ismerned kell, miként férhetsz hozzá a tőkédhez, vannak-e időbeli korlátok vagy büntetések;
  • adózás: légy tökéletesen tisztában azokkal az adózási kötelezettségekkel, amelyek a választandó befektetési formához tartoznak;
  • díjak: indulási, feltöltési, kezelési stb. költségek és díjak …

A legfontosabb három tényező

Ezeket mérlegeld első sorban!

Mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni?

Ha nagyon alacsony a kockázattűrő képességed, szinte teljesen kockázatmentesen szeretnéd a pénzedet elhelyezni, akkor válaszd például az államkötvényeket.Ha a Magyar Államkincstárnál vezeted az állampapírszámládat, akkor a letétkezelő működéséből eredő kockázatot is kiküszöbölöd.Ha ezt a befektetést választod, akkor tulajdonképpen az államot hitelezed meg. Ezért számolnod kell a visszafizetési kockázattal. S ha nem tartod meg a futamidő végéig az állampapírt, akkor az árfolyamkockázattal is számolnod kell.

Ha valamilyen vállalati kötvényt választasz, akkor a kockázatod függ a kibocsátó vállalat megbízhatóságától.

Ha részvényt vásárolsz, akkor nem hitelviszonyt, hanem tulajdonjogot megtestesítő „papírt” fogsz bírtokolni. Ebben az esetben az árfolyamkockázat meghatározó. A pénzedhez csak a részvény eladása útján jutsz hozzá. A részvények árfolyama pedig akár rövid idő alatt is drasztikusan változhat, hiszen függ az általános piaci folyamatoktól, a cég kilátásaitól, a politikai, gazdasági helyzettől….

Ne tegyél fel mindent egy lapra! Ezzel tudod a kockázatot csökkenteni. A különböző befektetési típusok közötti megoszlással csökkentheted a kockázatot. Ez a diverzifikáció.

Mekkora időtávra szeretnéd befektetni a pénzed, mennyi ideig nincs rá szükséged?

A befektetési döntéseidnél fontos mérlegelned, hogy mennyi ideig tudod nélkülözni a befektetett pénzed.
Ha nyugdíjcélú megtakarítást indítasz (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla) tudomásul kell venned, hogy az ezekben a megoldásokban felhalmozódó pénzedet csak nyugdíjas korodban tudod felhasználni, mert a nem szerződés szerű megszüntetés esetén az elérhető előnyöket elveszted.

Ha ingatlanba fekteted a pénzed, tudnod kell, hogy nem azonnal likvidálhatod a pénzed belőle, azaz nehezen tehető gyorsan pénzzé. Az ingatlanba történő befektetés a közepes kockázatú befektetések közé tartozik, hiszen az ingatlanok értéke is folyton változik.

Ha csak rövid távra szeretnél befektetni, akkor véletlenül se vegyél részvényt. Igaz, hogy a tőzsdén jegyzett részvények könnyen pénzzé tehetők, de előfordulhat, hogy amikor éppen neked szükséged van a részvényben lévő pénzedre, az árfolyam sokkal alacsonyabb, mint amikor a részvényt megvetted. A rövid távú befektetésre megfelelhet a féléves kincstárjegy és a diszkont kincstárjegy.

Mennyi időd, energiád és pénzügyi, gazdasági ismereted van ahhoz, hogy figyelemmel kísérd a befektetésedet?

Azaz mennyire vagy tájékozott befektetési téren, aktívan akarod-e kezelni a befektetésedet? Itt letesztelheted, mennyire vagy felkészült kisbefektető.

Ha nem akarod, vagy tudod szorosan követni a gazdasági, piaci folyamtokat, akkor válassz befektetési alapokat a részvények és kötvények helyett. Ebben az esetben a befektetési alapkezelőkre bízod a pénzed „dolgoztatását. Neked csak az a dolgod, hogy eldöntöd, milyen kockázatú, milyen eszközökbe fektető alapot választasz. Lehetőség szerint több alap között oszd meg a befektetésedet, itt is fontos a fentebb említett diverzifikáció. Arra figyelj, hogy az alapok jkockázatvállalása a Te kockázatvállalásoddal összhangban legyen.

S ne felejtsd el: nem minden befektetés, ami annak látszik! Óvakodj a nagy hozamot ígérő, biztonságosnak mondott ajánlatoktól! Ha nem tudsz kiigazodni az ajánlatok között, jelentkezz pénzügyi tanácsadásra, vagy olvasd a hírlevelem, fejleszd pénzügyi tudásod.

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds